Blefarita la pisici - diagnostic si optiuni de tratament

Blefarita la pisici - diagnostic si optiuni de tratament

Pleoapa pisicii tale e rosie si umflata? Daca da, blefarita ar putea fi cauza. Aceasta afectiune implica umflarea pleoapei pisicii, iar ochii au un aspect nesanatos cu cruste, piele deteriorata si lipsa parului in jurul lor. Aceasta afectiune poate fi cauzata de boli dermatologice, paraziti sau alergii. Din fericire, e rar intalnita in randul pisicilor.

Blefarita la pisici. Simptome:

1. Umflarea pleoapelor. Pleoapele se umfla din cauza infectiei. Pot fi afectate ambele pleoape, deoarece este vorba despre o infectie bacteriana ce se poate raspandi.

2. Durere. Blefarita ii va crea disconfort micii feline. Pisica se poate scarpina sau freca in zona ochilor, in mod frecvent. De asemenea, poate mentine ochiul/ochii afectat/i inchis/i pentru perioade lungi de timp. Frecarea prelungita poate provoca traumatisme suplimentare in zona ochilor. Astfel va deveni mai dificila identificarea sursei infectiei, iar boala se poate agrava.

3. Secretii si ochi cu crusta. Daca pleoapele pisicii tale sunt infectate, in jurul lor pot exista scurgeri incolore sau galbene. In plus, ochii pot fi acoperiti de crusta sau se pot dezvolta fulgi. Secretiile si ochii cu cruste pot fi asociate cu o varietate de afectiuni ale ochilor. Daca pisica ta are aceste simptome, doar medicul veterinar poate oferi un diagnostic corect.

4. Predispozitie. Exista aumite aspecte care pot predispune o pisica la blefarita. Cea mai frecventa cauza congenitala a infectiei este entropionul, o afectiune ce presupune intoarcerea inauntru pleoapei, cu iritatia conjunctivei si a corneei. In plus, pisicile cu virusul herpes felin-1 si pisicile cu alergii alimentare sau de mediu sunt mai susceptibile de a face blefarita. Nu in ultimul rand, pisicile cu fete plate, pliuri faciale adanci sau ochi bombati sunt predispuse la entropion.

Blefarita la pisici. Diagnosticare:

1. Fa o programare la veterinar. Daca pisica ta are probleme cu ochii, este important sa fie examinata de un medic veterinar. Infectiile oculare nu trebuie ignorate, deoarece pot deveni severe, ducand la reducerea vederii sau la orbire permanenta.

2. Teste. Unele dintre teste pot fi efectuate in cabinetul veterinar, iar altele vor fi trimise la un laborator pentru analize, cum ar fi testele pentru virusul herpes felin. Aceste teste vor arata daca nfectia necesita un antibiotic pentru tratament. Veterinarul poate efectua, de asemenea, o biopsie sau poate efectua razuire ale pielii pentru a ajuta la diagnosticarea cauzei blefaritei. Acestea probe vor fi trimise la un laborator pentru evaluare.

3. Oftalmologul veterinar. Daca medicul veterinar nu stie cum sa trateze pisica in mod eficient, poate sugera ca aceasta sa fie consultata de un oftalmolog veterinar certificat. Altfel spus, un oftalmolog pentru animale. Daca starea pisicii tale nu s-a imbunatatit cu tratamentul initial, ar trebui sa mergi si la acest specialist cu mica felina.

Blefarita la pisici. Tratament:

1. Medicamente. Administreaza pisicii tale medicamentele pe care le-a prescris veterinarul. In cele mai multe cazuri, va fi un antibiotic topic ce se aplica pe pleoapa. Astfel vor fi eliminate bacteriile de pe suprafata pleoapei, iar zona se va hidrata. In unele cazuri, medicul veterinar va prescrie un antibiotic oral(pastile).

2. Comprese calde. De asemenea, medicul veterinar iti poate sugera sa aplici comprese calde in zona afectata pentru a reduce umflarea si disconfortul. Pur si simplu uda o carpa curata cu apa calda, stoarce-o si aplic-o pe ochiul afectat al pisicii. Daca mica felina refuza tratamentul, mai incearca . Daca actionezi cu blandete va accepta pana la urma!

3. Monitorizeaza pisica. Este important sa te asiguri ca starea pisicii se imbunatateste in timpul tratamentului. Daca nu se intampla asta sau daca starea se inrautateste, du din nou pisica la medic! O infectie oculara netratata corespunzator se poate agrava, putand declansa chiar orbirea animalului! Tratarea blefaritei poate dura ceva timp. Atata timp cat starea nu se agraveaza, continua sa aplici tratamentele prescrise pana cand pisica se va insanatosi.

Citeste si: Care sunt semnele afectiunilor renale la pisici

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Ti-ai luat o mica testoasa si nu iti dai seama daca e fata sau baiat? Determinarea sexului...
Pisica ta e sanatoasa si fericita, daca ai grija de ea! Nu doar hrana si rutina zilnica...
Un ou poate avea doua galbenusuri din mai multe motive. Oul dublu, asa cum i se mai...