De ce sa faci mulcire:
- impiedica evaporarea apei de la nivelul sistemului radicular;
- apara radacinile plantelor in fata diferentelor bruste de temperatura. Impiedica inghetul pe timp de iarna si supraincalzirea pe timp de vara;s
- solul va avea un nivel optim de aciditate;
- solul se imbogatestecu substante hranitoare;
- solul pastreaza substantele benefice in urma ploilor, vanturilor;
- buruienile mor, deoarece lumina nu mai patrunde(e necesar un strat de minimum 10 cm);
- mulciul organic permite inmultirea miscroorganismelor benefice in substrat si le ajuta in munca lor continua;
- alunga daunatorii;
- impiedica formarea mucegaiului, in cazul anumitor culturi(dovleac, capsun etc)
Tipuri de mulci. Mulciul organic:
- compost de gradina – este considerat cel mai bun mulci, chiar mai bun decat balegarul! Contine fosfos si alte substante hranitoare pentru sol. Protejeaza de inghet si de supraincalzire;
- balegar – este combinat , de cele mai multe ori, cu paiele macerate. Inglobeaza balegarul in pamant, pentru ca acesta sa fie eficient. Altfel se pierde azotul din compozitia sa.
- iarba – dupa ce ai cosit iarba, las-o putin la uscat, intinsa. Daca o foloestri la mulcire prea verde, va ntra prea repede in procesul de descompunere. Imprastie iarba intr-un strat subtire, de maximum 8 cm. Altfel, se va produce supraincalzirea! Pe lagna iarba, poti folosi si buruieni. Atentie! Doar pe cele uscate, neinflorite si fara seminte!
- paie maruntite – ca strat de mulcire e foarte bun, dar, din pacate, contine si seminte de buruieni. Asadar, inainte de utilizare, scutura paiele pe o folie. In combinatie cu paiele, trebuie sa existe ingrasamant ce contine azot(cenusa, faina de oase, zeama de urzici etc)
- rumegus. Indicat pentru culturile perene. Nu se utilizeaza in culturile anuale, pentru ca, dupa recoltare, se va amesteca cu substratul de pamant si in timp duce la cresterea aciditatii, saracirea in azot si deteriorarea stratului fertil. Rumegusul se foloseste impreuna cu apa de balegar, cenusa, faina de oase, apa de gainat.
- coaja de copac, tandari de lemn. Nu au decat rol estetic, fiind folosite in strat decorativ de acoperire pentru a nu lasa gol niciun petic de pamant.
- cetina. Este foarte potrivita pentru capsuni. Raspandita printre randuri impiedica atacul si difuzarea putregaiului cenusiu, iar dupa ploaie fructele raman curate.
- ziare, carton, diverse ambalaje. Se folosesc ca suport pentru alte materiale organice de mulcire. Nu le folosi ca atare, deoarece atrag toata umiditatea din sol!
- coaja de ou – alunga melcii;
- coaja de nuca – nu folosi o cantitatea mare, deoarece au un continut crescut de iod;
Tipuri de mulci. Mulci anorganic:
- pietris, spartura de piatra, marmura, calcar, piatra decorativa, keramzit, argila expandata – se folosesc printre plantele decorative, conifere, arbusti decorativi. Ai grija in cazul plantelor acidofile! Spartura de calcar le face rau! Aplica mai intai stratul peste un material geotextil, ce lasa aerul si apa sa treaca.
- folie, material geotextil. Utile in cazul culturilor de capsuni, deoarece permite trecerea aerului si a apei catre radacini, nepermitand, in acelasi timp, dezvoltarea buruienilor.
Citeste si: Cum sa cresti CAPSUNI in SOLARIU