Pentru ca acest ciclu sa functioneze, bacteriile benefice care se hranesc cu aceste resturi, trebuie sa creasca in sistemul de filtrare al acvariului. Introducerea pestilor intr-un acvariu fara un ciclu sanatos de nitrogen nu este o idee buna, deoarece resturile de chimicale pot stresa sau omori pestii.
Iata cum se realizeaza ciclarea unui acvariu:
1. Ciclarea cu pesti in acvariu
Umpleti acvariul si introduceti sistemul de filtrare:
o Asamblati acvariul
o Adaugati stratul de baza
o Adaugati apa
o Adaugati pompele de aer
o Adaugati plante, pietre, etc
o Adaugati sistemul de filtrare
o Adaugati sistemul de incalzire
Introduceti cativa pesti rezistenti in acvariu. Scopul este acela de a popula acvariul cu pesti care produc resturi, dar care pot supravietui nivelului ridicat de toxine, suficient de mult incat bacteriile benefice care proceseaza resturile sa creasca. Astfel este indicat sa alegeti specii de pesti care creaza un bun proces de ciclare, intr-un numar cat mai mic. O data ce bacteriile incep sa creasca, puteti adauga, treptat, mai multi pesti de diferite specii.
Iata o lista cu specii de pesti ideali in ciclarea unui acvariu:
o White Clouds
o Zebra
o Mreana tigru
o Banded Gourami
o Tetra
o Pupfish
o Minnow
o Guppy
Hraniti pestii in mod moderat, deoarece in timpul ciclarii acvariului este foarte important ca acestia sa nu fie hraniti excesiv.
Schimbati apa in mod frecvent, in procent de 10-25%, odata la cateva zile, dand sansa nivelului de bacterii sa creasca.
Folositi-va de kituri de testare pentru a masura nivelul toxinelor din acvariu.
Adaugati treptat si alti pesti, o data ce nivelul toxinelor din acvariu se apropie de 0. Procesul de ciclare dureaza aproximativ 6-8 saptamani.
2. Ciclarea fara pesti in acvariu
Asamblati si pregatiti acvariul, urmand pasii de mai sus, dar fara a adauga pestii, pana cand procesul de ciclare este complet.
Adaugati putina mancare pentru pesti in acvariu si asteptati cateva zile ca aceasta sa se descompuna si sa produca resturi in apa, inclusiv amoniac.
Testati nivelul amoniacului din apa, dupa cateva zile, cu ajutorul unui kit special. Nivelul amoniacului trebuie sa fie de 3 parti la un milion (ppm). Daca nu exista suficient amoniac in apa, adaugati inca putina mancare de pesti si asteptati ca aceasta sa se descompuna, pentru a efectua din nou testul.
Incercati sa pastrati nivelul amoniacului la aproximatic 3 ppm, testand in continuare apa. Odata ce bacteriile benefice incep sa creasca, acestea vor consuma amoniacul, reducandu-i nivelul. Daca nivelul amoniacului scade sub 3 ppm, adaugati inca putina mancare de pesti in acvariu.
Dupa o saptamana, testati nivelul de nitriti din apa cu ajutorul unui kit special. Dupa ce bacteriile consuma amoniacul, vor incepe sa produca nitriti, o substanta chimica intermediara in procesul de ciclare, mai putin toxica decat amoniacul, insa daunatoare pentru pesti.
Asteptati ca nivelul nitritilor sa scada brusc si cel al nitratilor sa creasca. Pe masura ce bacteriile din acvariu consuma amoniac, nivelul nitritilor din apa va continua sa creasca. In final vor exista, insa, suficiente bacterii, ca sa transforme nitritii in nitrati, substanta finala in ciclarea acvariului. Cand acest lucru se intampla, veti sti ca ciclul este aproape terminat.
Adaugati treptat pesti in acvariu, cand nivelul amoniacului si al nitritilor este aproape de 0, deoarece acestia vor putea supravietui, fara niciun pericol.
3. Accelerarea procesului de ciclare
• Adaugati apa filtrata dintr-un acvariu mai vechi.
• Adaugati pietris dintr-un acvariu mai vechi.
• Puneti plante vii in acvariu.
• Adaugati o cantiate mica de sare in acvariul cu apa dulce, pentru a pastra sanatatea pestilor, atunci cand nivelul bacteriilor este maxim, la inceputul procesului de ciclare.
4. Rezolvarea problemelor comune
• Tratati stresul produs de amoniac asupra pestilor, in timpul ciclarii, prin inlocuirea frecventa a apei.
• Folositi substante de neutralizare a amoniacului, daca apa devine prea toxica pentru pesti.
• Folositi doar pestisori aurii in ciclarea acvariilor ce contin numai aceasta specie.