Cum sa pregatesti muscatele pentru iarna

Cum sa pregatesti muscatele pentru iarna

Muscatele trebuie protejate de frig iarna, atunci cand intra in hibernare. Nu e, insa, suficient, sa le adapostesti intr-un loc cu temperaturi suportabile(minimum 10 grade Celsius). Azi iti aratam tot ce trebuie sa faci pentru ca plantele sa treaca sanatoase peste anotimpul rece.

Cum sa pregatesti muscatele pentru iarna. Pasi:

1. Curata-le. Orice soi de muscate se curata de doua ori pe an (primavara si toamna). Curatarea de toamna nu este obligatorie, insa ajuta planta sa isi faca odihna peste iarna. De asemenea, muscatele curatate vor creste armonios pana in primavara, chiar daca intra in procesul de hibernare. Iti recomandam folosirea unui secator. Foarfeca poate strivi tulpina, care apoi se innegreste si se usuca! Nu curata muscatele, daca solul este umed. De asemenea, ar fi bine sa tratezi secatorul cu fitosporina praf. In cazul in care nu ai fitosporina, poti folosi peroxid de hidrogen sau alcool.

2. Taie-le in mod corect. Taie muscatele cu instrumentul dezinfectat, lasand intre 5 si 10 cm din tulpina fiecarei plante. Este o distanta ideala pentru ca muscata sa se trezeasca si sa formeze noi lastari. Te sfatuim sa tratezi taietura cu fitosporina/peroxid de hidrogen/verde de briliant.

3. Pregateste butasii. Din planta pe care ai taiat-o, pregateste butasii pentru inmultire(optional).

4. Tunde radacina. Scoate butucul plantei mama din ghiveci, indeparteaza solul in intregime si tunde radacina. Procesul are rolul de a stimula planta sa dezvolte un sistem radicular nou. De asemenea, vei putea muta muscatele in ghivece mai mici, care sa nu ocupe mult spatiu.

5. Pregateste solul. Transplanteaza butucul intr-un ghiveci(de un litru, de exemplu). Adauga o cana (500 mililitri) de turba superioara neutra, o cana de sol universal si o treime dintr-o cana de zeolit/perlit. Amesteca.

6. Prepara solutia de udare a substratului. Uda muscatele doar dupa o zi de la curatare. Vei face , astfel, transplantarea doar a doua zi. Prima udare se face cu ingrasamant natural(sa zicem micoriza). Tine cont de o regula simpla: ingrasamintele se adauga in proportie injumatatita, adica de doua ori mai putin decat recomanda producatorii, in cazul ingrasamintelor chimice. Eu am adaugat o lingurita de micoriza si jumatate de lingurita de biohumus intr-un litru de apa.

7. Fa transplantarea. Inmoaie butucul in solutia de ingrasamant. Astfel substantele hranitoare vor ajunge la radacini. De asemenea toarna putina solutie si in sol. La baza unui ghiveci pune putina argila expandata pentru drenaj, apoi un pic de pamant. Planteaza butucul.

8. Foloseste biohumus.Urmatoarea udare iti recomandam sa o faci cu biohumus, doar dupa ce solul se usuca. Butucul se va trezi si va creste armonios. Coroborat cu pastrarea in conditii optime de lumina si temperatura, muscatele vor inflori superb chiar si in sezonul rece.

Citeste si: Cum sa pastrezi MUSCATELE SANATOASE peste IARNA

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Un solar este foarte important, daca doresti sa obtii o recolta bogata si fara riscuri majore de...
Ceapa are nevoie de fertilizare, mai ales daca solul nu este foarte bogat in nutrienti. Exista diversi...