Cum sa ingrijesti GRADINA. Activitati specifice lunii octombrie:
Culegerea ultimelor recolte. In aceasta perioada, strangem cam tot ce mai avem in gradina, atat legume, cat si fructe. Castravetii, rosiile, dovleceii, merele, perele, gutuile si nucile sunt gata de adunat. De asemea, e vremea pentru culegerea fasolei. Te sfatuim sa rupi doar tulpinile, lasand radacinile in pamant. Acestea, prin descompunere, vor elibera incet si sigur azotul atat de important pentru sol.
Pregatirea gradinii pentru primavara. Curatarea este foarte importanta pentur un nou sezon de gradinarit. Vei indeparta buruienile(scoatere din pamant, uscare, adunare si distrugere). Apoi vei pregati pamantul pentru iarna. Solul se grebleaa, se sapa si se ingrasa cu compost. Acesta ajuta la mentinerea solului bogat in substante nutritive si in minerale.
Plantarea pomilor fructiferi. In prima parte a lui octombrie, poti planta pomi precum, piersici, ciresi, visini, caisi, pruni etc. Acestia vor avea vreme, astfel, sa-si dezvolte sistemul radicular si sa se adapteze pana la sosirea primului inghet.
Ingrijirea gradinii de flori. Aduna semintele plantelor , pentru a le pastra pana la primavara. Depoziteaza semintele bine uscate in pungi de hartie. Eticheteaza fiecare punga. De asemenea, ghivele cu flori care nu rezista la frig se introduc la adapost. La fel de important: se ingrijesc trandafirii! La baza acestora asigura un strat de compost. Nu uita nici de bulbii de begonii, dalii si gladiole, care trebuie scosi din sol si depozitati int-un mediu uscat in perioada rece. Nu in ultimul rand, e perioada in care poti planta bulbi de branduse, lalele, narcise, allium si frezii.
Ingrijirea gazonului. Tunde si grebleaza iarba cazuta pentru ca lumina sa ajunga la baza firului de iarba. De asemenea, repara bucatile de pamant cu gazon gradat. Noile brazde se vor tasa natural datorita ploilor din aceasta perioada.
Ingrijirea pomilor. Taie vlastarii care au dat roade in timpul verii si pastreaza-i pe cei verzi pentru recoltele de anul urmator. Muta pomii exotici in locuri luminoase si ferite de inghet. De asemenea, trebuie sa indepartezi frunzele moarte de la baza plantelor. Asigura afinilor si coacazilor un sol acid.
Culegerea vitei de vie. In octombrie incepe recoltarea strugurilor, de la soiurile de vita de vie de masa, cu coacere tarzie si a soiurilor tarzii pentru vin. Dupa 15 octombrie, poti da startul plantarilor de toamna cu butasi de vita de vie.
Citeste si: Cum sa ingrijesti GRADINA. Activitati specifice lunii NOIEMBRIE