Taierile la cais - tipuri:
- taierea de formare. Aceasta se face in primii 3-4 ani de viata, pentru a da coroanei o forma aerisita si echilibrata.
- taierea de rodire. Facuta anual, pentru a stimula productia de fructe si a preveni imbatranirea prematura a ramurilor.
- taierea de intretinere si regenerare – pentru indepartarea ramurilor uscate, bolnave sau a celor care se incurca intre ele.
Taierile la cais - perioade:
- taierea principala – la sfarsitul iernii sau inceputul primaverii (februarie-martie), cand riscul de ingheturi extreme a trecut, dar pomul nu a inceput inca sa vegeteze.
- taierea de vara. Pe aceasta o vei face upa recoltare (iulie-august), pentru a reduce excesul de lastari si a permite luminii sa patrunda in interiorul coroanei.
- taieri usoare de toamna – facute doar pentru eliminarea ramurilor uscate sau bolnave, insa fara a afecta structura pomului.
Taierile la cais - pasi:
- scurteaza ramurile viguroase pentru a mentine echilibrul intre crestere si fructificare.
- elimina lastarii crescuti vertical (lastarii lacomi) care consuma inutil resursele pomului.
- subtiaza coroana, astfel incat lumina si aerul sa patrunda mai bine intre ramuri.
- taie ramurile care se intersecteaza, pentru a evita frecarea si ranirea scoartei.
Taierile la cais. Sfaturi importante:
- utilizeaza unelte bine ascutite si dezinfectate.
- aplica mastic cicatrizant pe taieturile mai mari pentru a preveni infectiile.
- NU taia prea mult deodata! Caisul este sensibil la taieri drastice si poate raspunde cu o explozie de lastari vigurosi.
Citeste si: Cum sa ingrijesti caisul