Cum sa construiesti scari?

Cum sa construiesti scari?

Scarile sunt elemente esentiale oricaror proiecte de constructii cu doua niveluri.

Scarile sunt construite din trei parti principale: lonjeroane, trepte si contratrepte.

Lonjeroanele sunt grinzile oblice de 5x30,5 cm care sustin greutatea oamenilor care urca scarile. Treptele sunt placile de baza superioare pe care pasesti iar contratreptele sunt amplasate perpendicular sub fiecare treapta. Cu aceste informatii esti gata sa incepi sa construiesti.

Vezi  mai jos  cateva informatii detaliate cu privire la ridicarea scarilor, de la concept la executie.

 

1

 Masuratori preliminare

 

A. Masoara inaltimea locului in care vei instala scarile. Acest lucru se mai numeste si inaltime totala. Daca nu ai de gand sa montezi prima treapta de sus la acelasi nivel cu locul de unde incep scarile (ex. terasa, piedica pentru usa, etc.) tine cont de acest gol cand faci masuratorile. Asigura-te ca masori de la cadru la cadru.

B. Imparte inaltimea totala la inaltimea medie a fiecarei trepte. Vei afla astfel numarul total de trepte. Inaltimea medie a unei trepte este de aproximativ 18 cm dar probabil vei folosi o inaltime diferita la constructia finala. (vezi mai jos o regula utila bazata pe experienta). Daca inaltimea totala este de 240 cm, imparte-o la 18 cm pentru a obtine13.33. Rotunjeste in jos rezultatul pentru a obtine numarul de trepte: 13.

C. Regula pentru trepte si contratrepte spune ca suma fiecareia trebuie sa fie cuprinsa intre 40 si 45 cm. Asadar, in cazul in care contratreapta are 18 cm inaltime, treapta ar trebui sa aiba intre 23-28 cm lungime. Acest lucru face ca treptele sa fie suficient de lungi astfel incat un picior de marime medie sa poata pasi comod, si suficient de inalte pentru a face pasitul usor.

D. Imparte inaltimea totala la numarul treptelor pentru a obtine inaltimea reala a fiecarei trepte. Pentru a continua exemplul nostru, imparte 240 cm la 13 trepte pentru a obtine 18.46 cm. Pe fiecare lonjeron, fiecare pas va masura 18.46 cm.

E. Stabileste lungimea fiecarei trepte pentru a obtine lungimea totala a scarii. Lungimea fiecarei trepte trebuie sa aiba nu mai putin de 23 cm si, in realitate, cel putin 25 cm. Inmulteste numarul total de trepte cu lungimea fiecarei trepte: un total de 13 trepte x 25 cm = 325 cm lungime totala. Lungimea totala este distanta de la prima la ultima treapta. In exemplul nostru teoretic, lungimea totala este de 325 cm.

Daca intentionezi sa construiesti o scara mai lunga, s-ar putea  sa fie necesar sa instalezi paliere din loc in loc. Deoarece cele mai lungi placi pe care le vei putea gasi, adecvate acestui proiect, vor avea probabil 4.8 m, vei atinge limita maxima odata la aproximativ 14 trepte; cu toate acestea, poti instala paliere mai devreme daca preferi. In cazul in scara va avea paliere,
 considerand fiecare sectiune drept o mini-scara  te va ajuta la urmarirea treptelor de mai jos.

F. Calculeza lungimea lonjeroanelor. Acestea sunt bucati de lemn care se fixeaza oblic sub trepte pentru a le sustine; de acestea se vor atasa treptele in cele din urma. Determina lungimea lor la fel cum determini ipotenuza unui triunghi in geometrie:

Inmulteste lungimea cu ea insasi, inmulteste inaltimea cu ea insasi si aduna cele doua rezultate. Apoi, calculeaza radacina patrata a acestei sume: √[(325 x 325) + (240 x 240)] = 404 cm

G. Stabileste cum vei atasa scarile la structura existenta. Daca scarile vor sta la acelasi nivel cu fata verticala a structurii, trebuie doar sa cauti locuri fie pentru a atasa direct lonjeroanele la cadrul existent, fie pentru a adauga suporturi care vor lega lonjeroanele de cadrul existent. Insa daca scarile nu vor sta la acelasi nivel cu structura existenta (de pilda in cazul in care vor fi atasate unei terase care se prelungeste in afara, creeaza un sistem secundar de sprijin sau modifica toate capetele lonjeroanelor in mod corespunzator. Daca scarile vor fi montate sub o prelungire, procesul se va simplifica asigurandu-te ca ultima treapta de sus nu este la nivel cu partea de sus a structurii.

H. Determina de cate lonjeroane vei avea nevoie. Pentru a preveni tasarea sau indoirea scarilor  pasind pe ele, o scara lata va avea nevoie de o multime de lonjeroane dedesubt pentru a o pastra sustinuta in mod uniform. Din motive de siguranta, lonjeroanele ar trebui distantate la un interval cuprins intre 40 cm si 122 cm. La o scara foarte ingusta poate sunt suficiente doar doua lonjeroane dar e mai bine sa incepi cu trei si sa mai adaugi altele in functie de necesitate.

Scarile mai largi sunt aproape intotdeuna de preferat in locul celor inguste deoarece acestea sunt mult mai usor de folosit. Daca este posibil, alege un loc mai spatios pentru scara si proiecteaz-o astfel incat sa utilizezi cel putin 3 sau 4 lonjeroane.

 

2

 Taierea lonjeroanelor

- Pregateste o bucata suficient de lunga de cherestea de 5x30 cm. Nu o taia la lungimea potrivita inca; va sta inclinata la un unghi care depinde de inaltimea si adancimea treptelor iar capetele vor trebui modificate.

- Marcheaza folosind un echer de tamplarie inaltimea si adancimea treptelor. In exemplul nostru trebuie sa marchezi 18.5 cm pe o parte si 25 cm pe cealalta parte. Asigura-te ca stii care parte corespunde inaltimii si care adancimii pentru a nu strica masuratorile.

- Modifica varful lonjeronului tinand cont de declivitate. Acesta depinde de marimea treptelor. Ia in calcul orice modificari (ex: lungime sporita de montarea sub o prelungire) daca este necesar.

- Pune echerul de tamplarie intr-un colt al cherestelei. Aseaza latura care indica inaltimea de-a lungul marginii cherestelei si latura care indica adancimea treptei de-a lungul lungimii cherestelei.

- Traseaza o linie de-a lungul cherestelei de la semnul echerului care marcheaza inaltimea pana la cel care marcheaza adancimea treptei. Aceasta linie indica pozitia laturii superioare lonjeronului.

- Marcheaza linia astfel incat lungimea ei sa fie echivalenta cu adancimea unei trepte. Incepe de la capatul liniei deja existente care este cea mai aproapiata de centrul placii, masoara inspre exterior si marcheaza locul.

- Foloseste echerul pentru a trage o linie perpendiculara pe locul pe care tocmai l-ai marcat. Aceasta linie marcheaza locul unde lonjeronul va sta la acelasi nivel cu suprafata de care atasezi scara.

- Taie de-a lungul acestor linii. Latura superioara a lonjeronului se va potrivi acum suporturilor la unghiul potrivit.

- Masoara si marcheaza fiecare treapta de-a lungul bucatii de cherestea. Folosind latura superioara a lonjeronului ca punct de referinta, masoara in jos o distanta egala cu inaltimea unei trepte, si transversal o distanta egala cu adancimea treptei si asa mai departe pana ai desenat numarul necesar  de trepte.

- Foloseate un ferastrau circular sau de mana pentru a taia crestaturie pentru trepte din lonjeroane. Daca folosesti un ferastru circular electric, taie pana la marginea semnelor apoi foloseste un ferastrau de mana sau un ferastrau mecanic pentru a finaliza taietura. Opreste-te din taiat la o distanta de 0.3 cm pana la 0.6 cm de liniile opuse.

- Indreapta latura de jos a lonjeronului astfel incat sa stea la acelasi nivel cu solul. Pentru a taia coltul proeminent de jos, pur si simplu marcheaza si taie o linie paralela cu partea de sus a  treptei din urma.

- Verifica lonjeronul asezandu-l in locul in care va fi montat. Asigura-te ca inaltimea cea corecta.

- Foloseste primul lonjeron ca model de baza pentru urmatoarele lonjeroane. Aseaza primul lonjeron terminat jos pe o scandura de 5x30,5 cm si traseaza pur si simplu conturul primului lonjeron pe scandura. Apoi taie cat este necesar.

 

3

 Asambleaza lonjeroanele. Modul in care vei atasa capetele lonjeroanelor la structura va depinde de suprafata structurii, de prelungire, etc., iar o metoda presupune fixarea unor placute de metal in grinzile podelei, batandu-le in cuie. Numai grinzile de 5x30.5 cm (sau mai mari) ofera suficient spatiu pentru montarea suporturilor. Monteaza capetele lonjeroanelor pe o fundatie stabila cum ar fi betonul, podele din lemn sau blocuri de beton.

In cazul montarii pe beton, pozitioneaza lonjeroanele pe hartie de gudron pentru a preveni putrezirea lemnului din cauza umezelii.

Asigura si stabilizeaza lonjeroanele instaland contratrepte sau placi verticale de protectie (optional). Aceste placi de obicei sunt fabricate din lemn de 2.5x15 cm. Desi te poti descurca si fara ele, insurubarea acestor placi pe verticala intre trepte va crea un aspect mai frumos, va aduce mai multa durabilitate scarilor si va proteja captele lonjeroanelor taiate.

Taie si monteaza contratreptele. Taie materialul pentru contratrepte pe lungime si fixeaza-le pe fiecare lonjeron cu suruburi de sase centimetri.

Taie si monteaza treptele. Taie materialul pe lungime si fixeaza-l pe fiecare nivel al lonjeroanelor cu suruburi de 6 cm. Daca doresti, taie treptele astfel incat sa se prelungeasca  putin peste lonjeroane.

Pentru o infloritura in plus, masoara adancimea necesara fiecarei trepte (plus prelungirile), imparte la jumatate si taie fiecare placa la aceasta dimensiune; poti instala apoi doua placi la fiecare treapta.

Monteaza orice placa de ornament sub treapta prelungita si fixeaz-o de contratreapta. Daca iti doresti ca scarile tale sa aiba un plus de stil, poti monta astfel de placi taiate pe lungimea treptei si monta chiar dedesubt.

Lacuieste, vopseste sau grunduieste scarile daca este necesar. Daca scarile se afla in aer liber ia in calcul in mod deosebit tratarea lemnului impotriva elementelor. Chiar daca construiesti o scara de interior, ia in calcul uzura de zi cu zi.

 

Ponturi

Folosirea unei perechi de saboti pe echerul de tamplarie va asigura consecventa planului de lucru.

Aminteste-ti ca scarile interioare necesita lemn de calitate mai buna iar taierea acestuia trebuie sa se faca intr-un mod foarte precis.

Avertizari

La masurarea inaltimii scarilor, asigura-te ca masori direct din podea sau din varful grinzilor din podea.

Vei avea nevoie de:

- ferastrau circular sau ferastrau basculant de mana;
-  echerul tamplarului;
- ciocan cu cioc;
- burghiu cu sau fara fir;
- cuie si suruburi;
- placute din metal pentru fixat grinzi;
- scanduri pentru lonjeroane de 5x 25 cm;
- scanduri pentru scari de 5x15 cm;
- scanduri pentru placi de protectie si trepte de 2.5 x 15 cm;

Etichete: scari, trepte, paliere

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Puricii sunt mereu o amenintare pentru gospodaria ta, mai ales in sezonul cald si cu un plus...
Designul interior nu reprezinta doar o chestiune de estetica, ci si de sanatate si bunastare. Azi, iti...
Abajurul este un dispozitiv (din metal, de sticla, de hartie etc) fixat in jurul unei lampi. Acesta...