Pisicile inteleg fizica. Descoperire stiintifica

Pisicile inteleg fizica. Descoperire stiintifica

Care animal crezi ca este cel mai destept? Este o intrebare dificila, desigur, deoarece diferite animale sunt pricepute la diverse sarcini. Din acest motiv, cativa cercetatori japonezi au decis recent sa reformuleze intrebarea si sa afle care animale sunt mai bune decat altele intr-una dintre cele mai complexe stiinte: fizica. Raspunsul s-a dovedit a fi unul dragut si pufos. Este vorba despre pisici!

Test clasic. Se urmareste potentiala capacitate a unui animal de a gasi o legatura intre evenimente.In primul rand, animalului i se arata doua boluri, unul gol si celalalt plin alimente. Apoi, castroanele respective sunt miscatesi, in cele din urma, ascunse in spatele unei perdele. Sarcina pentru animalul testat este sa ghiceasca daca mancarea va aparea de cealalta parte a cortinei si sa alerge in acel loc. Multe animale nu au trecut acest simplu test, inclusiv pasari, reptile si chiar rudele noastre indepartate, maimutele.

Pisicile trec testul! In cazul micilor feline, oamenii de stiinta au creat o sarcina si mai dificila. Subiectii testului au trebuit sa faca legatura dintre sunetul scos de un presupus obiect dintr-o cutie semitransparenta cu o gaura in ea. Respectiva cutie scotea, din cand in cand, un fosnet. In realitate, nu era nimic in interiorul cutiei! Acest fenomen le-a determinat pe pisicile tstate sa exploreze cutia, sa o atinga cu labele si sa para foarte surprinse. S-a dovedit, astfel, ca pisicile au reusit sa conecteze sunetul cu respectiva cutie, chiar daca nu a aparut niciun obiect.

Concluzie. Acest experiment a demonstrat ca pisicile au o intelegere foarte dezvoltata a legaturilor cauza-efect , cele care stau la baza tuturor legilor fizicii. Asadar, atunci cand crezi ca prietenul tau cu mustati se comporta ciudat si pare mult prea interesat de ceva banal, este clar ca nu intelegi situatia pe deplin!

Citeste si: Cum sa calculezi varsta pisicii

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Te-ai intrebat vreodata cat de inteligenta este pisica ta? Cunosti macar un proprietar de caine care se...
Insuficienta renala este, din pacate, o problema de sanatate destul de comuna la pisici. Nu exista o...
Pisica este o fiinta fascinanta si misterioasa, care se spune ca isi disciplineaza stapanul, oricat ar fi...