Craciun. Cum sa oferi in dar un caine:
Intereseaza-te daca persoana careia vrei sa-i oferi cainele are disponibilitate. Ultimul lucru pe care vrei sa-l faci este sa duci un catelus intr-o casa in care nu se poate/doreste avea grija de el! Daca, de exemplu, intentionezi sa cumperi un catel pentru un copil, intreaba-i pe parintii acestuia daca e o idee buna. Daca nu doresti sa strici surpriza, macar discuta despre caini cu potentialul proprietar sau cu cineva apropiat acestuia.
Cauta cainele potrivit pentru persoana careia vrei sa-l daruiesti. Evaleaza stilul de viata al destinatarului si situatia din respectiva casa, pentru a te lamuri cu privire la ce fel de caine vei lua.] Pune-i cateva intrebari cheie: Cat de mult si-ar dori un caine? L-ar ingriji cum trebuie? Are suficient spatiu pentru un caine mare sau ar dori un caine de talie mica?
Adopta. Poti cumpara cainele dela petshop/crescatori autorizati sau il poti adopta. Sunt o multime de caini simpatici fara stapni in adaposturi. Daca esti in cautarea unei anumite rase, suna inainte la adapost. Poti lua cainele si de la o cunostinta, insa trebuie sa te asiguri inainte ca patrupedul a trait intr-un mediu sanatos.
Cumpara/adopta catelul din timp. Cauta cainele potrivit inca de la inceputul lunii decembrie. Nu vei reusi sa faci alegerea cea mai buna, daca o faci in graba! Unii vazantori iti permit sa cumperi catelusul cu zile bune inainte de a-l lua efectiv. Astfel, vei ridica animalutul chiar in Ajun.
Gaseste un loc potrivit pentru caine pana la Craciun. Daca locuiesti cu destinatarul darului canin, va trebui sa gasesti un loc pentru catelul unde sa stea pana la Craciun. Discuta cu vecinii apropiati sau cu rudele care ar putea prelua aceasta sarcina. Asigura-te ca locul este potrivit pentru animal si ca va fi ingrijit cum se cuvine. Stabileste ore zilnice in care sa ai grija de catel: plimbare, hrana, curatenie!
Ai grija de caine pana il daruiesti. Daca tii catelul acasa la tine, va trebui sa ai grija de el. Ofera-i hrana, atentie, jucarii de mestecat, un loc de dormit si o lesa cu ajutorul careia il vei plimba.
Du catelul la veterinar. Inainte de a darui cainele, e de bun-simt sa-l duci la un control veterinar! Nu vrei sa daruiesti un animalut bolnavior!
Dreseaza cainele. De asemenea, este o idee buna sa dresezi putin catelul. Astfel, tranzitia catre noul stapan va fi mai simpla. Dreseaza-l , asadar, ori intr-o institutie abilitata, ori acasa, cu ajutorul cartilor de specialitate.
Ascunde catelul de viitorul proprietar. Daca stai in casa cu destinatarul, nu vrei sa strici surpriza! Va trebui, asadat, sa ascunzi catelul pana il daruiesti. Pune-l intr-o camera indepartata, intr-un garaj sau chiar la subsol(daca ai acces). Da sdrumul unui colind de Craciun, daca crezi ca patrupedul va face un zgomot ce-l poate da de gol.
Lasa cainele sa isi faca nevoile inainte de a-l duce la noul sau stapan. Inainte de a pune catelul in cutia de cadouri, mergi cu el afara, pentru a-si satisface nevoile fiziologice! Doar asa vei avea garantia ca patrupedul ajunge curat la noul sau stapan.
Pune catelul intr-o cutie. Vei avea nevoie de o cutie de carton mult mai mare decat catelul. Sigileaza cutia chiar inainte de a duce catelul catre noul stapan. Fa gauri in cutie, astfel incat cainele sa respire cum trebuie! Pune-i o panglica de curelusa si gata! Catelul poate fi daruit. Nu il lega cu panglica direct de gat! Daca e vorba despre un caine de talie mare si nu ai o cutie potrivita, du-l in lesa!
Citeste si: 8 rase de caini interzise in diverse tari