Mit

Lista articolelor despre mit pe AflaCum.ro

Articole despre mit

Citeste cele mai noi articole despre mit publicate pe AflaCum.ro! Vezi comentarii si poze despre mit, pe AflaCum.ro!

Miturile au devenit o parte integranta a cinematografiei moderne. De aceea, uneori, tindem sa credem intamplari din filme care nu au nicio legatura cu realitatea. Azi vom distruge, asadar, unele dintre cele mai persistente mituri din cinematografie. Ele sunt atat de frecvent utilizate incat au intrat in mentalul colectiv ca fiind adevaruri.

Mituri din filme care nu au nimic in comun cu realitatea:

1. Mersul prin jungla, similar cu cel din parc. Actorii si actritele arata, de obicei, atat de frumos in timp ce se plimba prin jungla. In realitate, insa, oamenii care viziteaza jungla considera aceasta experienta ca fiind destul de brutala. Umiditatea este atat de mare incat simti cum iti intra prin oase. Practic, cand te afli sub un baldachin de jungla este ca si cum ai sta intr-o oala sub presiune. Caldura si umiditatea sunt mai rele decat in orice alt mediu natural. Exista, de asemenea, diversi gandaci care inteapa, de la nenumaratii tantari paianjeni giganti pana la capuse, care cauta mereu sa iti intre in piele. Sa nu uitam , de asemenea, de furnicile de foc care sunt foarte agresive.

Beethoven s-a nascut in saracie. Mozart a murit in saracie. Immanuel Kant nu a parasit niciodata Königsberg. Mituri sau adevaruri? Geniile starnesc intotdeauna interesul multor oameni obisnuiti. Adesea, insa, povestile uimitoare despre aceste persoane importante sunt exagerari sau chiar mituri. Astazi, vom vorbi despre 6 mituri dezvoltate in jurul a tot atatea personalitati care au marcat omenirea.

Nikolai Gogol era blond. Cu totii ni-l imaginam pe autorul capodoperei Suflete moarte ca fiind un barbat brunet. Nu e deloc asa. Sora scriitorului si-a amintit ca Nikolai avea parul deschis, cand era copil. Intre timp culoarea parului s-a mai inchis, insa Gogol nu a fost niciodata un brunet veritabil. Acesta a fost descris ca un barbat cu parul blond pe umeri. Artistul Ivan Aivazovsky a vorbit, de asemenea, despre parul blond al lui Gogol.

Beethoven s-a nascut dintr-o familie bogata. Compozitorul a fost cel de-al doilea fiu al unui cantaret din Capela Bonn si al sotiei sale Maria Magdalena Keverich. Primul copil al cuplului nu a supravietuit, un fenomen comun pentru acea vreme. Tatal lui Beethoven a castigat bani frumosi ca muzician, chiar muncind la curtea Clemens August din Bavaria. Familia locuia intr-o casa foarte cocheta. Mai mult decat atat, succesul compozitorului s-au bazat pe reusitele parintilor sai. Tatal lui Ludwig a vrut sa-l transforme in cel de-al doilea Mozart, asa ca a angajat cei mai buni profesori pentru el.

Traim in era informatiei si ne confruntam, adesea, cu noi descoperiri care inlocuiesc viziunile noastre anterioare, fie ca este vorba de o descoperire stiintifica sau de o inventie. Iata doar cateva fapte istorice pe care le-am invatat la scoala intr-un anumit fel, dovedindu-se, mai tarziu, ca informatiile nu erau tocmai conforme cu realitatea...

1. Napoleon si nasul Sfinxului. E cunoscut faptul ca Marele sfinx din Giza nu are nas. Legenda spunea ca armata lui Napoleon a distrus aceasta parte a corpului in timpul unei batalii cu turcii in 1798. Cu toate acestea, in 1737, peregrinul danez Frederic Norden portretiza in notele sale statuia fara nas...Astfel, povestea cu Napoleon nu mai sta in picioare.

2. Coifurile cu coarne ale vikingilor. Cu totii credem ca aceste coifuri au fost create si purtate de vikingi in lupte! Nu e deloc asa! Astfel de obiecte erau folosite doar pentru cei trecuti in alta lume la ritualurile de inmormantare. Mai mult, arheologii au descoperit obiecte asemanatoare ce au fost folosite inca din Epoca Bronzului...

Istoria ne ajuta sa cunoastem modul in care stramosii au trait si au evoluat. Mai mult, ea ofera traditie, identitate, continuitate unui popor. In genere, istoria se bazeaza pe relatarile cronicarilor sau pe anumite descoperiri. Cum oamenii sunt intotdeauna subiectivi, multe dintre cronici au deformat, intr-o oarecare masura, momentul istoric. Asa au aparut miturile, acele povesti care nu sunt intotdeauna conforme cu realitatea.

Astazi, iti prezentam o lista de 9 mituri false

1. WALT DISNEY

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.