De ce e bine sa citim

De ce e bine sa citim
De ce e bine sa citim De ce e bine sa citim

Cititul/citirea este o abilitate foarte importanta pentru dezvoltarea socio-afectiva a individului. Cartile, in principal, dar si alte lecturi interesante nu trebuie sa lipseasca din lista de obiceiuri a omului modern. Sigur ca apetitul pentru citit trebuie invatat inca din copilarie, scoala, dar si educatia parintilor, avand un rol important in acest sens.

Sa vedem, asadar, de ce e bine sa citim des. Cititul:

Creste nivelul de inteligenta. Creierul uman e format din materie alba (cu rol de transmitere a semnalelor nervoase intre diferite zone ale creierulului) si materie cenusie (cu rol de prelucrare si de memorare a informatie). Cititul/citirea creste cantitatea de materia alba! Altfel spus, conxiunile din creier se inmultesc (datorita memorarii si prelucrarii informatiei asimilate prin citit), iar viteza cu care aceasta informatie e transmisa intre diferitele parti ale creierului creste.

Creste nivelul de atentie si capacitatea de a focaliza. Actiunea unei carti ajuta creierul sa se concentreze doar pe acel subiect. Din pcacate, omul zilelor noastre a pierdut mult la acest capitol. Capacitatea de focalizare asupra unui subiect unic a scazut in ultimii ani la 10 secunde, cu tendinta de a scadea la 8 secunde, 6 secunde sau chiar mai mult. Asta inseamna ca individul respectiv a regresat din punct de vedere intelectual.

Stimuleaza memoria. Citind o carte, concentrandu-te pe un subiect anume, vei retine mai multe detalii despre el. Iar asta inseamna ca memoria ta va fi stimulata.

Dezvolta gandirea analitica. Cititul e un proces activ, in comparatie cu uitatul la tv. Urmaresti actiunea, te cocnentrezi pe intelegerea textului, cauti dualitatile din acel text(bine-rau, frumos-urat, mare-mic etc). Toate aceste procese dezvolta gandirea analitica.

Creste nivelurile de creativitate si de imaginatie. Cand citesti, creierul e obligat sa isi imagineze ceea ce naratorul exprima in cartea sa. Iar o persoana cu imaginatie si creativitate isi va indeplini mult mai usor sarcinile cotidiene. In plus, se va simti mult mai bine in pielea sa, avand o stima de sine la un nivel ridicat.

Imbogateste nivelul de cultura generala. Din carti, afli detalii importante, pe care , de multe ori, nu le regasesti intr-un film documentar, sa zicem. Mai mult, lectura te ajuta sa subliniezi zonele de interes, iar daca nu intelegi ceva, poti reveni asupra paragrafului in cauza.

Imbogateste vocabularul si te ajuta sa ai o exprimare mai cursiva. Prin cititul cartilor, inveti cuvinte noi, ti le insusesti si vei fi capabil sa le folosesti la momentul oportun.

Reduce stresul. Sase minute petrecute pin lectura preferata poate reduce stresul cu 68%, conform unui studiu.

Imbunatateste calitatea somnului. Daca cititul reduce stresul, atunci si somnul va fi mai bun.

Previne aparitia bolii Alzheimer. Cititul mentine creierul sanatos. Un creier odihnit se va atrofia incet si sigur. Bolile se pot, astfel, instala. Asadar, citeste carti in mod frecvent, iar bolile mentale vor sta departe de tine!

Citeste si: Cum pot fi copiii motivati sa citeasca?

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Copiii au nevoie de motivatie cand vine vorba de anumite activitati, cum ar fi cititul, deoarece majoritatea...
O buna putere de concentrare este un lucru absolut necesar pentru elevi si angajati, deoarece ii face...
Inteligenta este o calitate innascuta, au crezut multa vreme oamenii. Unii inca mai cred, insa anumite studii...