Cum sa folosesti apa de ploaie in gradina

Cum sa folosesti apa de ploaie in gradina

Apa pluviala cunoscuta in popor ca apa de ploaie este  benefica pentru plantele si pomii din gradina ta. Principalul avantaj? Naturalul. Mai exact, apa de ploaie nu contine substantele nocive pe care le regasim in apa de la chiuveta. Despre apa de ploaie si beneficiile sale in gradina, in cele ce urmeaza.

De ce este benefica apa de ploaie pentru gradina:

- este acida atat cat trebuie! Are un Ph cuprins intre 5 si 5,5. Plantele prefera un sol cu valori ale pH-ului intre 5.5 si 6.5. Prin comparatie, apa de la robinet atinge un pH de 8,5, deoarece este tratata pentru a deveni alcalina. Lesne de inteles de ce plantele iubesc apa pluviala!

- nu contine saruri, minerale, substante chimice rezultate in urma tratamentelor sau alte substante rezultate din produsele farmaceutice pe care le gasim in apa de la chiuveta.

- contine substante nutritive. Apa de ploaie intra in contact cu frunzele putrezite si cu gainatul de pasare din burlanele colectoare. Asta inseamnna substante nutritive pentru gradina, printre care si nitrati(cea mai naturala forma de azot). Dupa cum bine stii, azotul este una dintre cele trei substante esentiale pentru ca plantele sa isi dezvolte frunzele.

- contine diverse bacterii, asa ca este potrivita pentru compost. Va ajuta in procesul de descompunere!

Cum sa colectezi apa de ploaie:

1. Bazin. Este metoda mai costisitoare , dar mai eficienta. Construieste intr-un loc apropiat de casa un bazin din ciment cu macar 2 guri de iesire. Cu ajutorul unor prelungitoare (tevi care sa se potriveasca pe gurile burlanelor) vei colecta apa de la toate burlanele. Un capat al tevii trebuie sa intre pe burlan, iar celalat capat, in gura bazinului. Dupa colectare, poti iriga manual sau folosind o pompa de apa.

2. Butoi. E varianta simpla, dar mai putin eficienta, intrucat nu poti colecta atat de multa apa de ploaie. Spala bine un butoi si pune-l sub burlan. Foloseste apa in gradina ori de cate ori e necesar.

Citeste si: Cum, cand si cat sa uzi rosiile

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Pastarnacul este o radacinoasa foarte populara in Romania. Se foloseste in supe si mancaruri specifice, avand un...
Sfecla rosie in gradina? O idee excelenta pe care trebuie sa o pui in practica, daca nu...
Azaleea este un arbust ornamental exotic cu flori rosii, roz sau albe. A devenit foarte popular si...