Cum sa ingrijesti sinsila

Cum sa ingrijesti sinsila

Sinsila, cunoscuta si ca chinchilla, este un animal mic, adorabil si relativ usor de ingrijit daca ii oferi conditiile potrivite. Gasesti acest animalut funny in pet-shop-uri sau pe internet. Pentru cea de-a doua varianta, te sfatuim sa alegi doar site-uri sigure! 

Cum sa ingrijesti sinsila:

1. Adapostul perfect:

- cusca potrivita. Alege o cusca mare, cu mai multe etaje, pentru ca sinsilelor le place sa sara si sa se catere. Asigura-te ca respectiva cusca este din metal, deoarece aceste animale pot roade plasticul. De asemenea, cusca trebuie sa fie bine ventilata.

- asternutul ideal. Foloseste asternut din hartie reciclata sau pelete din lemn netratat. Evita rumegusul din cedru sau pin, deoarece este toxic.

- loc linistit: Pune cusca intr-un loc linistit, ferit de curenti de aer, dar bine ventilat.

2. Temperatura si mediu:

- temperatura optima: intre 15 si 22 grade Celsius. Aceste animalute sunt foarte sensibile la caldura. Evita, asadar, temperaturile peste 25 grade Celsius, deoarece pot suferi de insolatie.

- umiditate scazuta. Mentine umiditatea sub 50% pentru a evita problemele de sanatate ale sinsilei, mai ales la nivelul blanii.

3. Hrana potrivita:

- fan proaspat. Este hrana de baza a sinsilei. Ofera-i, asadar, fan de calitate (de exemplu, fan de timothy sau lucerna).

- pelete pentru sinsile. Alege pelete speciale, disponibile in magazinele pentru animale. Nu cumpara mancare pentru alte rozatoare. Aceasta nu este potrivita.

- delicii ocazionale. Ii poti oferi stafide, mere uscate sau alte fructe, dar doar in cantitati mici, deoarece contin mult zahar.

- apa curata. Asigura-i sinsilei apa proaspata in fiecare zi, folosind un adapator special pentru rozatoare.

4. Igiena:

- baie cu nisip. Sinsilele nu se spala cu apa, deoarece blana lor densa retine umezeala si poate provoca probleme de piele. Asigura-le un nisip special pentru bai (disponibil la pet-shop-uri) de 2 ori pe saptamana.

- curatenia casei. Curata cusca saptamanal si schimba asternutul regulat pentru a preveni mirosurile sau bolile.

5. Interactiunea si activitatea:

- timp liber supravegheat. Lasa sinsila sa exploreze un spatiu sigur (fara cabluri sau obiecte periculoase).

- jucarii pentru ros. Da-i jucarii din lemn sigur (de exemplu, lemn de mar sau salcie) pentru a-si toci dintii, care cresc constant.

- colturi de catarat. Adauga platforme si scari in cusca pentru a mentine sinsila activa.

- companie. Vorbim despre animale sociabile, care se pot simti bine in pereche. Daca ai doar o sinsila, petrece timp cu ea zilnic pentru a se simti iubita.

- manipulare delicata. Tine sinsila cu grija, sprijinind-o de corp si evitand sa-i apuci coada.

6. Sanatatea:

- veterinar specializat. Gaseste un veterinar care are experienta cu sinsile.

- semne de boala. Daca observi pierdere de apetit, letargie, diaree sau blana cu aspect umed sau lipsa, consulta un specialist.

- dinti. Asigura-te ca dintii sinsilei nu sunt prea mari. Daca ii dai jucarii potrivite sa le roada, vei preveni probleme dentare.

Citeste si: Cum sa prinzi un hamster fugar

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Ti-ai luat o mica testoasa si nu iti dai seama daca e fata sau baiat? Determinarea sexului...
Pisica ta e sanatoasa si fericita, daca ai grija de ea! Nu doar hrana si rutina zilnica...
Un ou poate avea doua galbenusuri din mai multe motive. Oul dublu, asa cum i se mai...