Cum sa pastrezi petunia peste iarna

Cum sa pastrezi petunia peste iarna

Petunia se poate pastra si peste iarna, contrar credintei populare. Aceasta floare este, intr-adevar , sensibila la frig, asa ca trebuie sa ii acorzi atentia cuvenita din timp. Vei face transferul din gradina in casa, inainte de primul inghet!

Transplantarea petuniei in ghiveci:

- transfera petuniile din gradina. Alege alege tufe care nu dau seminte sau care nu pastreaza caracteristici decorative la pui. De obicei, speciile hibride!

- taie lastarii petuniei pe care doresti sa o transplantezi. Lungimea ramurilor petuniei nu trebuie sa depaseasca 10-15 cm, pentru ca floarea sa reziste mai bine procesului de transplantare;

- dezgroapa petunia cu un mic balot de pamant;

- ghiveciul pentru o floare trebuie sa aiba capcaitate de 3 litri;

- presara un strat de drenaj la baza ghiceciului( argila expandata, pietris fin);

- pregateste un amestec nutritiv de sol. Amesteca pamant pentru flori din magazin si pamant de pe paturi dezinfectat anterior.

- fa transplanatarea repede, fara a permite balotului de pamant sa se usuce.

- in cazul in care ai crescut petunia in ghiveci/ jardiniera suspendata, nu mai e necesara transplantarea. Trebuie doar sa scurtezi lastari la 10-15 cm si sa introduci floarea in casa;

- la 2-3 luni distanta(la inceput de ianuarie), indeparteaza cu atentie stratul superior de sol (2-3 cm). Pune in loc pamant fertil proaspat.

Cum sa pastrezi petunia pe timpul iernii:

- pastreaza tufa mama, cea care a inflorit deja fiind in pamant sau ghiveci, intr-un loc luminos, umed si racoros. Aceasta are nevoie de 10 ore de lumina/zi, umiditate de 80% si o temeparatura maxima de 15 grade Celsius;

- uda petunia de 2-3 ori pe luna. Conditiile despre care vorbim se pot asigura pe o veranda, in subsol sau pe pervazul unei camere nelocuite;

- poti pastra floarea si la temerpaturi mai mari, insa va creste in mod rapid;

- in apartament. Ai grija sa ii oferi suficienta lumina. Si umiditatea este importanta. Daca aerul din jurul plantei va fi prea uscat, mai intai vor incepe sa se usuce frunzele, dupa care ramurile si apoi intreaga tufa va muri.

- paianjenul rosu si mana pot afecta petunia in plina iarna, deci trebuie sa cumperi solutii de combatere din timp;

- petunia butasita si inradacinata se pastreaza mult mai simplu. Va trebui sa ii dai lumina suplimentara si sa o uzi regulat.

- tufele tinere cresc actic si dau muguri , incepand de la jumatatea lunii februarie. E momentul cand trebuie sa uzi planta mai des , sa introduci fertilizari cu ingrasamant complex pentru flori si sa transplantezi tufele in recipiente mai mari. Inainte de a fi mutata la loc permanent, petunia poate inflori chiar in casa.

Citeste si: Cum sa ingrijesti plantele de apartament pe timpul iernii

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Pastarnacul este o radacinoasa foarte populara in Romania. Se foloseste in supe si mancaruri specifice, avand un...
Sfecla rosie in gradina? O idee excelenta pe care trebuie sa o pui in practica, daca nu...
Azaleea este un arbust ornamental exotic cu flori rosii, roz sau albe. A devenit foarte popular si...