Cum sa schimbi bateria la masina

Cum sa schimbi bateria la masina

Bateriile auto nu dureaza o vesnicie. Daca observi ca farurile de reglare nu se mai aprind, bateria are o vechime de 3-7 ani sau masina porneste mai greu ca de obicei, ar putea fi timpul pentru o schimbare.

Poti aduce vehiculul la un mecanic auto cu experienta si de incredere ca sa schimbi bateria la masina sau poti face treaba de unul singur, daca esti suficient de indemanatic.

Schimbarea unei baterii este o munca rapida si usoara in cazul celor mai multe modele de autoturisme si camionete si se poate face cu un numar de instrumente minime.

Ai nevoie de o baterie noua?

Iata cum sa procedezi:

1

1. Asigura-te ca bateria trebuie schimbata.
Cu siguranta nu vrei sa pierzi timp si sa cheltui bani instaland o baterie noua in cazul in care problema nu este de la bateria in sine.

Ca sa stii cu certitudine care este problema, ia in considerare cateva lucruri. 

Atunci cand bateria se descarca fara intrerupere sau nivelul electrolitului este sub limita superioara a placilor, se formeaza cristale fine de sulfat de plumb in pori pe suprafetele placilor pozitive si negative. Acest proces prin care se depune sulfatul de plumb dur se numeste sulfatare-plumb. Se intampla in 85% din cazurile de defectare a bateriilor acidplumb. In acest caz, placile pozitive devin maro deschis iar cele negative vor fi mate, cu aspect albicios.

Atentie! Nu atinge acest praf cu mainile goale pentru ca acidul sulfuric este nociv pentru piele.

Ce este de facut?

Nu lasa bateria sa se descarce in ritm continuu.

Verifica daca bateria s-a reincarcat in mod corespunzator conducand cu viteza constanta timp de 30 minute (cu utilizare electrica minima, inclusiv de aer conditionat).

Verifica alternatorul. Unele masini au probleme cu bateria atunci cand ruleaza motorul, de aceea trebuie verificat daca alternatorul se mentine la tensiunea de 13,8-14,2 volti ori depaseste acest interval. De asemenea, cand motorul este oprit, bateria trebuie sa se mentina intre 12,4-12,8 volti.

2

2. Cumpara acumulatorul de schimb corect

Afla ce fel de baterie este potrivita pentru masina ta.

Ofera la un magazin local de piese auto informatii despre masina pe care o conduci: model, dimensiunea motorului si alte detalii pe care le solicita specialistul.

Acest lucru este important, deoarece bateriile auto variaza in dimensiune si capacitate electrica.
Bateria noua trebuie sa se potriveasca cu dimensiunea locatiei in care o vei asambla.

Ce trebuie sa faci inainte sa schimbi bateria?

A. Creeaza un mediu de lucru sigur.

Parcheaza masina pe o suprafata plana, la o distanta suficient de mare de trafic.

Evita fumul de tigari in timp ce verifici componentele masinii ca sa nu produca scantei.

Pentru stationarea in panta, foloseste frana de parcare, iar ca masura suplimentara, schimbatorul de viteze poate fi lasat in prima sau a doua treapta de viteza.

Pentru o protectie suplimentara, in timpul lucrului foloseste ochelari si manusi de protectie.

Atentie! Aminteste-ti ca electricitatea nu este singurul pericol. Bateriile contin o solutie de acid sulfuric cu electrolit care este foarte coroziv si produce un gaz inflamabil.

B. Verifica manualul masinii pentru a vedea ce dispozitive pot fi afectate atunci cand deconectezi bateria. Inainte de a scoate bateria, asigura-te ca ai la indemana codurile PIN pentru sistemele de navigatie si setarile radio sau ca detii un card de memorie care salveaza toate setarile pentru echipamentul electronic.

C. Dupa ce ridici capota, foloseste tija care mentine capota ridicata sau sistemul de “carlige” cu care sunt prevazute modele noi.

Scoate vechea baterie.

1. Localizeaza bateria. Bateria este o cutie dreptunghiulara cu doua cabluri atasata de cadrul masinii. Mai greu sunt de indepartat bateriile dispuse aripa interioara de la roata, cum este Chrysler.
2. Identifica bornele bateriei. Localizeaza borna pozitiva (+) si negativa (-) a bateriei vechi ce urmeaza sa fie scoasa.
3. Deconecteaza borna negativa slabind clema cu o chei de 8 sau 10 mm.
4. Dupa aceasta operatiune, procedeaza similar cu borna pozitiva, pastrand ordinea indicata pentru a te feri de un scurt-circuit.
5. Scoate bateria masinii. Suportul bateriei va putea fi desfacut in momentul in care scoti suruburile, clemele si barele in care este prinsa bateria. Ridica cu grija bateria din masina pentru ca aceasta cantareste intre 13,5 kg si 27 kg. Daca este prea grea, cere o mana de ajutor.

Asambleaza noua baterie

1. Sterge tava bateriei si capetele bateriei folosind o solutie de bicarbonat si o perie de sarma. Daca exista o coroziune severa, apeleaza la un mecanic pentru a inlocui bateria.
In caz contrar, lasa asambleaza bateria cand toate componentele sunt uscate inainte de a trece la pasul urmator.
2. Inlocuieste bateria. Plaseaza noua baterie in acelasi loc din care tocmai ai scos-o pe cea veche, tinand cont de bornele pozitive si negative. Ai grija sa o fixezi in pozitia corecta.
3. Reconecteaza borna pozitiva strangand suruburile cu cheia.
4. Procedeaza similar pentru borna negativa.
5. Foloseste un spray cu vaselina si litiu si pulverizeaza solutia pe borne pentru a preveni coroziunea.
6. Inchide capota si porneste masina. Asigura-te ca toate dispozitivele electronice functioneaza corect.

Ce sa faci cu vechea baterie dupa ce ai inlocuit-o?
Bateria veche poate fi dusa la un magazin de piese auto, un service auto sau la un centru de reciclare dupa ce o inlocuiesti cu una noua. Chiar daca primesti sau nu o mica taxa pentru acest serviciu, a arunca bateria uzata la gunoi nu este cea mai buna optiune.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Durata de viata prelungita a bateriei unui dispozitiv electronic este foarte importanta, mai ales daca acesta este...
Laptopurile confera mobilitatea necesara in activitatile de zi cu zi si in munca de la serviciu, insa...
Daca o baterie de laptop MacBook este folosita un timp indelungat, procesorul acesteia poate intampina dificultati in...