Vechi stereotipuri care ne afecteaza vietile:
Batranii trebuie respectati, in orice conditii. Respectul pentru varsta provine din vremuri de demult in care generatiile mai in varsta erau singurele surse de cunoastere a lumii inconjuratoare. In zilele noastre, informatia nu mai are limite. Mai mult, experientele generatiilor anterioare sunt depasite pas cu pas. Spre exemplu, bunica are de invatat de la nepoata. Cea mica ii poate arata batranicii cum se folosesc anumite gadgeturi. In schimb, crosetatul bunicii s-a demodat. Sigur ca orice om, oricat de batran ar fi, terebuie tratat cu politete. Respectul, insa, se castiga, e bazat pe fapte. Daca un pensionar isi jigneste, sa zicem, rudele si vecinii, nu e demn de respect. Poate doar de mila! Stereotipul despre respectarea obligatorie a persoanelor in varsta poate fi, de asemenea, periculos. Un pusti care se bazeaza pe acest stereotip, nu va fi capabil sa refuze vreodata un adult, fie acesta chiar si un strain! Iar daca adultul e rau intentionat se poate ajunge chiar la o rapire!
Relatiile necesita multe sacrificii. Familia si dragostea nu sunt campuri de razboi sau locuri de munca. Intr-o relatie sanatoasa, evoluezi, nu te sacrifici! Partenerii nu sunt rivali, sunt membri ai aceleiasi echipe. Pot aparea conflicte, evident, insa ele trebuie rezolvate din ambele parti! Daca te simti rau alaturi de partenerul/a tau/a, iar timpul petrecut impreuna nu iti aduce bucurie, daca esti ignorat/a sau persoana de langa tine nu intelege ca iti face rau, atunci esti intr-o relatie toxica din care trebuie sa iesi cat mai rapid!Asta nu inseamna neaparat ca omul de lamga tine iti vrea raul, ci doar ca nu va potrivit, ca nu aveti aceleasi sisteme de valori!
Lenea e nepotrivita. Orice om a amanat, macar o data in viata, un eveniment important. De regula, dupa o asemenea amanare, persoana respectiva tinde sa se simta rusinata. Asta deoarece viziunea societatii globale despre lene este una dura. Lenesii nu sunt acceptati! Nu e cazul sa te simti nasol, daca lenea ta nu devine o obisnuinta! Creierul ne impinge spre momente de relaxare, atunci cand organismul e suprasolicitat. Mai mult, dupa un moment de lene, omul poate deveni mai productiv si mai creativ!
Nu cere niciodata nimic! Mai ales de la cei mai puternici decat tine! Acest enunt a fost facut celebru in romanul lui Mihail Bulgakov – Maestrul si Margareta. Practic, mesajul acestei carti de impact a devenit deviza multor oameni, iar astfel s-a transformat intr-un stereotip. Dar sa nu ceri nimic nu e deloc sanatos! Daca simti, spre exemplu, ca esti pregatit pentru o pormovare la locul de munca, trebuie sa stii sa ceri asta! Nu astepta ca seful tau sa ghiceasca doleanta ta! La fel, nu ezita sa ii ceri mamei tale sa iti ingrijeasca pentru o zi copilul, daca ai de rezolvat treburi importante!
Exista joburi pentru barbati si joburi pentru femei. Vorbim despre o alta preconceptie transformata in stereotip. Se crede ca femeile nu sunt pricepute in materie de tehnologie, iar barbatii sunt incapabili de empatie, astfel incat nu pot avea grija de copii sau de varstnici. Cu toate acestea, neurostiinta a dovedit ca creierul este independent de sex. Creierul nostru reflecta viata pe care o traim. Daca unui baietel i se ofera un set Lego pe care il va folosi in mod regulat, atunci, cel mai probabil, va deveni un inginer priceput. Daca unei fete i se dau papusi si i se spune constant ca trebuie sa pastreze casa curata, atunci creierul se va adapta situatiei. Parintii programeaza atitudini copiilor . Nu creierul este cel care le dicteaza inclinatiile pentru meeserii!
Femeilor le place sa barfeasca. Barfa si intrigile ar reprezenta o ocupatie frecventa pentru femei. Acest stereotip e adesea un factor negativ pentru reprezentantele sexului frumos atunci cand merg la interviuri de angajare. Cu toate acestea, un studiu amplu a relevat faptul ca toata lumea barfeste, la un moment dat! Timpul alocat pentru barfa reprezinta doar circa 14% din conversatiile unui om, insa! Mai mult, barfa feminina este, in general, binevoitoare sau neutra, in timp ce barfa barbatilor este negativa. Colac peste pupaza, contrar credintei populare, persoanele in varsta barfesc mai putin decat tinerii; deseori, batranii discuta despre cineva intr-un mod pozitiv, in timp ce tinerii, intr-un mod negativ!
Citeste si: Cum sa te feresti de BARFA