Cum sa ajustezi presiunea apei de la robinet?

Cum sa ajustezi presiunea apei de la robinet?

Un robinet cu probleme de presiune poate fi o adevarata bataie de cap.

Daca presiunea este prea mica, robinetului ii poate lua mult timp pana sa-si faca treaba. Daca presiunea este prea mare, ai putea ajunge sa-ti faci griji atat din cauza irosirii apei cat si a banilor. Din fericire, existe cativa pasi simpli de urmat pentru a invata cum sa ajustezi presiunea robinetului fara a avea o vasta experienta in cazul instalatiilor sanitare.

1

Diagnosticheaza problema. Este presiunea prea mica sau prea mare? Daca presiunea este prea mica, este posibil ca aeratorul robinetului sa fie infundat. Aeratorul este un dispozitiv adaptabil la capatul unui robinet si limiteaza fluxul apei prin amestecarea aerului cu aceasta. Daca presiunea este prea mare, este posibil ca robinetul sa nu fie dotat cu aerator.

2

Verifica valvele de inchidere. Toate chiuvetele ar trebui sa aiba 2 valve introduse in ele, pe liniile de alimentare cu apa- una pentru apa calda iar una pentru apa rece. Aceste valve se afla sub chiuveta si se folosesc la intreruperea alimentarii in cazul in care este necesara efectuarea reparatiilor. Asigura-te ca acestea sunt deschise complet. Daca nu sunt, presiunea apei va fi mai mica decat ar trebui sa fie.

Totusi, nu folosi aceste valve pentru ajustarea presiunii lasandu-le partial inchise. Valvele sunt proiectate pentru a functiona in 2 pozitii- complet inchise si complet deschise. Acesta nu este cel mai adecvat mod de a rezolva o problema de presiune.

3

Indeparteaza aeratorul. Daca presiunea este prea mica, aeratorul poate fi infundat. Indepartarea acestuia este simpla dar nu intotdeauna usoara.

Incearca sa scoti aeratorul cu un cleste. Strange aeratorul in cleste si rasuceste. Dar mai intai, poti inveli clestele intr-o carpa astfel incat sa nu alunece pe metal si sa-l protejeze impotriva zgarieturilor.

Daca nu poti scoate aeratorul cu clestele, incearca imbibarea cu otet. Toarna o cantitate de otet intr-o punga si foloseste elastice pentru a o lega de robinet. Lasa-l la imbibat pentru cateva ore pana va slabi orice coroziune sau resturi care impiedica dezlipirea aeratorului.

Daca otetul nu functioneaza, poti pulveriza aeratorul in intregime cu WD-40 (spray multifunctional) dupa care poti folosi din nou clestele pentru a incerca sa-l scoti. Aigura-te ca deschizi o fereastra pentru a permite raspandirea gazelor.

4

Imbiba aeratorul cu otet. Dupa ce a fost indepartat, verifica daca aeratorul este infundat. Vei putea observa ca are mai multe gauri mici (prin care trece apa), avand tendinta sa se infunde in timp cu depozite de minerale si sedimente. Clateste putin aeratorul dupa care pune-l intr-o farfurie cu otet (de orice fel) si lasa-l sa stea peste noapte.

5

Insurubeaza aeratorul inapoi pe robinet. Dupa ce se usuca otetul, clateste aeratorul si reataseaza-l prin insurubare. Testeaza presiunea apei. Ar trebui sa curga lin si fluent.
    Daca presiunea apei este prea mare, verifica daca robinetul este dotat cu aerator. Fara un aerator atasat robinetul va varsa foarte multa apa. Pentru a vedea daca ai aerator doar priveste la capatul robinetului. Daca vezi o plasa de sarma fina inseamna ca ai aerator.    

6

Verifica debitul aeratorului. Majoritatea aeratoarelor au acest lucru imprimat pe ele in galoni sau litri pe minut. In Statele Unite toti robinetii noi trebuie sa fie dotati cu aerator cu debit de 8,3 litri pe minut care ar trebui sa fie suficient in cazul in care functioneaza cum trebuie.

Daca vrei sa micsorezi presiunea apei, poti cumpara oricand un aerator cu debit mai mic de la un magazin de bricolaj. Pur si simplu desurubeaza-l pe cel vechi si insurubeaza-l pe cel nou.

Ponturi

Daca presiune apei cauzeaza probleme in intreaga casa, e posibil sa fie necesara ajustarea presiunii de la regulatorul cladirii. Acesta are forma de clopot si este situat langa contorul de apa. Studiaza cu atentie modul in care functioneaza inainte de a-l ajusta deoarece o ajustare peste masura poate cauza scurgeri, toalete inundate si altele.

Avertizari

In unele zone, folosirea robinetilor fara aerator poate fi ilegala.   

Vei avea nevoie:

- un cleste
- o carpa
- otet
- o punga de plastic
- elastice
- spray WD-40 (optional)
- o farfurie mica

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Facturile la electricitate au crescut considerabil in ultima perioada. Din aceasta cauza, dar si pentru protectia mediului,...
Detii o casa de vacanta la munte sau intr-un sat pitoresc de pe meleagurile autohtone? Atunci stii...
Scurgerea de la dus se poate infunda cu minerale din apa dura, par si resturi de sapun....