Fie ca ati hotarat sa schimbati vechiul blat de bucatarie, care arata foarte uzat, sau ati cumparat o intreaga bucatarie noua, montarea blatului de bucatarie este foarte importanta.
Blatul de bucatarie bine fixat confera stabilitate bucatariei, impiedica apa si resturile menajere sa se scurga in spatii la care este greu de ajuns.
Iata cum trebuie sa procedati pentru o montare corecta a blatului de bucatarie:
– Montarea blatului de bucatarie este ultima etapa a montarii unei bucatarii, asa ca asigurati-va ca dulapurile au toate elementele montate si sunt imbinate bine intre ele.
– Blaturile de bucatarie se vand la dimensiuni standard, asa ca puneti blatul peste dulapuri si masurati sa vedeti daca este cazul sa taiati o bucata din el, pentru o imbinare perfecta cu peretii bucatariei dumneavoastra. In cazul in care, din cauza dimensiunilor bucatariei, blatul de bucatarie trebuie montat in “L”, imbinarea intre cele doua placi trebuie facuta fie in unghi de 45 de grade, fie perpendicular, cu un profil de imbinare.
– Dupa ce ati obtinut dimensiunile optime, masurati suprafata de decupat pentru ghiuveta si aragaz/plita - daca sunt incorporate.
– Dupa trasarea dimensiunilor, incepeti sa decupati folosind un fierastrau pendular (pentru introducerea panzei de fierastrau intr-un colt, trebuie data o gaura cu bormasina de 10 mm). Dupa decupare sigilati canturile taiate contra umiditatii!
– Prindeti blatul de bucatarie de dulapuri, fie prin imbinari speciale (puse la dispozitie de producator), fie prin cleme si suruburi, fie folosind un cornier metalic sau o bara de lemn, fixate pe capatul dulapurilor (daca motati un blat nou pe dulapuri vechi).
– Dupa fixarea blatului, lipiti cantul de perete, care va impiedica apa sa se scurga printre blat si perete. Mai intai se fixeaza de perete in suruburi profilul suport, peste care se pune profilul acoperitor. Pentru colturi si pentru capete trebuie folosite profile speciale.