Caini. Cum sa dresezi un boxer

Caini. Cum sa dresezi un boxer

Boxerul este o rasa germana care a fost creata prin incrucisarea unui Bullenbeisser, o rasa mai putin cunoscuta, cu un Bulldog Englez. Acest caine este loial, inteligent si foarte energic. De asemenea, ii place sa se joace si e foarte curios. Aceste trasaturi fac dresajul unui pui de boxer destul de complicat, dar, cu perseverenta si rabdare, vei reusi.

Cum sa dresezi un boxer. Antrenamentul de baza:

1. Incepe antrenamentul devreme. Boxerii sunt caini foarte energici, dar si inteligenti. Ei vor invata prin repetare, asa ca este important sa dai comenzi si indicatii clare foarte devreme. In cazul puilor de 8 pana la 12 saptamani), aplica sesiuni de antrenament scurte, dar distractive. De exemplu, cand aduci catelul pentru prima oara acasa, du-l mai intai in curte/gradina si arata-i unde sa isi faca nevoile. Dupa ce o face, lauda-l. Va fi o coincidenta la inceput, dar, dupa cateva repetari, va invata unde e toaleta sa. Nu uita sa il lauzi de cate ori isi face nevoile afara. Il va invata sa conecteze acest comportament cu laudele de la inceput, ceea ce se va transforma in obisnuinta. De asemenea, poti incepe dresajul cu comenzi simple, cum ar fi „Sezi! Cu un pui tanar, antrenamentul este simplu. . La inceput va ramane perplex, dar ,in curand, isi va da seama de legatura dintre cuvant si actiune.

2. Concentreaza -te pe antrenamentul bazat pe recompense. Aceasta metoda functioneaza prin recompensarea comportamentului bun, ignorandu-l, in acelasi timp, pe cel negativ. Aaltfel spus, vei valorifica ideea de a folosi ceea ce motiveaza un catelus Boxer pentru a-l antrena: recompense alimentare si atentie/afectiune. Ideea este ca boxerul lucreaza din greu pentru a repeta comportamentul care i-a adus un rasfat. Comportamentul nedorit a fost ignorat de tine, dresorul, iar in mintea cainelui nu exista avantaj in asta, ci e o risipa de energie, care nu merita repetata. Nu uita: boxerilor le place mancarea si atentia, asa ca acesta este cel mai bun mod de a-i antrena. Pedeapsa nu aduce evolutie in dresaj. A-l certa sau, mai rau, a-l lovi atunci cand se comporta nedorit nu este o masura utila de antrenament. In loc sa invete din pedeapsa, cainelui ii va fi teama de tine, ceea ce distruge procesul de dresaj.

3. Foloseste recompense alimentare. Boxerii sunt foarte motivati de mancare. Rsfaturile alimentare ar trebui sa fie mici si oferite atunci cand catelul te asculta. Nu exagera, insa! Tratamentele ar trebui sa fie incet si sigur inlocuite cu laude. In caz contrar, cainele poate deveni supraponderal sau chiar obez.

4. Incepi cu comenzile de baza. Da o comanda si apoi acorda-i o recompensa imediat ce actiunea este efectuata. Acest comportament intareste conexiunea din mintea cainelui intre actiune si recompensa. incepi cu o comanda simpla precum Sezi si lucreaza la ea pana cand patrupedul o stapaneste. Ia rasfatul alimentar in mana si lasa catelul sa-l adulmece. Apoi tine mancarea chiar deasupra capului cainelui. care se va uita in sus pentru a mentine rasfatul in raza vizuala. Odata ce incearca sa ia mancarea din mana , misc-o deasupra capului sau intr-o miscare arucita, astfel incat atunci cand se misca fundul sa ajunga la pamant in mod natural. De indata ce incepe sa stea, da comanda Sezi si ofera-i rasfatul. Efectueaza si alte comenzi, cum ar fi Culcat sau Da laba.

5. Schimba tactica. Odata ce cainele repeta in mod regulat o actiune dupa ce i s-a dat o comanda, fa rasfatul mai putin previzibil. Amesteca putin actiunile. In mod obisnuit, un caine care primeste o recompensa de fiecare data devine neglijent, deoarece mancarea e prea accesibila. Daca omiti o recompensa, ii ascuti gandirea catelului si il determini sa se intrebe daca nu cumva a gresit cu ceva. Prin urmare, va munci mai mult pentru a te multumi. In cele din urma, vei recompensa fiecare a patra sau a cincea comanda, astfel incat el sa ramana concentrat pentru a castiga rasfatul, fara a se demotiva cu gandul ca mancarea e usor de obtinut.

6. Extinde pregatirea. Testeaza puiul de Boxer in diferite situatii si adauga elemente de distragere. Odata ce ai stabilizat comenzile de baza in linistea propriei curti, exerseaza aceste comenzi si in exterior, unde cainele poate fi cu usurinta distras. Implica mai mult zgomot, un alt antrenor sau chiar alt animal. Cand cainele este distras si nu se concentreaza pe tine, da o comanda alaturi de o bataie la sol din talpa. Aplica intotdeauna cu laude si rasfaturi. Pe masura ce devii mai increzator in capacitatea cainelui de a pastra controlul, creste nivelul de dificultate, plimbandu-te in jurul blocului/casei sau langa un parc pentru caini, pentru a-i dezvolta abilitatile. Lucreaza in zonele mai aglomerate odata ce catelul raspunde in mod constant la comenzi precum lasa-l.

7. Angajeaza un profesionist. Un dresor profesionist cunoaste foarte bine cainii si te poate ajuta sa deprinzi abilitati de baza de manipulare. In general, desi este o cheltuiala suplimentara, asistenta de pregatire profesionala este benefica pe termen lung, deoarece te ajuta sa comunici mai clar cu cainele. O parte importanta a dresajului este sa ajuti boxerul sa se comporte prietenos in preajma altor caini, asa ca incearca sa participi la un curs pentru catei. Multe clinici veterinare organizeaza astfel de cursuri, care sunt ideale pentru boxerii care au nevoie de socializare timpurie. Beneficiul pentru catel este de a dezvolta increderea in alti caini.

Cum sa dresezi un boxer. Tehnici specifice:

1. Antreneaza cainele. Alege un cuvant sau o expresie de referinta pe care sa o folosesti atunci cand duci cainele afara, cum ar fi ora de toaleta. Daca faci asta de la inceput, boxerul va invata sa asocieze cuvantul/expresia scurta cu a-si face nevoiele afara. Dupa ce catelul si-a facut nevoile, rosteste expresia de referinta si apoi ofera-i laude si chiar un mic rasfat. Important: cand dresezi un catel, scoate-l afara la fiecare 20-30 de minute(pe cat posibil). Persistenta in instruirea la domiciliu este cheia. Fii cu ochi pe catel atunci cand se afla in interior. . Daca se plimba in cerc sau adulmeca podeaua, probabil ca se pregateste sa se usureze. Scoate-l imediat afara. Daca se profuceun accident, curata locul si elimina mirosul. Daca odorul ramane in acel loc, cainele il va gasi si va dori sa repete actiunea, crezand ca acela e locul unde trebuie sa isi faca nevoile.

2. Fa antrenament cu clicker. Un astfel de dresaj il face pe caine sa asocieze sunetul clic-clac al unui clicker (apasat de tine) cu o recompensa. Partea inteligenta a clickerului este ca poate marca momentul exact in care a avut loc actiunea dorita, creand astfel o legatura puternica intre actiune si recompensa. Boxerii sunt foarte antrenabili, deoarece sunt foarte motivati de alimente, ceea ce face ca antrenamentul cu clicker sa fie ideal pentru ei.

3. Ia in considerare antrenamentul in cusca. Boxerul se simte in siguranta in cusca, considerand-o barlogul in care se poate relacxa si dormi. Pana il obisnuiesti, lasa-l sa adulmece cusca. La un moment dat, isi va da seama ca acela e locul sau intim. Important: cusca trbeuie sa fie suficient de mare: cainele sa se poata intoarce, ridica in doua labe si intinde. Fa din cusca un loc atragator, cu un pat confortabil pentru caini si cateva rasfaturi alimentare. Da-i catelului cateva mese acolo, dar lasa usa deschisa. Odata ce catelusul este fericit sa mearga in cusca, poti inchide usa pentru cateva secunde si apoi sa o deschizi din nou, iar daca catelul a fost tacut sa-i oferi laude. Nu folosi niciodata o cusca pe post de pedeapsa! Cat ar trebui sa stea un boxer in cusca in functie de varsta(pe timp de zi:

- 9 pana la 10 saptamani: 30 - 60 de minute;

- 11-14 saptamani: 1 - 3 ore;

- 15 pana la 16 saptamani: 3 pana la 4 ore;

- peste 17 saptamani: 4 - maximum 6 ore.

4. Fii specific. Comenzile tale trebuie sa fie simple, scurte, clare si consecvente. Nu, Lasa-l, Asteapta, Stai si Adu-l sunt puternice, simple si directe. Nu-ti da lectii cainelui; nu e om ca sa proceseze limbajul in acelasi mod. Expresii precum ti-am spus sa nu faci asta sau „Te rog sa nu mesteci langa masa nu vor functiona, deoarece sunt prea complicate. Expertii cred ca orice caine inregistreaza prima parte a cuvantului ca fiind cea mai importanta, asa ca comenzile prea lungi il vor incurca.

Citeste si: Caini. Cum sa dresezi un Mare Danez

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Ti-ai luat o mica testoasa si nu iti dai seama daca e fata sau baiat? Determinarea sexului...
Pisica ta e sanatoasa si fericita, daca ai grija de ea! Nu doar hrana si rutina zilnica...
Un ou poate avea doua galbenusuri din mai multe motive. Oul dublu, asa cum i se mai...