13 lucruri vechi pe care le poti face sa arate ca noi:
Tocatoare. Curata tocatorul preferat cu un burete inmuiat intr-un amestec de suc de lamaie si sare. Functioneaza atat pe tocatoarele din lemn, cat si pe cele din plastic.
Oale din cupru. Aceste vase sunt considerate printre cele mai calitative din bucataria omului modern. Pentru a le oferi din nou stralucire, foloseste sare si otet. Presara suprafata afecatata cu sare, apoi toarna putin otet peste si freaca ferm cu un burete dur.
Farfurii. Este usor sa scapi de zgarieturile de pe farfurii. Aai nevoie doar de un lac conceput special pentru portelan.
Tavi de copt. Grasimea lipita si arsura de pe tavile de copt pot fi indepartate aplicand o pasta formata din apa oxigenata(peroxid de hidrogen) si orice suc acidulat. Intinde pasta pe tava de copt si lasa-o sa actioneze timp de 30 de minute, apoi clateste.
Covoare. Ai nevoie de o solutie formata dintr-o parte otet si doua parti apa. Amesteca ingredientele intr-un pulverizator, apoi pulverizeaza solutia pe pata si sterge cu o carpa umeda. Incalzeste apoi fierul de calcat pe modul abur si aplica-l peste carpa pentru 30 secunde.
Tigai din fonta.
- intinde un strat gros de dezinfectant pe vechea tigaie din fonta;
- pentru a nu se usca, pune tigaia intr-un sac de gunoi gol pe care il vei strange la gur;
- lasa tigaia in plastic timp de 2 zile, apoi clateste dezinfectantul;
- aplica un nou strat din acelasi dezinfectant si pune iar tigaia in sacul de gunoi, de data asta pentru o zi;
- spala murdaria cu apa fierbinte;
- inmoaie tigaia intr-un amestec din partie egale de apa calda si otet timp de o ora;
- freaca suprafata cu un tampon pentru curatare;
- lasa tigaia la uscat;
- preincalzeste cuptorul la 250 grade Celsius;
- baga tigaia in cuptor timp de o ora;
- scoate cu grija tigaia din cuptor si aplica un strat de ulei de masline pe intreaga sa suprafata. Metalul fierbinte va absorbi cantitatea necesara de ulei;
- sterge reziduurile de pe tigaie cu o carpa curata si uscata;
- introdu iar tigaia la cuptor - de data aceasta cu susul in jos;
- dupa 15 minute, scoate tigaia, sterge-o cu o carpa si pune-o din nou la cuptor pentru inca 15 minute. Repeta procesul de inca doua ori.
Faianta. Curata placile de faianta cu inalbitor. Amesteca o parte inalbitor cu o parte apa si apoi sterge faianta folosind un burete inmuiat in amestec. Ai grija sa porti manusi, pentru a nu-ti are pielea. De asemenea, nu uita sa aerisesti camera in timp ce faci curatarea.
Tenisi albi. Poti face incaltamintea alba din panza sa straluceasca din nou folosind urmatoarea solutie: o lingurita de solutie de curatare pentru masina de spalat vase; trei linguri de apa oxigenata; doua linguri de bicarbonat de sodiu.
Mobila din piele. Inlatura urmele si zgarieturile de pe canapea cu tampoane de bumbac inmuiate in ulei de masline. Lasa uleiul sa se usuce timp de o ora. Daca zgarietura este inca vizibila, repeta procedura.
Mobilier cu tapiterie din microfibra. Acest tip de mobilier necesita ingrijire speciala. Poti folosi un burete curat si alcool pentru a scapa de orice pata. Imbiba pata cu buretele inmuiat in alcool, las-o sa se usuce, apoi curata bine zona cu o perie.
Genti de piele. Poti curata cu usurinta petele de pe o geanta de piele folosind servetele umede.
Prosoape Terry. Pentru a reda puful prosoapelor, clateste-le cu apa sarata dupa spalare. Nu uita sa le usuci intr-o camera bine ventilata sau in aer liber.
Periute de dinti. Este simplu sa revigorezi vechea periuta de dinti. Pentru a salva perii indoiti ai periutei, toarna putina apa fierbinte intr-un castron si introdu periuta in apa. SIgur, nu e recomandabil sa folosesti o periuta de dinti mai mult de 3 luni. Germenii se pot acumula, iar igiena orala nu va mai fi deloc sigura. Cel mai sanatos este sa schimbi periuta cu una noua!
Citeste si: 4 solutii de curatare a obiectelor din aluminiu acasa