Ingrasamintele organice sunt favorabile plantelor. Compostul este cel mai obisnuit ingrasamant organic disponibil. Acesta poate fi facut in gradina fara prea mult efort din partea ta. Cu ajutorul catorva insecte, microorganisme si viermi, materialele organice se descompun in aproximativ 6-24 luni de asteptare.
Iata cum poti produce ingrasamant organic:
- Locatia – Aduna deseurile agricole bine uscate in apropierea unei surse de apa. Locul pentru compost ar putea fi o zona deschisa sau umbrita.
- Materialele necesare – Colecteaza suficient gunoi de pasari, praf de nuca de cocos si gunoi de porc. Indeparteaza orice nu e biodegradabil, precum pietre, metale sau plastic.
- Aranjamentul – imprastie o treime de praf de nuca de cocos ca strat de baza. Uda gramada cu apa si inoculeaza. Pune gunoiul de pasari pe gramada, uda si insamanteaza de asemenea. Repeta procedura pana cand ai ajuns la ultima treime de praf de nuca de cocos. Aceasta nu o inocula pentru ca acest strat de praf va preveni mirosul emanat de gramada. Foloseste un sac de plastic laminat pentru a acoperi movila. Acest lucru e important pentru prevenirea petrunderii apei de ploaie in gramada, in acelasi timp pastrand si umezeala din interior. Trebuie tinuta la incubat o saptamana.
- Intoarcerea si amestecarea: Dupa o saptamana amesteca si intoarce materialele. Uda cu apa daca e nevoie si acopera din nou. Repeta aceeasi procedura peste inca o saptamana.
- Procesare ulterioara : Cand compostul e gata are culoarea brun inchis spre negru. Daca e umed si nemirositor, inseamna ca ingrasamantul organic e gata de recoltare si procesare ulterioara. Un ciur automat sau manual ajuta la cernerea ingrasamantului inainte de insamantare. Dupa trei zile de depozitare la umbra, ingrasamantul bio-organic sau BOF poate fi depozitat in saci captusiti, de cate 50kg si sigilati. Fertilizatorul trebuie depozitat intr-o zona uscata dar aerisita timp de maxim sase luni.
- Ingrasamantul organic, cel pe baza de azot, ingrasamintele naturale, ingrasamintele din plante si fertilizatorul de sol, pot fi produse chiar in gradina noastra, cu ajutorul unor materii prime naturale care aduna bacterii sau microorganisme pentru a imbunatati starea plantelor in mod natural. Gradinarii bio invata aceste proceduri stiind ca ingrasamintele organice obisnuite disponibile contin gunoi de pasari, minerale, alge, humus si alte materii naturale.