Cum sa ajuti o persoana cu stima de sine scazuta

Cum sa ajuti o persoana cu stima de sine scazuta

Stima de sine reprezinta o trasatura de personalitate in raport cu valoarea pe care un individ o atribuie persoanei sale, fiind de mai multe tipuri: inalta, scazuta, bazata pe sentimentul de competenta sau sub forma de auto-valorizare. Iata cum puteti ajuta o persoana cu stima de sine scazuta:

Daca aveti un prieten aflat in aceasta situatie, incercati sa empatizati cat mai mult cu acesta, ascultandu-i problemele si vorbindu-i din inima, pentru a-l putea face sa depaseasca aceasta stare emotionala temporara.

Evitati sa-i spuneti unei persoane cu stima de sine scazuta cum sa gandeasca, deoarece riscati s-o indepartati. In schimb, incercati s-o sustineti si sa o incurajati sa se respecte mai mult pe sine, pentru ceea ce este, oferindu-i modelul vostru de viata.

Puteti, de asemenea, sa incercati sa ajutati o persoana cu stima de sine scazuta, sa-si rezolve problemele, facand-o sa priveasca lucrurile dintr-o alta perspectiva si incurajand-o sa dea frau liber emotiilor negative.

O alta metoda prin care va puteti ajuta un prieten sa-si creasca stima de sine este aceea de a face voluntariat impreuna, incurajandu-l si ajutandu-l sa-i ajute pe altii, pentru a se simti mai bine in raport cu propria persoana.

Transformati-va in confidentul unei persoane aflata in aceasta situatie, oferindu-i increderea necesara de a vorbi liber despre propriile sentimente si ajutand-o sa descopere cauza stimei de sine scazute.

Sugerati-i unui prieten cu stima de sine scazuta sa-si schimbe tonul vocii interioare intr-unul pozitiv, invatandu-l cum sa nu mai aiba emotii negative fata de propria persoana.

Daca nicio metoda nu da roade, sugerati-i persoanei aflata in aceasta situatie sa apeleze la un psiholog specializat pe problemele comportamentale si terapie psihodinamica, care sa o ajute sa-si creasca stima de sine.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Visele despre serpi pot avea diferite semnificatii pentru diferite persoane, in functie de tip, locatie, ocupatie si...
Nimeni nu doreste sa aiba in preajma persoane false, mincinoase. Dar cum facem selectia? Cum ne ferim...
Psihologii folosesc, adesea, teste cu imagini ambigue pentru a evalua personalitatea unui om. Astazi, iti prezentam un...