Cum sa plantezi un SMOCHIN

Cum sa plantezi un SMOCHIN

Smochinul(Ficuscarica) este un pom fructifer originar din Orientul Mijlociu si bazinul Mediteranei. Acesta poate ajunge la o inaltime de circa patru metri! Desi este specific zonelor cu clima calda tot anul, smochinul poate fi cultivat si in Romania! Nu in orice zona a tarii, ci in regiunile sudice si sud-vestice, acolo unde temperaturile nu sunt foarte scazute in sezonul rece.

Unde si cum plantam smochinul. Smochinul are nevoie de un sol argilos, bogat in materie organica. Pentru plantarea in gradina, executa toamna o groapa de aproximativ 80 x 80 x 80 cm. Abia in primavara vei planta puietul (in martie sau in aprilie).

Protejarea puietului. Smochinii prospera intr-un climat mediteranean. Asa ca pentru a trece cu bine peste iarna de la noi, au nevoie de protectie.

1. Planteaza smochinul langa un perete, pentru a-l feri de vanturile reci din iarna.

2. Protejeaza smochinul de ger, invelindu-i coroana cu folii din plastic cu bule de aer sau frunze uscate, paie, rogojini.

Cresterea smochinului. Pomul creste sub forma de tufa si se tunde rar. Daca a crescut peste masura si deranjeaza, poti efectua taieri pentru a-i reduce volumul. Taierea se va face spre sfarsitul iernii, chiar inainte de pornirea in vegetatie, astfel incat sa nu-l ranesti prea mult. Ai grija, la taiere, sa nu-ti pui mana la ochi sau la gura, deoarece seva plantei e toxica!

Recoltarea smochinelor. Cand fructul devine moale la atingere, iar punctul pistilar crapa, atunci smochinele sunt coapte si bune de mancat! Pentru a avea fructe gustoase, nu exagera cu ingrasamintele si cu apa. Smochinii se dezvolta bine daca au parte de seceta in sol, iar acest lucru se reflecta prin fructe gustoase si suculente. Folosirea excesiva a ingrasamantelor nu face decat sa sporeasca cresterea volumului de frunze in detrimentul fructelor.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Rosiile pot fi afectate de o varietate de daunatori care pot compromite serios recolta, mai ales in...
Castravetii sunt sensibili la o serie de daunatori care pot afecta grav recolta. Paduchii si mustele specifice...
Ceapa si usturoiul sunt relativ rezistente. Exista, insa, situatii cand pot fi atacate de diversi daunatori care...