Cum sa supravietuiesti intr-un lift care se afla in cadere libera

Cum sa supravietuiesti intr-un lift care se afla in cadere libera

Lifturile moderne sunt, in mare masura, sigure. Conform statisticii, cel mai frecvent, patesc accidente in interiorul unui ascensor lucratorii din constructii sau persoanele prinse in usile liftului sau intre etaje. Mai jos, iti prezentam masurile de siguranta pe care trebuie sa le iei, daca ramai blocat intr-un lift aflat in cadere libera.

Cum sa actionezi intr-un lift aflat in cadere libera:

- actioneaza franele. In cazul in care liftul coboara prea repede, ai la dispozitie optiunea de a frana coborarea. Lifturile de tractiune au localizati si switch-uri de-a lungul traseului ascensorului, ce le detecteaza pe cele care trec cu o viteza prea mare si pot, astfel, initia o reducere a vitezei.

- daca liftul nu incetineste, sari, cu o fractiune de secunda, inainte de impact. Pentru a reusi, va trebui sa nu intri in panica si sa ai un bun spirit de observatie.. Din pacate, daca viteza ascensorului este foarte mare, aceasta actiune este insuficienta. Ai grija sa nu te lovesti cu capul de tavan!

- pune un obiect sub picioare. Daca ai la indemana o poseta/un geamantan, urcate pe ea/el. Astfel, vei amortiza impactul.

- tine genunchii indoiti. Astfel, vei absorbi impactul. Tehnica este folosita intotdeauna de parasutisti.

- fixeaza-te intr-un colt al ascensorului. E bine sa faci asta, mai ales daca liftul este mare.

- culca-te cu fata in sus si acopera-ti capul. Asa vei evita un accident fatal ce ar putea fi provocat de molozul care se va desprinde. Sigur ca ideal ar fi sa ai un obiect mai moale la dispozitie(poseta, sa zicem) pe care sa il introduci sub cap pentru a amortiza impactul.

Din pacate, niciunul dintre aceste sfaturi nu e complet eficient. Poate tocmai de aceea unele se si contrazic. Evident ca exista mult hazard si o doza de noroc in asemenea situatii. Nu uita, insa, esentialul: pentru a supravietui, incearca sa iti pastrezi luciditatea!

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Multe insecte intra in casa omului, in cautare de hrana si adapost. Ele pot gasi aici un...
Praful care circula zilnic prin casa se depune pe suprafete, find un adevarat pericol si pentru sanatate....
Unii oameni reusesc sa isi pastreze casele impecabile, chiar daca locurile de munca si alte preocupari cotidiene...