In mod normal , in februarie, gerul se domoleste, iar pamantul se dezgheata usor-usor. Asta inseamna ca te poti apuca de curatenie in gradina: taierea crengilor de la copaci, strangerea si indepartarea frunzelor uscate, diverse plantari.
Gradinarit - activitati specifice lunii februarie
Pomii fructiferi si arbustii. Cum spuneam si mai sus, daca pamantul nu mai e inghetat, poti trece la tunderea pomilor fructiferi. E necesar sa faci asta cat pomii sunt in stare latenta. Mutarea arbustilor de foioase si a arborilor se face tot in aceast perioda, daca evident solul nu e inghetat. De asemenea, poti curata sau planta arbustii de coacaz si agrise. Atentie! Arbustii ce infloresc primavara nu trebuie tunsi. Altfel, nu te vei mai putea bucura de florile acestora.
Vita de vie. Tot in februarie poti tunde vita de vie, daca nu ai facut-o deja pana la sosirea iernii. Dupa taiere, sapa pamantul din jurul viei si aplica fertilizanti pentru a-i spori cresterea.
Legumele. Spre final de februarie(in mod normal temperaturile cresc), poti da startul la plantarea legumelor in gradina. Ne referim la: ceapa, ridichi, sfecla, morcovi, salata, spanac, porumb, fasole si mazare.
Florile. Indeparteaza frunzele ofilite ale panselutelor de iarna. Astfel, vei provoca aparitia unor noi frunze, odata cu cresterea temperaturilor. Tot acum e bine sa scoti si sa replantezi ghioceii, sa plantezi bulbii de crini si butasii de trandafiri( in zone cu lumina pentru o obtine o inflorescenta spectaculoasa in vara).
Ierburile ornamentale. Taie-le la o inaltime de cativa cm deasupra solului. Taieri poti aplica si in cazul wisteria si fuchsia - lasand pe fiecare lastar 2-3 muguri, dar si pentru iasomia de iarna dupa inflorire pentru a incuraja o nou inflorire in anul urmator. Taierea se va efectua la o inaltime de 5 cm fata de taierea precedenta.
Important:
- dupa curatenie, foloseste compost sau ingrasamant natural.
- in zonele in care vei planta flori, vei aplica un fertilizator pe baza de fosfor, iar pentru restul plantelor, unul pe baza de potasiu.
- in zonele in care vei planta legumele, aplica compost preparat personal sau ingrasamant de grajd.