Nu sunt senzatii nesanatoase, din pacate. E clar ca lumea, cu toata evloutia ei sociala, ramane un loc periculos, unde e bine sa iti iei, pe cat posibil, masuri de siguranta. Iata cateva sfaturi care te pot ajuta sa iti maresti nivelul de securitate, in situatii nedorite.
1. Telefonul incarcat. Telefonul poate deveni un mijloc de salvare a vietilor din jurul tau: vei putea apela serviciul de urgenta 112, atunci cand e pe cale sa se intample o nenorocire de orice gen(oameni cu arme care ameninta multimea, fum dintr-o cladire ce ar putea insemna un incendiu etc).
2. Cere-ti scuze daca lovesti pe cineva din greseala, in timp ce te deplasezi. Spune intotdeauna imi pare rau si continua sa mergi, atunci cand lovesti cu umarul o persoana pe strada. Nu stii pe cine intalnesti! Persoana respectiva ar putea detine o arma, poate fi in stare de ebrietate, furioasa si iesita de sub control. In fata unui asemenea individ, scuzele ar putea sa-ti salveze viata!
3. Cauta intotdeauna 3 iesiri(intr-un loc public). Oriunde mergi, fie ca e vorba de o sala de concert, un mall sau o gara, asigura-te ca vizualizezi 3 iesiri. De ce este important? Daca se intampla ceva rau, in momentele de panica va fi aproape imposibil sa gasesti o iesire. Daca ai gasit exit-urile si le-ai memorat in prealabil, sansele tale de supravietuire cresc.
4. Joaca-te Gaseste tipul rau. Un joc distractiv care te poate mentine in siguranta. Cand sunt multi oameni in jur(in metrou, sa zicem), analizeaza-i fara sa te dai de gol. Observa: cine pare sa fie prea nervos, prea furios sau prea inspaimantat? Lasa intuitia sa actioneze! Daca o persoana pare periculoasa, atunci probabil ca asa si este! Incearca sa te indepartezi usor, fara sa faci tam-tam!
5. Numara randurile pana la iesirea de urgenta din avion. Dupa ce te asezi pe scaun, numara cate randuri sunt de la tine pana la cea mai apropiata iesire de urgenta. Memoreaza numarul.
De ce este important? In caz de incendiu, fumul gros te va impiedica sa ajungi spre iesirea de urgenta, vizibilitatea fiind aproape de 0. Daca stii, in schimb, numarul de randuri dintre scaunul tau si zona de iesire, te poti deplasa numarand tetierele!
6. Intareste-ti incheieturile. Exercitiile pentru incheieturile mainilor pot sa iti salveze viata intr-o zi neagra! Pot aparea situatii nedorite in care ai putea fi nevoit sa stai agatat in maini pe o margine ingusta, aflata la mare inaltime. Vei rezista mult mai bine in aceasta pozitie, daca ai muschii incheieturilor antrenati. Cumpara un grip de mana si antreneaza-te cand ai ocazia(macar 10-15 minute pe zi, pentru fiecare mana).
7. Atitudinea din timpul unui potential atac. Oamenii tind sa lase privirea in pamant si sa mareasca pasul, atunci cand se simt atacati . Nu proceda astfel! Daca simti un pericol, ridica barbia cu incredere, micsoreaza ritmul deplasarii si uita-te cu coada ochiului spre zona periculoasa. Atacatorul va constientiza ca nu esti o victima clasica si ar putea renunta la atac. Daca nu o face, e bine sa il infrunti(cauta obiecte ce te pot ajuta in defensiva, in jurul tau. Daca nu gasesti, apara-te cu pumnii si picioarele sau, daca simti ca esti inferioritate din punct de vedere fizic, fugi).
8. Invata sa scapi dintr-o masina care se scufunda in apa. Pentru a iesi dintr-o masina care se scufunda, este necesar sa desprinzi, mai intai, centura de siguranta. Imediat, in loc sa deschizi usa, lasa geamul in jos! Daca nu poti deschide geamul, sparge-l cu o unealta speciala sau cu orice obiect solid (de exemplu, tetiera). De ce este important? Ai la dispozitie doar un minut pentru a scapa dintr-o asemenea situatie, asa ca nu-l pierde incercand imposibilul! Usa nu se va deschide din cauza presiunii apei!