1. Decoratiuni simple:
Conuri de brad vopsite. Adunati niste conuri mari sau mici si vopsiti-le cu un spray auriu sau argintiu. Lipiti o funda in partea de sus si atarnati-le pe brad. Puteti, de asemenea sa aplicati lipici pe conuri si sa le tavaliti prin sclipici, pentru a le face stralucitoare.
Ghirlande din popcorn si merisoare confiate. Introduceteti un ac cu ata prin mijlocul floricelelor de porumb si a merisoarelor, alternandu-le, dupa preferinta. Innodati bine ata la capete si atarnati ghirlanda pe tocul de la usa sau pe bradul de Craciun.
Cadouri din Lego. Rugati-va copiii sa va ajute. Folositi piese mari de Lego si asamblati-le pentru a obtine niste cadouri, de pus sub brad.
Gramajoare din betisoare de scortisoara. Alaturati 5-6 betisoare de scortisoara si legati-le cu un snur verde sau rosu, formand o fundita si atarnati aceste ornamente pe brad.
2. Ornamente din aluat cu sare
Puneti-va la indemana ingredientele si ustensilele necesare. Aveti nevoie de o cana de faina obisnuita, jumatate de cana de sare si jumatate de cana de apa pentru aluat si forme de fursecuri (stelute, brazi, ingeri), hartie de copt, un facalet, scobitori, funde, vopsea acrilica si lipici cu sclipici, pentru a obtine si decora ornamentele.
Faceti aluatul cu sare. Puneti intr-un bol mare faina, sare si apa si amestecati ingredientele pana se leaga. Rasturnati amestecul pe o suprafata presarata cu faina si framantati pana cand obtineti un aluat neted. Daca este prea lipicios, adaugati putina faina, insa nu prea multa, deoarece aluatul va crapa.
Taiati ornamentele cu forme pentru fursecuri. Presarati faina pe facalet si intindeti aluatul la o grosime de 0,6 cm. Cu ajutorul formelor pentru fusecuri, taiati aluatul si puneti fiecare ornament pe o suprafata cu faina.
Faceti gauri in ornamente, cu ajutorul unei scobitori, inainte de a le coace, pentru a le putea atarna pe brad. Gaurile trebuie sa fie suficient de mari, pentru a putea introduce un snur subtire.
Coaceti ornamentele la 121 °C, timp de 2 ore, pe gratarul din mijloc al cuptorului si apoi lasati-le sa se raceasca complet.
Decorati ornamentele dupa ce se racesc complet, cu vopsea acrilica, lipici cu sclipici, paiete, nasturi, etc.
Introduceti snur colorat ( de preferinta rosu, verde sau alb) in gaura facuta inainte de a coace ornamentele, legati un nod si atarnati decoratiunile pe brad.
3. Oameni de zapada din pasla
Puneti-va la indemana materialele necesare: pasla de culoare alba, maro, portocalie si neagra, snur alb, ata si ac de cusut, un pix, o foarfeca, fibra de poliester pentru a umple oamenii de zapada si o foaie de hartie.
Faceti un tipar in forma unui om de zapada, cu ajutorul unui pix pe o foaie de hartie. Omul de zapada poate avea orice forma si marime doriti. Decupati tiparul si puneti-l pe o bucata de pasla alba. Trasati conturul omului de zapada pe material, cu ajutorul unui pix si decupati-l cu ajutorul unei foarfeci. Repetati procedeul pe o alta bucata de pasla si veti obtine 2 oameni de zapada identici.
Decupati bratele omului de zapada si elementele fetei. Taiati 5 cercuri mici din pasla neagra, pentru a obtine ochii omului de zapada si 3 nasturi. Taiati un triunghi mic din pasla portocalie, pentru a obtine nasul si niste fasii subtiri din pasla maro, pentru a obtine bratele omului de zapada.
Coaseti ochii, nasul si nasturii omului de zapada, cu ata de culoare corespunzatoare fiecarei piese: portocalie pentru nas si neagra pentru celelalte componente.
Asamblati omul de zapada. Asezati omul de zapada cu ochi, nas si nasturi peste cel alb, aliniindu-i perfect. Puneti bratele din pasla maro intre cele doua parti, intr-un unghi de 45 de grade. Introduceti o bucata de snur alb, de lungime adecvata, in partea de sus a capului, pentru a forma bucla de care omul de zapada va atarna pe brad.
Coaseti cele doua parti ale omului de zapada, cu ata alba, la o distanta de 0,3 cm de margine, avand grija sa prindeti si bratele si bucla de snur. Nu coaseti omul de zapada complet, ci lasati o deschizatura de 1.3 cm in partea de jos.
Umpleti omul de zapada cu fibra de poliester, pentru a capata o forma cat mai naturala. Puteti acum coase complet cele doua parti. Atarnati oamenii de zapada pe pomul de Craciun si admirati-va rodul muncii.
4. Globuri cu sclipici
Cumparati niste globuri din sticla cu capac detasabil, de orice marime.
Scoateti capacele si turnati niste solutie de mobila in interior, pentru ca lipiciul sa adere la peretii globurilor. Miscati usor globurile, pentru ca solutia de mobila sa acopere toata suprafata interioara si turnati afara surplusul de solutie.
Turnati sclipici auriu, argintiu, albastru, verde, violet sau intr-o combinatie de culori, in interiorul globurilor de sticla si rotiti ornamentele, pentru ca sclipiciul sa acopere uniform peretii interiori.
Puneti capacele globurilor la loc, dupa ce sclipiciul s-a uscat si asigurati-va ca acestea sunt inchise bine.
Decorati exteriorul globurilor, cu fulgi albi sau cu alte modele, dupa preferinte.
5. Fulgi de zapada din carlige de rufe
Aveti nevoie de 8 carlige de rufe din lemn, cu arcul metalic scos, pentru a obtine un fulg de zapada.
Uniti cele 2 jumatati plate ale carligului de rufe, cu lipici pentru lemn. Luati o bucata de snur indoit in doua si introduceti ambele capete intre cele doua parti ale carligului, inainte de a le lipi, pentru a putea atarna fulgul, pe brad.
Asamblati fulgul de zapada. Luati 2 carlige lipite si aliniati-le cu capetele subtiate in sus, pentru a forma un unghi drept.
Adaugati inca 2 carlige, pentru a forma un X. Luati cele 4 carlige dezasamblate si lipite si introduceti cate unul in fiecare unghi drept. Veti obtine astfel un fulg de zapada.
Vopsiti fulgul de zapada, cu un spray alb sau auriu. Puteti lipi paiete sau adauga sclipici pe fulg, pentru un plus de stralucire.