De ce ai vise recurente(repetitive):
Natura umana. Nu te speria, daca ti se repeta un vis! Oamenii de stiinta au constatat ca visele recurente se intampla la 35% dintre pre-adolescenti si la 60-75% dintre adolescenti si adulti. Poti experimenta, asadar, astfeld e vie la orice varsta! Totusi, studiile au aratat ca aproape 40% dintre oameni incep sa aiba vise recurente in copilarie, in timp ce peste 15% incep la maturitate.
Exista teme populare pentru visele recurente. Iata care sunt cele mai raspandite:
- cadere in gol;
- urmarire. urmaresti pe cineva sau esti urmarit/a;
- inapoi la scoala;
- nepregatit/a pentru test sau pentru un eveniment important
- zbor.
Majoritatea acestor vise presupun emotii negative ce provoaca anxietate. Studiile au aratat ca persoanele cu niveluri scazute de bunastare mentala si psihologica sunt mai predispuse sa treaca prin astfel de vise.
Reflectare a sentimentelor. A avea un vis despre nepregatirea testelor, poate fi un vis frecvent in randul elevilor/studentilor, mai ales in perioadele examenelor. Este, practic, modul creierului de a vorbi despre stres fizic si emotional . Pe de alta parte, visele despre cadere pot fi atribuite fricilor si nesigurantelor legate de anumite situatii; in schimb, un vis despre caderea dintilor poate fi o reflectare a dificultatii unei persoane timide in exprimarea de sine.
Probleme nerezolvate. Teoreticienii au presupus ca visele recurente pot fi legate de probleme neterminate, nerezolvate din viata persoanei care viseaza. Altii cred ca aceste vise apar atunci cand o persoana incearca sa rezolve traumele trecutului. Expertii explica faptul ca visele recurente pot fi dorinte ascunse, frici sau alte elemente importante, precum nevoia de impacare cu un prieten.
Sfaturi pentru reducerea viselor recurente. Asadar, de cele mai multe ori, visele repetitive sunt provocate de stres. Daca reusesti sa reduci nivelul des tres, vei reduce si numarul viselor recurente. paote chiar le vei anihila! In afara de rezolvarea problemelor care iti determina cosmarurile, este important sa iei in considerare si factori precum alimentatia sanatoasa, somnul suficient si odihnitor si exercitiile fizice frecvente. Daca visele recurente persista si iti alterteaza calitatea vietii, te sfatuim sa mergi la psiholog si/sau sa contactezi un terapeut de somn.
Citeste si: Cum sa-ti amintesti visele