Mit

Lista articolelor despre mit pe AflaCum.ro

Articole despre mit

Citeste cele mai noi articole despre mit publicate pe AflaCum.ro! Vezi comentarii si poze despre mit, pe AflaCum.ro!

Beethoven s-a nascut in saracie. Mozart a murit in saracie. Immanuel Kant nu a parasit niciodata Königsberg. Mituri sau adevaruri? Geniile starnesc intotdeauna interesul multor oameni obisnuiti. Adesea, insa, povestile uimitoare despre aceste persoane importante sunt exagerari sau chiar mituri. Astazi, vom vorbi despre 6 mituri dezvoltate in jurul a tot atatea personalitati care au marcat omenirea.

Nikolai Gogol era blond. Cu totii ni-l imaginam pe autorul capodoperei Suflete moarte ca fiind un barbat brunet. Nu e deloc asa. Sora scriitorului si-a amintit ca Nikolai avea parul deschis, cand era copil. Intre timp culoarea parului s-a mai inchis, insa Gogol nu a fost niciodata un brunet veritabil. Acesta a fost descris ca un barbat cu parul blond pe umeri. Artistul Ivan Aivazovsky a vorbit, de asemenea, despre parul blond al lui Gogol.

gogol

Traim in era informatiei si ne confruntam, adesea, cu noi descoperiri care inlocuiesc viziunile noastre anterioare, fie ca este vorba de o descoperire stiintifica sau de o inventie. Iata doar cateva fapte istorice pe care le-am invatat la scoala intr-un anumit fel, dovedindu-se, mai tarziu, ca informatiile nu erau tocmai conforme cu realitatea...

1. Napoleon si nasul Sfinxului. E cunoscut faptul ca Marele sfinx din Giza nu are nas. Legenda spunea ca armata lui Napoleon a distrus aceasta parte a corpului in timpul unei batalii cu turcii in 1798. Cu toate acestea, in 1737, peregrinul danez Frederic Norden portretiza in notele sale statuia fara nas...Astfel, povestea cu Napoleon nu mai sta in picioare.

2. Coifurile cu coarne ale vikingilor. Cu totii credem ca aceste coifuri au fost create si purtate de vikingi in lupte! Nu e deloc asa! Astfel de obiecte erau folosite doar pentru cei trecuti in alta lume la ritualurile de inmormantare. Mai mult, arheologii au descoperit obiecte asemanatoare ce au fost folosite inca din Epoca Bronzului...

Istoria ne ajuta sa cunoastem modul in care stramosii au trait si au evoluat. Mai mult, ea ofera traditie, identitate, continuitate unui popor. In genere, istoria se bazeaza pe relatarile cronicarilor sau pe anumite descoperiri. Cum oamenii sunt intotdeauna subiectivi, multe dintre cronici au deformat, intr-o oarecare masura, momentul istoric. Asa au aparut miturile, acele povesti care nu sunt intotdeauna conforme cu realitatea.

Astazi, iti prezentam o lista de 9 mituri false

1. WALT DISNEY

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.