Parvoviroza canina. Ce este si cum se trateaza

Parvoviroza canina. Ce este si cum se trateaza

Parvoviroza este o boala virala contagioasa care omoara foarte multi caini. Afecteaza, in principal, puii cu varste cuprinse intre 6 saptamani si 6 luni. Rar, parvoviroza apare si la cateii cu varstele cuprinse intre 6 si 10 luni.

Cum se manifesta parvoviroza. Boala are o perioada de incubare de 5 - 14 zile. Dupa aceasta perioada, cainele va incepe sa prezinte simptomele specifice. Dintre acestea, cele mai comune sunt: voma, diaree, scaune cu sange, stare letargica, febra.

Cai de transmitere a parvovirozei:

- ereditare - in acest caz, boala este transmisa de la mama, inca din uter si se manifesta la nivel cardiac.

- in cazul transmiterii ereditare, virusul afecteaza muschiul inimii, iar imunitatea animalelor tinere nu este suficient de puternica pentru a lupta, iar moartea este iminenta. Din fericire, acest tip de parvoviroza este mai rar.

- contagiune - parvoviroza intestinala este transmisa prin contact oral cu virusul. Acesta se imprastie, in special, prin fecale sau prin atingerea pamantului infectat. Daca un pui nevaccinat este adus intr-un mediu infectat, virusul se va transmite rapid.

- in prima faza, catelul contracteaza virusul care ajunge in tesutul limfoid, localizat in gatul animalului.

Pagina 1/3

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Cresti vaci? Atunci, cu siguranta, in timpul sezonului rece nu le mai scoti la pasunat, ci le...
Parvoviroza este o boala virala contagioasa care omoara foarte multi caini. Afecteaza, in principal, puii cu varste...
Rottweilerii sunt caini foarte inteligenti, curajosi si iubitori, insotitori de nadejde pentru oameni. Daca se dezvolta corespunzator,...