Politete

Lista articolelor despre politete pe AflaCum.ro

Articole despre politete

Citeste cele mai noi articole despre politete publicate pe AflaCum.ro! Vezi comentarii si poze despre politete, pe AflaCum.ro!

Politetea reprezinta un mod de comportare devenit norma in multe state civilizate. Sigur ca normele comportamentale difera in functie de zona, traditie, educatie etc. Daca am vrea, totusi, sa fim politicosi ca la carte, cel mai probabil ar trebui sa urmam exemplul britanic. Englezii, mai exact, au cateva reguli de politete bine impamantenite si foarte sanatoase.

Reguli de politete in societatea engleza:

Regula scuzelor. Un englez care se cioneste intampaltor de tine, isi va cere scuze imediat, indiferent daca e vinovat sau nu de micul accident. Asta nu inseamna ca se invinovatesc. Pur si simplu, scuzele au devenit un reflex dezvoltat in copilarie. Mai mult, englezii se scuza pentru orice incalcare a intimitatii celuilalt. Scuzati-ma, acest loc este gratuit?sau Scuza-ma, dar parca te-ai asezat pe haina mea. Sunt formulari banale in aceasta societate.

Abilitatea de a vorbi cand, cum si cat e necesar este benefica atat in viata privata cat si in cea profesionala. Totusi, pana si cei mai politicosi oameni au, uneori, comportamente care pot provoca neplaceri celorlalti. Spre exemplu, exista anumite curiozitati care se transforma in intrebari, pe care chiar si persoanele manierate le adreseaza inconstient oamenilor necunoscuti, provocand disconfort si chiar dorinta de izolare.

Iata un set de intrebari de evitat in conversatia cu o persoana pe care abia ai intalnit-o:

ESTE MAMA TA? Daca nu cunosti tipul relatiei in care se afla oamenii din fata ta, nu incerca sa ghicesti, alegand o varianta ce ti se pare optima. E posibil sa deranjezi cu aceasta curiozitate.
Evita, asadar, intrebari de genul: Este mama ta / sora / fratele / fiul? , Sunteti rude?

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.