Constipatia canina este o afectiune care cauzeaza disconfort, dureri si poate duce la imobilizare.
Iata cum puteti recunoaste simptomele, cum poate fi prevenita si cum se trateaza constipatia cainilor:
Simptomele constipatiei canine sunt:
- Imposibilitatea de a avea scaun, in ciuda efortului;
- Scaun intarit;
- Tentative dese de eliminare a fecalelor, cu rezultate foarte rare;
- Balonare;
- Dureri acute in timpul eliminarii fecalelor;
- Pierderea poftei de mancare.
Toate rasele de caini, de orice varsta, pot fi afectate de constipatie. Cainii mai in varsta, insa, sunt mai predispusi acestei afectiuni.
Se recomanda adoptarea unei alimentatii sanatoase, pentru a evita constipatia in cazul cainilor, care sa excluda anumite alimente consumate de oameni, cum ar fi: faina, zaharul, orezul, lactatele, condimentele picante, etc.
Aveti grija, de asemenea, ca patrupedul sa nu ingereze anumite obiecte, care pot bloca scaunul, cum ar fi: monede, nasturi, chei, etc.
Cauzele constipatiei canine sunt:
Lipsa fibrelor din alimentatie. Majoritatea cainilor sunt constipati deoarece le lipsesc fibrele, iar solutia este ca acestia sa fie hraniti cu mancare bogata in fibre sau cu suplimente alimentare ce contin fibre.
Deshidratarea. Asemenea oamenilor, cainii au nevoie de lichide, care contribuie la buna funtionare a metabolismului. Daca nu beau suficienta apa in timpul zilei, cainii devin constipati. Solutia este sa le puneti zilnic la indemana un bol cu apa proaspata. Incercati sa le adaugati apa si in mancare.
Tratarea constipatiei la caini:
Pentru a trata constipatia canina va puteti folosi de urmatoarele mijloace:
Suplimente alimentare pentru tratarea constipatiei. Cereti sfatul medicului veterinar in acest sens sau interesati-va de pe internet, inainte de a adauga asa ceva in alimentatia cainelui.
Laxative pentru caini. Daca veterinarul recomanda, puteti sa-i administrati cainelui un laxativ usor, atunci cand este constipat. In functie de talie, cainii necesita o doza mai mare sau mai mica de laxativ, asadar cereti sfatul medicului veterinar in acest sens.
Clisma. Chiar daca acest procedeu poate fi neplacut, cainii pot avea nevoie, la sfatul veterinarului de asa ceva.
Lapte cu magneziu. O mica doza de lapte cu magneziu poate ajuta la buna functionare a aparatului digestiv canin. Cereti sfatul veterinarului in acest sens.
Tarate de grau. Adaugarea acestora la fiecare masa, poate regla sistemul digestiv al cainelui.
Atentie! Daca cainele are probleme de constipatie timp indelungat, poate avea colonul inflamat, boala destul de grava, caz in care este indicat sa apelati la medicul veterinar.
Totodata este indicat ca inainte de a administra orice medicament sau supliment alimentar cainilor sa cereti sfatul medicului veterinar.