Manopera pentru instalatea unui astfel de sistem poate fi destul de costisitoare, insa puteti face acest lucru voi insiva, fara a apela la ajutorul unui profesionist.
Iata cum se instaleaza un sistem de incalzire electrica in pardoseala:
1. Incalzirea electrica in pardoseala poate fi instalata pe o baza de beton, ciment sau placaj. Verificati ce aveti sub podea si asigurati-va ca nu exista suprafete taioase, care sa dauneze firelor de incalzire. Daca doriti sa plasati sistemul de incalzire sub plasa metalica, acum este momentul sa luati aceasta decizie.
2. In unele cazuri, covorasul incalzitor are firul electric gata montat, iar in alte cazuri trebuie sa il montati voi insiva. Odata ce acesta este in pozitia corecta, intindeti covorasul incalzitor, ajustandu-i dimensiunile, avand grija sa nu taiati cablul electric. Aveti grija sa existe o anumita distanta intre elementele incazitoare, deoarece daca acestea sunt prea apropiate, sistemul se poate supraincalzi. Pentru un plus de siguranta puteti fixa covorasul cu lipici, banda adeziva sau capse, avand grija sa nu prindeti cablul electric.
3. Nu montati niciodata sistemul de incalzire electrica sub toaleta sau chiuveta.
4. Instalati termostatul, de preferinta intr-un loc unde nu exista ceva care sa blocheze caldura. Acest termostat informeaza sistemul cu privire la temperatura podelei, iar daca caldura este blocata, intr-un loc, senzorul nu va functiona la parametri normali. De asemenea, firul termostatului nu trebuie sa se intersecteze cu vreun element de incalzire.
5. Ca si in cazul beculetelor de Craciun, daca exista vreo intrerupere undeva pe firul sistemului de incalzire electrica, acesta nu va functiona la parametri normali. De aceea este indicat sa achizitionati un tester de continuitate, care poate depista intreruperile inainte sa intindeti tot covorasul de incalzire electrica.
6. Faceti o gaura sub podea, in care sa puneti firele si de unde sa le trageti prin perete la cutia de racord.
7. Legati firele alarmei de temperatura ridicata la sistemul de incalzire electrica. De asemenea, aveti grija ca firele reci de plumb, sa nu se intersecteze cu elementii de caldura, in drum spre sursa de curent.
8. Apelati la ajutorul unui electrician, care sa verifice instalatia de incalzire electrica. S-ar putea sa fie nevoie ca cele doua fire, cel de incalzire si cel al termostatului sa fie legate la circuite diferite.
9. Dupa ce primiti unda verde de la electrician, puteti aplica un strat de mortar de fixare, de-asupra covorasului si a elementului de incalzire electrica, cu grija, pentru a nu-l afecta pe acesta din urma.
10. Mortarul de fixare se usuca in aproximatv 2 saptamani si trebuie sa fie complet uscat, inainte de a porni sistemul de incalzire electrica. O data ce acesta este uscat, montati gresia sau parchetul de-asupra sistemului de incalzire si puneti-l in functiune.