1. Alegerea bradului si a ornamentelor
In primul rand trebuie sa stiti ca exista mai multe tipuri de brazi, din care puteti alege:
• Bradul argintiu este un arbore ornamental foarte usor de intretinut, putand fi tinut in gradina sau in ghiveci, ani la randul si va poate ajuta sa economisiti sume importante de bani.
• Bradul romanesc este mai ieftin decat cei din import, are putine crengi si un miros specific puternic. Pentru pastrarea mirosului este indicata pastrarea bradului in ghiveci, iar daca acest lucru nu este posibil, aerisiti bine incaperea in care este tinut si pulverizati bradul cu apa proasptata, o data la cateva zile.
• Bradul de Danemarca este o specie rezistenta, cu miros puternic si placut, insa cu un aspect superior celui romanesc si cu un pret mai ridicat decat aceasta specie, fiind potrivit pentru casele inalte si locatiile publice, datorita aspectului impunator si bogat.
• Bradul de Olanda este diferit de cel romanesc sau de Danemarca, avand ramurile dense si fiind foarte voluminos.
• Molidul este un arbore din specia coniferelor, care seamana foarte bine cu bradul si este mai ieftin decat acesta, insa se usuca mult mai repede. Dupa cateva zile in casa molidul incepe sa-si piarda acele si sa se ingalbeneasca usor.
Atunci cand alegeti un brad trebuie sa luati in calcul inaltimea, forma si mirosul acestuia, deoarece de aceste aspecte depinde reusita intregului procedeu de impodobire.
Alegeti o culoare sau o combinatie de culori, de bun gust, pentru impodobirea bradului.
o Culorile clasice de Craciun sunt rosu si verde. Puteti accentua verdele bradului cu ornamente, ghirlande si funde rosii. Daca doriti sa dati un aspect metalic, folositi ornamenre aurii sau argintii, iar luminitele trebuie sa fie rosii, verzi sau albe, pentru a se potrivi cu acest stil.
o Culorile iernatice, precum albastru, argintiu si violet vor imita zapada si gheata pe bradul de Craciun. Daca alegeti aceasta combinatie, evitati folosirea ornamentelor rosii, galbene sau aurii. Decorati bradul cu luminite albe sau albastre. Daca doriti sa creati un aspect de iarna minimalist, folositi numai decoratiuni albe si argintii.
o Culorile metalice, cum ar fi auriul, argintiul si bronzul sunt usor de asortat si puteti folosi decoratiuni intr-una, doua sau trei dintre aceste culori. Luminitele cele mai adecvate, in acest caz, sunt cele albe.
Alegeti un set de ornamente din cristal, sticla, lemn sau plastic, in culori mate sau stralucitoare, intr-o culoare sau intr-o combinatie de culori, cu sau fara modele, dupa preferinte.
Alegeti beculete mari sau mici, cu sau fara led, intr-o culoare adecvata, insotite sau nu de muzica si cu sau fara joc de lumini.
2. Decorarea bradului
Atarnati beculetele mai intai. Incepeti din varf si invartiti firul in jurul bradului, atarnandu-l la mica distanta de varful crengilor si trecandu-l pe sub acestea.
Aplicati beteala sau ghirlandele, fara a incarca prea mult crengile.
Puneti un ornament specific in varful bradului, cum ar fi o stea sau un inger.
Adaugati globurile si celelante ornamente la sfarsit, incepand din varf si distribuindu-le in mod uniform, atat pe varful crengilor, cat si pe lungimea acestora, in fata, pe laterale si in spatele bradului.