Pe langa beneficiile amintite mai sus, alunul formeaza perdele de protectie a mediului, micsorand efectele secetei, impiedicand alunecarea terenurilor si diminuand pericolul inudatiilor.
Cum sa plantezi un alun:
- planteaza alunul toamna, prin saparea unor gropi de 40-50 cm adancime si largi de 1,2 m, deoarece alunul isi dezvolta sistemul radicular lateral.
- distanta de plantare pentru alun este de 4 x 3 m, pana la 5 x 4 m. La plantare, adauga 8 -10 kg pamant de padure, strans in zona radacinilor, care favorizeaza formarea micorizei si stimuleaza prinderea. Fiind planta alogama, veiplanta cel putin 2-3 soiuri in aceeasi parcela. Plantele de alun pot fi formate si cu semitrunchi de 40-60 cm si cu schelet cu 4-5 ramuri de baza.
- in primii ani, pana la consolidarea sistemului radicular, nu executa taieri asupra partii aeriene. La 2-3 ani, de la plantare se pot efectua rariri si scurtari asupra ramurilor de schelet.
- cand tufele intra in perioada de declin, aplica taieri de reintinerire, pentru a reactiva vegetatia.
Alunul este o specie pomicola de vigoare redusa, care creste relativ incet. Intra pe rod incepand de la varsta de 4-5 ani. infloreste cu mult timp inainte de a infrunzi, avand o perioada de vegetatie in jurul a 250 de zile.