Cum sa cresti pauni

Cum sa cresti pauni

Paunii sunt pasari fascinante, foarte potrivite in zonele rurale cu ferme suficient de incapatoare. Cine n-a trait incantarea, vazand ritualul de infoiere al masculului?! O imagine superba pe care n-o uiti! Dar sa trecem la aspecte mai practice! Daca vrei sa cresti pauni, ai nevoie, in primul rand, de suficient spatiu. Tot ce trebuie sa stii despre cresterea paunilor gasesti in articolul de mai jos.

Cum sa cresti pauni. Adaposturi potrivite:

1. Asigura-le o temperatura ridicata! In primele 4-6 saptamani de viata, paunii au nevoie de caldura din plin. O temperatura de 35 grade Celsius e ideala pentru puisori. Apoi, spre finalul perioadei de o luna si jumatate, poti aduce temeratura in jurul valorii de 20 grade Celsius. Ca orice fiinta, mai ales pasare, paunii dau semne atunci cand exista disconfort termic. Daca le e frig se vor ingramadi unul in altul, fiind zgribuliti. Daca le e prea cald, vor incerca sa se indeparteze cat mai mult de sursa de caldura. In cazul in care puii nu prezinta unul dintre aceste comportamente, inseamna ca temperatura este potrivita pentru ei.

2. Construieste un tarc incapator. Doar construind o ingradire suficient de mare, vei avea siguranta ca paunii nu vor zbura departe! Tarcul trebuie sa aiba o inaltime de minimum 2,4 m, pentru ca pasarile sa se poata misca in voie si pentru ca masculii sa aiba loc sa se infoaie. Materialul cel mai potrivit pentru infragire este sarma pentru pasari. Latimea este la fel de importanta. Masculii trebuie sa aiba spatiu pentru a-si deschide superbul penaj. Daca spatiul e prea mic, pasarile se pot rani!

3. Construieste un adapost din lemn asemanator unui sopron/mic hambar. In interiorul tarcului, vei construi un adapost din lemn. Va fi locul unde paunii si paunitele se vor feri de intemperii. Inauntrul adapostului, vei atasa si cateva culmi pe care pasarile sa se poata urca. Nu uita de asternutul de paie si de lumina de incalzire! Odata ce ai terminat constructia tarcului, nu uita sa verifici bine sarma. Nu trebuie sa existe spatii pentru pradatori! Vulpea sau dihorul pot decima efectivele de pauni...Pentru a alunga acesti pradatori, poti folosi un sistem cu ultrasunete sau chiar un radio.

4. Nu lasa pasarile in libertate! Chiar daca paunii sunt crescuti domestic, ei au tendinta de a deveni semisalbatici, daca li se ofera libertate. E necesar sa ii tii tot timpul in tarc pentru a avea siguranta ca nu ii pierzi!

5. Nu aglomera tarcul! Aglomerarea pasarilor poate provoca focare severe de boala, iar mortalitatea va deveni greu de stopat! Inainte de a incepe sa cresti pauni, asigura-te ca ai suficient spatiu pentru ei! Un singur exemplar are nevoie de 80 de metri patrati!

Cum sa cresti pauni. Hranirea:

1. Asigura-le vase cu mancare si apa. Folosirea vaselor de mancare suspendate (atarnate de tavan cu lanturi) este cea mai potrivita solutie! Astfel, soarecii nu vor putea intra in mancare. De asemenea, e indicat sa tii vasele cu apa la seminaltime. Doar asa te asiguri ca excrementele nu ajung in apa! Alternativ, poti folosi o galeata de 15 litri pentru apa.

2. Hraneste puii. Puii de paun ar trebui sa aiba o dieta bogata in proteine, in primele 3 luni de viata. Alege un concentrat(crumble) pentru pasari de vanat cu aproximativ 25 pana la 30% proteine. Pe masura ce paunii imbatranesc, trebuie sa le schimbi hrana si sa-i dezveti de la furajele bogate in proteine; prea multa proteine poate provoca deformari grave ale picioarelor!

3. Renunta la concentrate. Dupa trei luni, puii n-ar trebui sa mai consume hrana bogata in proteine sau peleti pentru pasari (retine ca peletii sunt cei mai buni pentru pasarile inchise). Poti face tranzitia in 6 saptamani conform schemei:

- saptamana 1: 3 parti concentrat(crumble) la o parte hrana pentru adulti;

- saptamana 2: 2,5 parti concentrat la o parte hrana pentru adulti;

- saptamana 3: 2 parti concentrat la o parte hrana pentru adulti;

- Saptamana 4: 1,5 parti concentrat la o parte hrana pentru adulti;

- Saptamana 5: o parte concentrat la o parte hrana pentru adulti;

- Saptamana 6: 0,5 parti concentrat la o parte hrana pentru adulti;

- saptamana 7: exclusiv hrana pentru adulti.

4. Ofera-le hrana diversa, din cand in cand. Desi prea multe mancaruri pot cauza probleme de sanatate, este bine sa le oferi paunilo ceva special din cand in cand. Astfel, ii vei tine aproape si vei usura iadministrarea de medicamente pe cale orala. Ofera-le, asadar, uneori, fructe, legume, paine, cereale neindulcite, hrana pentru caini sau hrana pentru pisici. Nu le da oase mici, deorece se pot ineca!

Cum sa cresti pauni. Sanatatea:

1. Asigura-le controale periodice. Controlul sanatatii(cu teste, dupa caz) este necesar in fiecare an. Doar asa vei putea preveni bolile comune.

2. Deparaziteaza paunii! Paunii aflati in spatiu inchis ar trebui deprazitati la 2 luni! Există o varietate de produse care pot fi folosite pentru deparazitare. Cu toate acestea, majoritatea sunt destinate cainilor, pisicilor, gainilor, curcanilor sau vacilor. Iata cateva exemple:

- piperazina. Acesta este un antiparazitar intern care este creat sub forma lichida sau sub forma de pastile.Lichidul poate fi pus in apa si folosit pentru a deparazita la gramada. Pastila se va administra pe cale orala;

- ivomec. Acesta este un alt antiparazitar de uz general foarte eficient. Totusi, nu este eficient impotriva viermilor capilari. Daca utilizezi Ivomec, alterneaza-l cu Panacur (produs destinat uciderii viermilor capilari). Nu adminsitra cele doua medicamente in acelasi timp!

- ivermectina deparaziteaza intern. Poate fi plasata in hrana sau adminsitrata oral.

3. Nu uita de tratamentul impotriva parazitilor externi! Pe langa viermi si paraziti interni, parazitii externi, cum ar fi paduchii, pot crea grave probleme de sanatate. Cei mai comuni paraziti externi la paun sunt:

- paduchii. Aceste insecte isi traiesc intreaga viata pe gazda, hranindu-se cu piele, sange si resturi de pene.Foloseste un pseticid sigur pentru a scapa de acesti paraziti. Unele tratamente se aplica atat pe pasari cat si in adapost, altele doar in adapost;

- acarienii. Aceste insecte sunt mai rezistente la pesticide decat paduchii. In acesta situatie, trebuie sa tratezi pasarile la fiecare 10 zile, timp de 4 pana la 5 saptamani. Apoi, se recomandasa tratezi intregul efectiv lunar, pana esti sigur ca acarienii au fost distrusi;

- puricii de nisip(Tunga penetrans . Acest parazit de origine tropicala nu doar ca se hraneste din pasare, dar si depunde oua sub pielea sa! Poate provoca rani severe! Locul in care traiesc paunii trebui total deparazitat, in cazul in care exista o infestare cu purici de nisip!

4. Atentie la infectiile cu protozoare! Protozoarele sunt organisme unicelulare care pot provoca infectii si alte boli la o varietate de animale. Cateva dintre cele mai periculoase:

- coccidioza. Acesta se gaseste, in general, la pasarile cu varsta cuprinsa intre 3 si 12 saptamani. Nu este contagioasa. Cel mai clar simptom este scaunul negru, apos. Pentru a atenua starea, trateaza pasarile cu un coccidiostatic sau cu un sulfonamid adaugat in furaj. Este o idee buna sa adaugi medicamente preventive in hrana paunilor;

- histomoniaza. Puii cu varsta intre 5 si 14 saptamani pot fi afectati de aceste protozoare. Simptomele includ scaune apoase galbui, somnolenta si slabiciune. Histomoniaza e contagioasa.Tratamentul implica utilizarea metronidazolului sau a sulfatului de cupru;

- leucocitozoonoza. Acest protozoar ataca celulele albe din sange Simptomele sunt: anemie severa, febra, slabiciune, pierderea poftei de mancare si dificultati de mers. Este, in general, transmisa de mustele negre. Este recomandat sa tii pasarile in interior in timpul sezonului activ al acestor insecte. Tratamentul presupune administrarea de clopidol sau sulfonamid;

- malaria porumbeilor. In acest caz, sunt atacate celulele rosii din sangele paunilor. Simptomele includ slabiciune, pierderea poftei de mancare si moartea. Ca si in cazul leucocitozoonozei, malaria porumbeilor se transmite prin muscaturi. Pentru a preveni aceasta boala, mentine sub control insectele din zona tarcului.

Citeste si: Cum sa cresti GAINI KABIR

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Hranirea puilor de caine la tata este esentiala pentru dezvoltarea armonioasa a acestora. De aceea, trebuie sa...
Cei mai multi proprietari de caini cunosc obiceiurile animalelor lor de companie, intelegand cu usurinta cand acestea...
Obisnuiesti sa tai porcul de Ignat? Sau preferi sa-l cumperi deja taiat? Oricare dintre variante e la...