Cum sa plantezi tuia. Alegerea momentului de plantare si a locului:
1. Planteaza toamna sau primavara. Astfel tuia se va adapta mai bine la noul sau climat, inainte de cele lunile fierbinti de vara sau inainte de gerul specific iernii.
2. Alege un loc cu lumina solara totala sau partiala. Tuia se poate dezvolta si in zone umbrite, insa mediul cel mai potrivit este la soare. Alege un loc din gradina cu 6-8 ore de lumina directa a soarelui pe zi. Alternativ, poti alege un loc semiumbrit. Tuia iti va multumi in perioadele de canicula!
3. Pregateste solul. Tuia se dezvolta ideal in sol argilos, bine drenat. Acest conifer prefera solul umed, bogat in nutrienti organici. Adauga compost sau un amestec organic in pamant pentru a impulsiona dezvoltarea tuia. Poti testa nivelurile de drenare ale solului, sapand o groapa adanca de 30 cm, pe care o vei umple cu apa. Daca apa se mentine timp de 5-10 minute, atunci solul e bine drenat. Trebuie spus, de asemenea, ca tuia se dezvolta foarte binein soluri alcaline sau neacide. Poti verifica nivelul de aciditate a solului, comandand un test pH pentru sol de pe internet sau dintr-o pepiniera.
4. Alege un loc protejat de vant. In primii 2-3 ani dupa plantare, tuia este destul de sensibil la vantul puternic. De aceea ar fi bine sa-l plantezi in preajma unui obstacol, cum ar fi un gard, un perete sau un copac mai mare.
Cum sa plantezi tuia. Plantarea semintelor/puietilor:
1. Cumpara puieti si planteaza-i imediat. Daca ai pregatit locul pentru plantare, poti cumpara puiet dintr-o pepiniera sau dintr-un magazin de casa si gradina. Alege cu atentie tuia! Copacii trebuie sa aiba o culoare verde, sanatoasa, fara semne de boala sau deteriorare!
2. Cultiva semintele in ghivece. Daca nu te afli pe timp de primavara sau toamna, poti creste tuia din seminte in casa. Planteaza-le semintele in ghivece si creste-le pana in sezonul de plantare(toamna sau primvavara), cand vei transplanta puietul obtinut in locul special amenajat din gradina/curte.
3. Planteaza tuia in linie. Cum scriam si mai sus, tuia formeaza garduri naturale/vii absolut superbe! De aceea, te sfatuim sa plantezi puietul in linie( la o distanta de 60 cm intre copaci). Pentru ca linia sa iti iasa cat mai bine foloseste o sfoara si tarusi.
4. Scoate copacul din ghiveci, slabindu-i radacinile. Intoarce ghiveciul invers pentru ca radacina de tuia sa se slabeasca putin din sol. Desprinde copacelul cu atentie, astfel incat bulgarele de pamant in care a crescut sa nu se desprinda de radacini.
5. Sapa o gaura la aproximativ aceeasi adancime cu bulgarele format pe radacina. Masoara bulgarele format in jurul radacinii si pe inaltime si pe latime. Mai intai, sapa suficient de mult pentru a acoperi complet radacina, apoi lateste gaura de 2-3 ori cat circumferinta bulgarelui radacinos. Doar asa vei avea garantia ca radacinile vor creste adecvat. Daca, de exemplu, bulgarele radacinos are un diametru de 30 cm, sapa o groapa adanca de 30 cm. Amesteca compostul in sol inainte de a umple gaura, astfel incat radacina sa primeasca suficienti nutrienti. Nu acoperi si trunchiul de tuia! Daca faci asta, radacinile se pot putrezi!
6. Pozitioneaza copacul in groapa si acopera-l cu pamant. Ingroapa usoar radacinile pana cand ajungi la nivel cu tulpina. Taseaza pamantul suficient incat tuia sa aiba stabilitate. Nu uita! Nu se ingroapa tulpina, deoarece asta poate produce infectii fungice si alte boli.
Cum sa ingrijesti tuia:
1. Uda tuia sistematic. Arborvitae prefera solul ud. Solul in care e ingropat ar trbeui sa fie ud pana la o adancime de 2,5 cm. Verifica acest aspect si ori de cate ori pamantul se usuca, uda tuia. Un semn ca tuia nu primeste suficienta apa il reprezinta ingalbenirea frunzelor.
2. Fertilizeaza tuia in sezonul de primavara. Fertilizarea anuala ii poate oferi nutrientii de care are nevoie pentru a se dezvolta. Cumpara un ingrasamant bogat in azot si pulverizeaza-l peste tuia intr-un strat subtire si uniform. Fertilizeaza coniferul pentru a mari nivelul de nutrienti inainte de sezonul de crestere.
3. Asigura strat de mulci in sezonul de vara si in cel de iarna. Aplica un strat de mulci de 7,6 cm in jurul copacului de doua ori pe an. Astfel tuia va fi protejat de canicula vara si de ger pe timp de iarna! Mulciul ajuta, de asemenea, la mentinerea unui mediu umed in jurul coniferului; un mediu care imita mediul sau natural.
4. Tunde tuia. Cu o foarfeca de gradina indeparteaza ramurile moarte sau bolnave, pentru a mentine tuia sanatos si pentru a-l modela dupa bunul plac. Nu taia mai mult de un sfert din frunzis. Altfel, vei provoca un soc nedorit arborelui. O tundere o data pe an e suficienta pentru tuia.
Citeste si: De ce e bradul mereu verde