Parinti. Cum sa te porti cu un adolescent dezamagit din iubire

Parinti. Cum sa te porti cu un adolescent dezamagit din iubire

Orice adolescent traieste, la un moment dat, dezamagirea din dragoste. In acea perioada dificila, parintii trebuie sa-i fie alaturi, sa-i inteleaga comportamentul si sa incerce sa-l motiveze.

Iata cate tipare de comportament pe care sa le aplici atunci cand copilul tau e dezamagit din iubire:

1. Intelege-i sentimentele. Deznadejdea, dezamagirea, depresia sunt sentimente care trebuie intelese, la orice varsta. Nu minimaliza suferinta fiului/fiicei tau/tale, deoarece ii vei inrautati situatia. Ori va incerca sa isi nege sentimentele, ori starea negativa se va adanci. Pe langa faptul ca sufera din dragoste, el va suferi si pentru ca nu se va simti inteles.

2. Renunta la motivatia clasica. Multi parinti incearca sa-si motiveze copiii, spunandu-le ca e plina lumea de fete/baieti. Renunta la acest sfat motivational! Copilul tau te va considera superficial, incapabil sa-i impartasesti suferinta. Mai degraba, sugereaza-i sa caute o cale de impacare cu fiinta iubita sau, daca cunosti situatia, explica-i precum unui prieten ca respectiva/ul nu il/o merita.

3. Respecta-i trairea. Din cauza experientei de viata mai bogate, parintii tind sa le trasmita copiilor ca dragostea lor nu este una autentica. Nu face aceasta greseala! Iubirea e un sentiment profund la orice varsta! Parintii trebuie sa le ofere copiilor lor libertatea de a invata cum sa-si gestioneze sentimentele si cum sa se protejeze data viitoare cand vor suferi o noua deceptie.

4. Nu-l teroriza cu ideea de viitor indepartat. Un copil suferind din dragoste nu da doi bani pe viitor. EL traieste clipa cu pasiune; la fel si dezamagirea. Daca il bombardezi cu sfaturi legate de viitor, despre potentiala persoana care o sa-i fie mai potrivita, nu faci altceva decat sa-i adancesti depresia.

5. Sfaturi utile. Invata-l sa judece singur situatiile. Sa caute solutii de impacare, spre exemplu. Sa inteleaga cine a gresit, daca merita suferinta. Astfel, se va obisnui cu ideea ca trebuie sa invete din greseli si va incerca sa nu le mai repete.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Ai iesit cu un tip, te-ai distrat grozav si vrei sa-l vezi din nou? Speri ca se...
O relatie serioasa, profunda nu presupune doar rostirea unui te iubesc. Aceasta expresie a dragostei poate ascunde,...
Iubirea este esentiala in cuplu. Fara ea, se instaleaza, mai devreme sau mai tarziu, nefericirea, iar relatia...