Cum sa repari fisurile produse in plastic. Metoda 1. Lipirea:
1. Foloseste un adeziv pentru plastic in cazul fisurilor minuscule.
2. Aplica lipiciul pe marginile fisurii. Strange usor tubul si intinde un strat de lipici pe marginile pe care le vei reconecta. Tine langa tine o carpa pentur a indeparta eventualele excese de adeziv. Nu uita ca , in general, lipiciul pentru plastic elibereaza un miros urat si destul de neplacut ce poate fi inhalat. Asadar, ar fi bine sa porti masca in timpul aplicarii. Nu uita de manusi. Lipiciul se ia foarte greu de pe piele...
3. Tine presate marginile fisurii. Odata ce ai intins bine lipiciul e timpul sa conectrzi cele doua parti ale plasticului. Aplica presiune ferma cu degetele timp de un minut, pana adezivul se stabilizeaza. Apoi, elibereaza incet presiunea.
4. Lasa lipiciul sa se intareasca complet.. Asteapta cel putin 1 ora inainte de a utiliza plasticul reparat, chiar daca pe ambalaj ti se recoamnda sa foloseti produsul reparat chiar mai devreme.
Cum sa repari fisurile produse in plastic. Metoda 2. Apa calda:
1. Repara micile fisuri din plastic folosind apa fierbinte. Materialele plastice nu au nevoie de caldura extrema pentru a deveni suficient de maleabile pentru a repara o fisura. Scufundarea plasticului in apa fierbinte il poate face suficient de moale pentru remodelare . Dupa conetarea fisurii, plasticul revine instantaneu la forma dorita prin scufundarea in apa rece.
2. Umple un recipient cu apa fierbinte si altul cu apa rece. Umpleti un castron cu suficienta apa fierbinte pentru a scufunda bucata de plastic crapata. Apoi umple un recipient cu apa rece si tine-l in apropiere, astfel incat sa poti fixa plasticul dupa repararea fisurii.
3. Pune plasticul crapat in apa fierbinte. Este posibil sa nu fie nevoie sa scufunzi complet intreaga bucata de plastic, deoarece remediezi doar o fisura si nu remodelezi intreaga bucata. In functie de plastic, poate dura mai mult pana obiectul devine maleabil in apa. Lasa plasticul crapat in apa pentru cel putin 30 secunde. Verifica plasticul din cand in cand, pentru a vedea daca a devenit suficient de moale.
4. Scoate obiectul din apa si conecteaza plasticul crapat. Odata ce plasitcul a devenit maleabil astfel incat sa-l poti modela cu degetele, scoate-l din apa. Fixeaza prin apasare marginile crapate impreuna. Nu apasa prea tare. Ai grija cu scoti plasticul din apa fierbinte. Foloseste un cleste sau manusi.
5. Scufunda plasticul in apa rece pentru a se intari. Odata ce ati reconectat marginile fisurii, este important sa racesti rapid plasticul cald, astfel incat sa se fixeze la loc. Scufunda complet plasticul in recipientul cu apa rece. Lasa-l nemiscat pentru 30 secunde..Scoate plasticul din apa si verifica daca s-a intarit complet. Scufunda cat mai mult plasticul in apa rece, astfel incat sa fii sigur ca s-a reparat cum trebuie si poate fi refolosit.
Cum sa repari fisurile produse in plastic. Metoda 3. Lipici de casa:
1. Foloseste acetona pentru a face un adeziv pentru plastic. Acetona este un solvent puternic care poate dizolva complet plasticul. Poti folosi acetona pentru a face un lipici din plastic topit, care este excelent pentru umplerea crapaturilor. Nu-l folosi decat pentru crapaturi mici si medii.
2. Umple un recipient de sticla cu acetona. Acetona topeste plasticul, asa ca o vei turna intr-un vas de sticla/ceramica. Toarna acetona in vas, astfel incat sa poti topi in ea cateva bucati de plastic. Acetona poate emite vapori nocivi, asa ca lucreaza intr-o zona ventilata si poarta o masca.
3. Scufunda cateva bucati de resturi de plastic in acetona. Vei topi plasticul pentru a va umple crapatura, asa ca foloseste plasticul de care nu ai nevoie. Nu conteaza forma, pentru ca se va topi complet inainte de a-l folosi. Daca este posibil, folodeste resturi de plastic care se potrivesc cu plasticul crapat ce urmeaza a fi reparat(culoarea sa fie apropiata). Atentie cum folosesti acetona! Aceasta poate irita pielea.
4. Lasa bucatile de plastic sa se dizolve in acetona peste noapte. Plasticul se va dezintegra incet, transformandu-se intr-o pasta groasa. In functie de bucatile de deseuri de plastic, timpul necesar pentru descompunerea completa poate varia. Pentru o dizolvare totala e nevoie de circa 8 ore.
5. Scurge acetona din vas. Odata ce bucatile de plastic s-au dizolvat complet in acetona, se vor separa si se vor scufunda pe fundul recipientului. Scurge cu grija acetona in chiuveta, lasand in vas doar plasticul topit.
6. Unge obiectul crapat cu pasta adezia abia obtinuta. Inmoaie o pensula mica in plasticul lichid si foloseste-l pentru a umple crapatura. Aplica pasta cat mai uniform.
7. Lasa pasta sa se intareasca complet. Dupa cam o oara, obiectul ar trebui sa fie iar reutilizabil.
Cum sa repari fisurile produse in plastic. Metoda 4. Sudura:
1. Foloseste un aparat de sudura in plastic/pistol de lipit plastic pentru a repara fisurile mai mari din plastic. Caldura concentrata a aparatului iti permite sa inmoi marginile fisurii, astfel incat sa le poti reconecta cu usurinta fara a topi restul plasticului. De asemenea, e simplu de utilizat si nu necesita niciun material suplimentar. Cel mai ieftin pistol de lipit plastic costa undeva in jurul a 25 lei.
2. Lasati fierul de lipit sa se incalzeasca. Conecteaza si porneste aparatul de sudura si regleaza-l la cea mai mica valoare. Foloseste-l doar dupa ce s-a incalzit cum trebuie. Plasticul se topeste mult mai usor decat metalul, astfel incat aparatul va fi eficient la o temperatura de 204 grade Celsius.
3. Sudeaza. Cand fierul de calcat este gata, impinge marginile fisurii impreuna, astfel incat sa se conecteze, fara sa se suprapuna. Daca marginile crapaturii nu se pot conecta, foloseste o bucata mica de resturi de plastic pe post de petic. Foloseste o clema pentru a tine plastiucl impreuna.
4. Topeste marginile fisurii cu aparatul de sudura in plastic. Plimba-te usor cu varful fierbinte al aparatului peste marginile fisurii pana cand se topesc. Incalzeste uniform plasticul, astfel incat sa se imbine fara probleme. Lasa plasticul sa se raceasca complet inainte de a-l folosi. Poti folosi obiectul din nou dupa circa o ora.
Citeste si: Cum sa repari ramele din plastic ale ochelarilor