Iata cateva sfaturi despre cum puteti sa faceti o prezentare in fata clasei:
Pregatirea prezentarii:
Scrieti-va ideile principale pe fise mici, insa nu este bine sa includeti prea multe detalii sau sa va atintiti privirea mereu asupra lor, in timpul prezentarii. Puteti de asemenea sa scrieti si niste intrebari haioase sau niste activitati interactive, ca sa antrenati intreaga clasa, in prezentare.
Repetati inainte. In majoritatea cazurilor, putem sa ne dam seama cine a exersat inainte de prezentare si cine nu. Este bine sa stabiliti dinainte ce veti spune si cum o veti spune. Astfel va veti simti mai increzatori in timpul prezentarii si veti elimina micile balbe.
Documentati-va. Trebuie sa stiti despre ce vorbiti, daca doriti sa faceti o prezentare buna. Nu trebuie sa deveniti experti, sa cititi toate cartile sau sa accesati toate site-urile cu privire la subiectul pe care il veti trata, insa ar trebui sa fiti suficient de pregatiti pentru a putea raspunde la toate intrebarile adresate de profesor sau de colegi.
Prezentarea in sine:
- Zambiti. Nimic nu atrage mai mult simpatia publicului, decat un zambet larg. Trebuie sa fiti fericiti ca urmeaza sa va invatati colegii de clasa, ceva ce nu stiau inainte.
- Simtiti-va increzatori cu privire la prezentarea voastra, deoarece va tranformati in profesori pentru cateva minute. Este de datoria voastra sa-i faceti pe toti sa inteleaga ceea ce le spuneti. Fiti foarte atenti la profesorii vostri in timp ce prezinta ceva, deoarece sunt experti in aceasta.
- Stabiliti un contact vizual. Nimic nu poate fi mai plictisitor, decat sa asculti o prezentare facuta de cineva care se uita la podea sau care nu-si dezlipeste privirea de pe notite. Nu uitati ca publicul e format din prietenii vostri, cu care vorbiti tot timpul, asa ca adresati-va lor, ca de obicei.
- Pastrati un ton adecvat. Scopul unei prezentari este acela de a antrena publicul, sa participe activ, nu sa-l adoarma. Fiti plini de energie si vorbiti despre subiectul prezentat, ca si cum ar fi cel mai interesant lucru de pe pamant. Colegii va vor multumi.
- Gesticulati. Miscati-va mainile in timp de vorbiti, folosindu-le pentru a sublinia anumite chestiuni si pentru a mentine interesul publicului. Totodata va veti canaliza energia, pe baza de stres, intr-un mod mai bun.
- Asigurati-va ca trageti o concluzie buna, deoarece aceasta e impresia finala pe care o faceti publicului, inclusiv profesorului. Faceti-o mai interesanta, introducand o statistica finala sau faceti ceva creativ la final. Puteti folosi orice fel de concluzie atat timp cat publicul stie ca prezentarea s-a sfarsit.
- Intoarceti-va la loc, zambind. Trebuie sa va ganditi ca v-ati incheiat sarcina si ca ati fost cei mai buni. Nu trebuie sa fiti dezamagiti, daca nu sunteti aplaudati.