De ce se ingalbenesc plantele de exterior

De ce se ingalbenesc plantele de exterior

Ingalbenirea plantelor de exterior este asociata in mod obisnuit cu cloroza, o forma de anemie cauzata de lipsa clorofilei din frunzis. Acest pigment este esential pentru fotosinteza. Exista mai multe posibile cauze ale aparitiei clorozei. Despre toate acestea, in cele ce urmeaza.

De ce se ingalbenesc plantele de exterior:

1. Lipsa luminii. Lumina este esentiala pentru fotosinteza. Astfel, daca o planta nu primeste suficienta lumina solara, frunzele sale isi vor pierde din culoare. Tocmai de aceea in sezonul rece, multe plante, mai ales cele aflate in zone umbrite, se ingalbenesc. Cat despre plantele de ghiveci, acestea pot fi salvate prin mutarea in zone mai insorite. Indiferent de sezon, plantele se pot ingalbeni in locuri prea umbrite, cum ar fi copaci, cladiri, garduri etc. Asadar, tine cont de aceste aspecte cand plantezi.

2. Lipsa de apa. Frunzele galbene sunt un semn comun ca planta are nevoie de apa. Adesea, nu este nevoie de seceta pentru ca acest proces sa aiba loc. Sunt suficiente cateva zile caniculare in care planta pierde mai multa apa prin frunze decat e capabila sa absoarba prin radacini. Uda planta incet si profund, repetand de cate ori e nevoie pentru a mentine solul umed uniform.

3. Exces de apa. Prea multa apa poate cauza ingalbenirea frunzelor. Solurile cu drenaj slab, cum ar fi cele argiloase , se pot imbiba atunci cand ploua, iar acest fenomen impiedica circulatia oxigenului. In acest mediu, radacinile plantelor nu pot respira sau, chiar mai rau, se deterioreaza, ceea ce provoaca ingalbenirea frunzelor si a tulpinii. Nu planta in locuri cu drenaj slab si nu modifica solul inainte de plantare. O alta optiune pentru gradinile de legume? Paturile inaltate.

4. Deficienta de nutrienti. Azotul este adesea primul nutrient vinovat pentru ingalbenirea plantei, dar nu singurul. Din sol ar putea lipsi si alti nutrienti precum fierul, manganul sau zincul. Pentru a rezolva problema, cel mai potrivit este un test de sol. Astfel vei afla informatii precise despre continutul de nutrienti si adaosurile de nutrienti pe care trebuie sa le aplici.

5. pH ridicat al solului. Solul prea alcalin pentru planta o poate ingalbeni. In pamantul cu un pH peste 7, fierul nutritiv este mai putin solubil si, prin urmare, mai putin disponibil. De aceea plantele cu nevoi mari de fier, cum ar fi afinii si azaleele, au nevoie de sol acid din care sa poata absorbi suficient fier. Combina un test de sol cu unul de pH . In acest fel, poti adauga nutrientii necesari si, simultan, poti reduce pH-ul prin adaugarea de sulf, pentru a pune acei nutrienti la dispozitia plantelor.

6. Arsuri provocate de ingrasamant. Daca frunzele par arse sau parjolite, poate fi semn ca ai exagerat cu ingrasamantul. Daunele se manifesta in 2 moduri: atunci cand sarurile solubile din ingrasamant atrag umezeala din radacini sau cand granulele de ingrasamant ori ingrasamantul lichid sunt aplicate pe frunze. Nu toate plantele sunt la fel de sensibile la arsurile de ingrasamant, iar vremea calda poate mari daunele. Pentru a preveni asta, daca utilizezi ingrasamant granular, uda plantele imediat dupa aplicare, avand grija ca granulele sa nu se acumuleze pe frunzis. Alternativ, poti folosi ingrasamant organic cu eliberare lenta. Acesta e mai putin concentrat decat ingrasamantul anorganic.

7. Arsuri cu pesticide/erbicide. Cand pulverizezi pesticide sau insecticide la temperaturi de peste 30 grade Celsius, in conditii de umiditate ridicata sau intr-o zi innorata, frunzele se pot arde cu usurinta. Acelasi lucru se intampla atunci cand stropesti plantele care sunt deja stresate de seceta, inghet, daunatori sau boli. Dupa producerea pagubelor, nu ai altceva de facut decat sa indepartezi partile afectate ale plantei. Indiferent de tipul pesticidului/erbicidului, alege o zi racoroasa, dar fara vant, pentru aplicare.

8. Boli fungice/bacteriene. Daca cultivati rosii, este posibil sa doriti sa va monitorizati indeaproape plantele pentru doua boli fungice care incep ambele cu frunze galbene si, in cele din urma, ucid planta. Acestea sunt patarea frunzelor(Alternaria Solani)si ofilirea fuzariana(Fusarium oxysporum). Simptomele timpurii presupun aparitia petelor galbene. In cazul tomatelor afectate de Fusarium, frunzele devin galbene, adesea doar pe o parte a plantei sau pe o parte a unei ramuri. Odata ce boala s-a instalat, nu mai poti decat sa indepartezi plantele bolnave. Pentru a preveni, selecteaza soiuri rezistente si practica o buna igiena a gradinii si o curatare minutioasa de toamna, deoarece agentii patogeni ierneaza in sol multi ani.

9. Daune cauzate de insecte. Insectrele afecteaza in special legumele. Vinovatii de serviciu sunt buburuzele arlechin, paianjenii de plante, afidele si musculitele albe. Desi nu ucid plantele, le iau din energie in timp, mai ales dupa inmultire. De aceea e sanatos sa tii sub control gradina pentru a evita infestarile.
10. Imbatranire naturala. Ingalbenirea frunzelor si caderea ulterioara, in special frunzele mai vechi din partea inferioara a plantei, pot face pur si simplu parte din procesul de imbatranire a frunzisului. Totul depinde de frecventa si numarul de frunze. Cateva frunze ingalbenite de pe o planta matura nu reprezinta, de obicei, motiv de ingrijorare.

Citeste si: Cum sa eviti ingalbenirea frunzelor la castravete

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Luna octombrie este una importanta pentru detinatorii de gradini. Orice gospodar va pregati, in aceasta perioada, gradina...
Nimeni nu isi propune sa omoare o planta de apartament. Totusi, cele mai multe plante de acest...
Cenusa este un excelent fertilizator, deoare contine cantitati mari de potasiu, dar si fosfor, calciu, fier, zinc,...