Cum sa tunzi dudul/agudul

Cum sa tunzi dudul/agudul

Dudul este un copac din categoria foioaselor care creste rapid si produce fructe comestibile. Probabil cu totii ne-am infruptat din fructele agudului(albe sau negre) crescut in curtea bunicilor. Si tot atunci, la fel de probabil, ne-am mazgalit pe fete si pe haine, provocand dojenirile parintilor :) Revenind la copac, dudul are o crestere rapida, de aceea este important sa stii cand sa-l tunzi.

Cum sa tunzi un dud/agud:

1. Dezinfectetaza foarfeca. Pentru a te asigura ca dudul ramane sanatos( fara boli), curata foarfeca de tuns inainte de a o folosi. Poti face asta folosind un produs dezinfectant de uz casnic, cum ar fi Lysol sau inalbitor. De asemenea, poti sterge foarfeca/fierastraul cu alcool izopropilic.

2. Alege instrumentul potrivit. In cazul in care tai ramuri cu un diametru de circa 5,1 cm, ar fi bine sa folosesti o foarfeca de crengi. Aceasta poate manipula ramuri cu diametru mai mare, deoarece are manere mai lungi ce-ti pot oferi parghie. Daca tunzi ramuri mai mici, cum ar fi cele cu diametru sub 2,5 cm, foloseste o foarfeca simpla.

3. Fa taieturi aproape de trunchi. Daca indepartezi ramuri intregi, ar trebui sa faci taietura cat mai aproape de trunchi. Va ramane, dupa tundere, o mica umflatura acolo unde ramura a iesit din trunchi. Cand elimini o creanga moarta, taie cat mai aproape de zona vie, fara a o afecta pe aceasta din urma. 

4. Evita taierea ramurilor care au un diametru de peste 5,1 cm. Duzii se vindeca greu dupa taiere. Zona expusa provoaca vulnerabilitate in fata bolilor si ciupercilor. De asemenea, dudul sangereaza din abundenta(elimina multa seva in zona taiata). Improtant: ai grija ca seva agudului sa nu iti atinga pielea, deoarece e posiibil sa apara reactii alergice.

5. Tunde copacul in timpul iernii. Dudul intra in hibernare( este latent) pe timp de iarna. In aceasta perioada ar trebui tuns, deoarece se vindeca mai repede, iar riscurile de imbolnavire sunt mult mai mici. In sezonul rece, ciupercile si alte boli nu sunt la fel de active. Te sfatuim sa faci tunderea dudului la circa o luna distanta de la caderea tuturor frunzelor. De asemenea, dudul va sangera mai putin sau chiar deloc daca este curatat pe timp de iarna!

6. Taie ramurile moarte si deteriorate. Pentru a mentine copacul sanatos, e necesar sa inlaturi ramurile care pot incuraja aparitia bolilor. Orice creanga ce nu dezvolta frunze este moarta si trebuie eliminata. Chiar daca taierile se fac cu predilectie iarna, crengile nesanatoase vor fi eliminate odata ce au fost identificate!

7. Efectueaza o tundere minima pentru a asigura fructificarea abundenta. Fructele dudului se dezvolta pe ramuri care au crescut in anul precedent, asa ca nu ar trebui sa tunzi exagerat copacul! Incepe intotdeauna taierile din treimea inferioara a dudului, continunand in sus, atat cat e necesar.

Cum sa tunzi un dud/agud. Curatarea pentru controlul dimensiunii si al formei:

1. Subtiaza selectiv copacul. Pentru a-i oferi dudului o forma estetica, diminueaza aglomerarea si ramurile plasate nefiresc. Taie crengile care se incruciseaza, ingreunandu-si una alteia cresterea. Actioneaza astfel incat ramurile care urca si coboara sa fie la 15-20 cm una de cealalta. Astfel, dudul se va dezvolta armonios. De asemenea, cauta lastari care sunt apropiati unul de celalalt. Elimina unul, astfel incat celalalt sa se poata dezvolta fara probleme. Nu in ultimul rand, taie orice ramura care ti se pare anapoda( care da un aspect neingrijit copacului). De exemplu, taie ramurile care cresc din trunchi sub coroana.

2. Efectueaza o tunsoare usoara de vara. Desi cea mai mare parte a taierilor ar trebui sa se faca iarna, poti tunde selectiv dudul si pe timp de vara. De exemplu, tunde varful copacului pentru a-i controla inaltimea. De asemenea, poti emonda una sau doua ramuri de la jumatate, pentru a da vigoare unei crengi anume(prin ingrosare). Daca e nevoie, tunde dudul in prima parte a sezonului cald. In cazul in care o faci mai tarziu(final de august, inceput de septembrie), poti afecta mugurii.

3. Tunde copacul in mod regulat. Cat de frecvent tunzi dudul depinde de ceea ce doresti de la el. Daca vrei sa controlezi dimensiunea copacului si sa ai un acces mai usor la fructele acestuia, atunci ar trebui sa-l tunzi in fiecare an. Daca vrei un dud cu o coroana mai bogata, care sa ofere un loc de umbra pe timp de canicula, atunci este suficient sa-l tunzi la fiecare 2 sau 3 ani.

Citeste si: Cum sa folosesti frunzele de agud. Obtii un tratament natural de exceptie

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Pastarnacul este o radacinoasa foarte populara in Romania. Se foloseste in supe si mancaruri specifice, avand un...
Ceaiul din frunze dud contribuie la mentinerea unui nivel normal de glucide in sange. Ingrediente: frunzele de...