Cum si de ce sa plantezi un ALUN in curte

Cum si de ce sa plantezi un ALUN in curte

Un alun in curtea casei sau in gradina inseamna, in primul rand, un aport extraordinar de oxigen. In al doilea rand, fructele acestui pom sunt excelente in tratarea problemelor la rinichi, precum calculii renali.

Pe langa beneficiile amintite mai sus, alunul formeaza perdele de protectie a mediului, micsorand efectele secetei, impiedicand alunecarea terenurilor si diminuand pericolul inudatiilor.

Cum sa plantezi un alun:

- planteaza alunul toamna, prin saparea unor gropi de 40-50 cm adancime si largi de 1,2 m, deoarece alunul isi dezvolta sistemul radicular lateral.

- distanta de plantare pentru alun este de 4 x 3 m, pana la 5 x 4 m. La plantare, adauga 8 -10 kg pamant de padure, strans in zona radacinilor, care favorizeaza formarea micorizei si stimuleaza prinderea. Fiind planta alogama, veiplanta cel putin 2-3 soiuri in aceeasi parcela. Plantele de alun pot fi formate si cu semitrunchi de 40-60 cm si cu schelet cu 4-5 ramuri de baza.

- in primii ani, pana la consolidarea sistemului radicular, nu executa taieri asupra partii aeriene. La 2-3 ani, de la plantare se pot efectua rariri si scurtari asupra ramurilor de schelet.

- cand tufele intra in perioada de declin, aplica taieri de reintinerire, pentru a reactiva vegetatia.

Alunul este o specie pomicola de vigoare redusa, care creste relativ incet. Intra pe rod incepand de la varsta de 4-5 ani. infloreste cu mult timp inainte de a infrunzi, avand o perioada de vegetatie in jurul a 250 de zile.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Pastarnacul este o radacinoasa foarte populara in Romania. Se foloseste in supe si mancaruri specifice, avand un...
Sfecla rosie in gradina? O idee excelenta pe care trebuie sa o pui in practica, daca nu...
Azaleea este un arbust ornamental exotic cu flori rosii, roz sau albe. A devenit foarte popular si...