Care sunt bolile castravetelui

Care sunt bolile castravetelui

Bolile specifice castravetelui pot fi usor tinute sub control. Daca, in schimb, le lasi sa evolueze, productia va fi afectata simtitor. De asemenea, tratamentele cu fungicide nefacute la timp devin, in general, inutile. Iata care sunt bolile castravetelui:

Fainarea(Sphaerotheca fuliginea):

fainare

- ciuperca ataca toate partile plantei, cu exceptia radacinii;

- principalele semne sunt petele albe si mari pe frunza;

- boala ataca frunzele mature, care, intr-un finala se brunifica si se usuca;

- in cele mai multe cazuri, fainarea se face simtita dupa aparitia primelor fructe;

- fructificatia e redusa din cauza acestei boli;

- fructele se zbarcesc , iar cresterea lor este oprita;

- fructele nu mai sunt la fel de apoase si isi pierd din aroma.

Mana( Pseudoperonospora cubensis (Mana castravetilor):

mana

- ciuperca ataca frunzele, florile, fructele si vrejul;

- boala apare pe frunze sub forma unor pete de culoare verde-galbuie, ce vor deveni galbene si la final brun-deschise.

- pe partea inferioara a frunzei apare un puf cenusiu-violaceu(fructificatiile ciupercii);

- odata infestate, frunzele se usuca si pica;

- netrata cu fungicide, ciuperca se extinde si poate ucide planta;

- mana e favorizata de picaturile de apa de pe frunze, temperaturi intre 16-22°C, completate si de o nebulozitate atmosferica accentuata.

Patarea unghiulara(Pseudomonas syringae pv. Lachrymans):

patarea

- bacteria traieste pe semintele infectate, pe resturi de plante infectate ramase in sol( rezista pana la 2 ani de la desfiintarea ultimei culturi de cucurbitacee);

- se raspandeste prin: picaturile de apa provenite de la ploaie, irigare prin aspersie (purtate de vant), dar si de catre lucratori, insecte, echipamente, etc;

- bacteria se dezvolta in prezenta umiditatii si caldurii( 24-28ºC, umiditate relativa a aerului de peste 85% si prezenta apei pe frunze);

- ataca frunze, fructe, flori. Pseudomonas lachrymans infecteaza plantele din faza de rasad. De aceea pe cotiledoane poti observa la inceput pete maronii, mici.

- cand este lasata sa actioneze, patarea unghiulara poate usca planta.

- cand umiditatea e ridicata, petele devin albicioase, iar zonele afectate se necrozeaza si cad. La final, ramane gaura in frunza(frunza pare zdrentuita).

Antracnoza(Colletotrichum lagenarium):

antracnoza

- ciuperca se dezvolta pe organele atacate sub cuticula, puncte negre sub forma de cupola – acervuli (lagar de conidiofori cu conidii);

- mediul propice pentru dezvoltarea ciupercii: temperaturi intre 20 si 27 grade, umiditate relativa a aerului de 100% ;

- boala afecteaza frunzele, petiolul frunzei, tulpina – vrejii, fructele si pedicelul fructelor;

- se transmite de la un an la altul se face prin intermediul semintelor infectate, resturilor de plante infectate (ciuperca supravietuieste in resturile plantelor infectate pana la 5 ani);

- se raspandeste prin: vant, precipitatii, irigatii prin aspersie, insecte, uneltele folosite, etc;

- frunzele se umplu de pete galbene, verzui sau cu aspect umed care pe masura ce boala avanseaza devin cafenii-brune de forma rotunda, ovala;

- zonele afectate ale frunzei se necrozeaza si pica;

- netrata, boala usuca frunzele;

- pe tulpina, boala apare sub forma de pete alungite (de-a lungul tulpinii) si scufundate in tesut;

- fructele afectate de antracnoza putrezesc atat in cultura cat si dupa recoltare.

Citeste si: Cum sa cresti castraveti in gradina

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Esti mare admirator de trandafiri? Iti place sa incarci curtea/gradina cu aceste flori minunate? Daca da, probabil...
Fertilizarea pe baza de solutii chimice nu e solutia cea mai buna pentru gradina ta! Daca vrei...