Cum se schimba generatiile. 10 lucruri la moda in anii 90

Cum se schimba generatiile. 10 lucruri la moda in anii 90

Contrastul dintre generatii a existat intotdeauna si va continua sa existe. Obiceiurile, moda, stilul de viata s-au schimbat odata cu trecerea anilor. Daca facem, spre exemplu, o scurta analiza a evolutiei muzicale din ultimii 30-40 ani, sa zicem, vom realiza cat de frapante sunt schimbarile sociale.

Totul se schimba! Repede si agresiv. Acum 25-30 ani, omul inca era destul de reticent la schimbare. Azi, parca se hraneste cu NOUL. Unele tendintei sunt reusite, altele lasa de dorit, insa, pana la urma, e doar chestiune de gust si de interpretare.

Ce stim, cu siguranta, este ca noua generatie s-a indepartat foarte mult de ceea ce numim clasic. Si nu ne referim la perioada clasicismului :) ci la fenomenele sociale traite in ultimul deceniu al secolului al XX-lea.

Astazi, o sa facem un exercitiu amuzant. O sa le prezentam tinerilor cateva repere din anii 90 de care, cel mai probabil, nu au auzit nimic.

1. Colectia de casete si de CD-uri. In perioada tineretului postdecembrist, casetele si mai apoi CD-urile erau la mare fita. Toata lumea pastra muzica pe aceste doua formate si tare mai era multumita! Azi, odata cu boom-ul tehnologic, cd-urile se umplu de praf prin magazine. Cat despre casete, au disparut complet...

2. Casetele video. Imediat dupa Revolutie, cine avea un video player era om cu nivel peste medie. Casetele se inchiriau cu ziua( destul de scump) sau se cumparau cu bani frumosi de la diverse magazinase de profil. Multi dintre noi am vazut pentru prima oara actori precum Jackie Chan, Bruce Lee sau Chuck Norris pe casete video.

Cativa ani mai tarziu, cinefilii puneau casetele la pastrat si incepeau sa cumpere DVD-uri cu filmele preferate, desi preturile de atunci erau destul de piperate pentru buzunarul romanului de rand. Astazi, DVD-urile cu filme aproape ca se vand la kilogram in hipermarketuri...

3 Walkmanul. Un dispozitiv portabil primit cu multa bucurie de generatia anilor 90. Puteai asculta muzica preferata in drum spre scoala, chiar daca walkmanul abia intra in buzunar...O alta grija mare era bateria. Daca se consuma, walmanul o lua razna si risca sa prinda banda. Cine isi mai aminteste cum rearanjam banda facuta praf cu creionul? Si cum sufeream ca albumul preferat nu se mai aude la fel...Sau cat ne enervam cand se stricau castile...Azi, ascultarea muzicii pe drum a devenit o banalitate.

4. Surprizele Turbo. Un hobby extrem de pasional pentru baietii din generatia anilor 90! Cine strangea toate seriile cu masini de mare viteza, vazute, evident, doar in acele ipostaze, era foarte tare, respectat de toti prietenii.

5. Ţancurile. Un val care s-a inaltat chiar mai devreme decat cel al surprizelor Turbo. Ce era un tanc? Nimic altceva decat fata sau spatele unui chibrit. Logica? Toata lumea cauta chibrituri rare, aduse de parinti sau de prieteni din strainatate, rupea partea importanta si astfel incepea colectionarea. Dupa ce strangea mult si bine, pustiul respectiv provoca un prieten la duel. In centrul imaginar al unui cerc, desenat cu un obiect ascutit pe pamant(un bat, o moneda etc), fiecare aseza tancuri( numar egal). Apoi cu o pietricica plata, fiecare arunca de la linie( o distanta prestabilita fata de cerc) pentru a darama cat mai multe tancuri. Cate reusea sa dea jos, atatea castiga. Bucuria unui asemenea joc era de nedescris! Uneori, nastea chiar invidii si mici dusmanii intre cei mai colerici dintre participanti :)

6. Jocurile video. Unul dintre cele mai de succes jocuri ale perioadei a fost Mario, piticul voinic ce salva printese sarind peste obstacole. In zilele noastre, diversitatea de jocuri e la loc de cinste. Ceea ce, in ansamblu, e de bine!

7. Tetrisul. Un joc atat de simplu si atat de atractiv! Mirajul constructiilor, punctele obtinute si felul cum se auzeau butoanele cand le apasai cu pasiune iti ofereau o senzatie unica.

8. Scrisorile de dragoste. Pana spre finele anului 2000, tinerii indragostiti nu puteau concepe o relatie de iubire fara scrisorile savuroase. Azi, tot pe baza de tehnologie, hartia, stiloul(pixul) si scrisul de mana sunt pe cale de disparitie. Tinerii se iubesc trimitand prescurtari de pe smartphone!

9. Desenele animate. N-as vrea sa gresesc, dar animatiile(caci desene animate nu mai pot fi numite) din zilele noastre mai mult sperie copiii decat sa-i educe. Personaje hidoase, extraterestri violenti si mult sange. Cam asta vezi pe principalele canale tv cu specific. Noroc ca mai exista un Boomerang, ce ofera copiilor desene animate vechi( Tom si Jerry, Flinstone, Scooby, The road runner etc). Dar oare cati copii nu prefera robotii cuceritori in detrimentul personajelor expirate?!

10. Telefonul fix. Putini oameni mai au asa ceva prin case. Si daca mai exista, oricum sunt aparate performante. In anii 90, firele telefoanelor fixe inca se mai intrerupeau cand ti-era lumea mai draga :)

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Diferitele desene pe care le mazgalim inconstient in timp ce vorbim cu cineva la telefon sau in...
Moda se schimba pe zi ce trece, in cam toate zonele de activitate! In unele situatii, e...