Cum sa cultivi leustean

Cum sa cultivi leustean

Leusteanul (Levisticum officinale ) este o planta aromatica, perena, folosita in bucatarie, dar si pentru ameliorarea unor boli. E usor de cultivat si nu necesita o ingrijire speciala. Daca vrei sa cresti leustean in gradina, citeste articolul de mai jos.

Cum sa cultivi leustean. Clima si sol:

- poate fi cultivat in aproape orice fel de sol;

- prefera solurile cu o umiditate mai mare;

- rezista bine peste iarna.

- necesita un teren bine curatat de buruieni sau de plante premergatoare.

Cum sa cultivi leustean. Plantare:

- pe terenuri mici, vei folosi rasaduri de leustean. Le poti obitne in ghivece, acasa, din seminte sau le poti cumpara de pe tarabe;

- pe camp(suprafata mare), vei semana leusteanul;

- semanarea se face la 2 centimetri adancime, cu o distanta de 50 centimetri intre randuri. Plantele se raresc pe rand la 20 cm;

- rasadurile se planteaza la distante egale, in pamantul bine pregatit.

Cand sa semeni leusteanul:

- 15-20 martie – in zonele de campie;

- 30 martie-20 aprilie – in zonele de deal si de munte

- rasadurile se pot pune atat primavara cat si toamna.

Cum sa ingrijesti leusteanul:

- vei efectua prasile mecanice/manuale, ori de cate ori este nevoie(cand buruiana se raspandeste);

- uda leusteanul, mai ales cand e seceta;

- fertilizeaza leusteanul cu gunoi de grajd bine fermentat. Aceasta lucrare se face la final de noiembrie;

- indeparteaza tulpinile florale de la fiecare planta, pentru a spori productia de frunze. Lucrarea se pune in practica incepand cu anul al doilea de la insamantare/plantare, repetandu-se anual.

Cum sa recoltezi leusteanul. Frunzele se recolteaza pe tot timpul anului. Se rup doar frunzele cu dimensiuni normale.

Citeste si: Cum sa cultivi stevie

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Rosiile sunt printre cele mai populare fructe din lume. Da! Sunt fructe, chiar daca, cei mai multi...
Leusteanul este o planta aromata care da o savoare deosebita ciorbelor de porc, de perisoare sau de...