Cum sa te mentii sanatos/sanatoasa dupa varsta de 50 ani

Cum sa te mentii sanatos/sanatoasa dupa varsta de 50 ani

Ai trecut de  50 ani? Probabil, e un moment minunat din viata ta plina de impliniri! In egala masura, insa, imbatranirea poate aduce probleme de ordin psihic si fizic. Asta mai ales daca nu ai un stil de viata sanatos. Altfel spus, dupa 50 ani trebuie sa fii atent/a la obiceiurile cotidiene. In fond, imbatranirea nu trebuie sa insemne un declin al sanatatii.

Poti fi plin/a de viata pe masura ce imbatranesti! Pentru asta trebuie sa ai grija de sanatatea ta, sa adopti obiceiuri sanatoase, sa ai activitate fizica, sa consumi alimente potrivite etc.
Iata cum poti sa te mentii sanatos/sanatoasa, dupa varsta de 50 ani:

A. Obiceiuri sanatoase:

1. Stabileste obiective in pasi marunti si siguri. Pentru a schimba stilul de viata, ar trebui din start sa stabilesti tinte mici, usor de gestionat. E aproape imposibil sa iti schimbi complet obiceiurile peste noapte! De exemplu, poti incepe cu inlocuirea alimentelor nesanatoase de la micul dejun, cum ar fi briosele sau gogosile, cu cereale sanatoase, fulgi de ovaz sau, ocazional, cu oua. Taie cate un aliment nesanatos din dieta, in fiecare saptamana! De asemenea, fa mici modificari astfel incat sa ai un plus de activitate fizica. Urca scarile, de exemplu, ori de cate ori, ai ocazia sau plimba-te 1-2 kilometri dupa cina.

2. Dormi suficient. Sa dormi prea putin sau prea mult, nu e sanatos. De asemenea, e nesanatos sa nu te odihnesti noaptea! Incearca sa dormi cele 7-8 ore peste noapte. Astfel, vei evita insomniile, nervozitatea exacerbata de peste zi sau starile letargice. Totusi, daca nu poti dormi suficient noaptea, trage un pui de somn la amiaza. Opreste televizorul/PC-ul, cu o ora inainte de culcare. Foloseste becuri cu putere redusa, daca nu e necesara lumina puternica. Astfel, corpul va produce mai multa melatonina. Redu pe cat posibil orice perturbare, precum zgomot, lumina puternica sau caldura exagerata! Incearca, de asemenea, sa iti creezi o rutina de somn: culca-te si trezeste-te la aceleasi ore zilnic!

3. Ai grija de dantura. Igiena orala este importanta la orice varsta, cu atat mai mult pe masura ce imbatranesti! Spala-te pe dinti de doua ori pe zi! Seara, inainte de culcare, foloseste ata dentara. La fel de important este sa mergi la dentist, pentru un control de rutina, macar o data pe an!

4. Fa-ti testul pentru cancer si pentru alte boli. Riscul de a dezvolta boli cronice si cancer creste dupa 50 de ani. Pentru a detecta pericolul din timp, ar trebui sa faci un test screening cel putin o data pe an! Mamografiile( in cazul femeilor) si colonoscopiile nu trebuie sarite! Diferite tipuri de cancer au diferiti factori de risc, cum ar fi antecedentele din familie.

B. Alimentatie sanatoasa:

1. Imbunatateste-ti dieta. Dieta are un rol important pentru organism, pe masura ce inaintezi in varsta! O dieta nesanatoasa poate duce la diabet, hipertensiune arteriala si  boli de inima. In schimb, alimentatia sanatoasa poate ajuta la scaderea riscului de boli cronice. Dieta ar trebui sa fie variata, plina de ingrediente proaspete si limitata in alimente procesate, preambalate. De asemenea, e important sa consumi mai multe legume. Introdu in dieta spanac sau varza kale, care sunt bogate in vitamine si minerale vitale. La randul lor, morcovii, mazarea, broccoli, rosiile, ardeii si fasolea sunt excelente pentru sanatate! Nu uita sa consumi si fructe precum cele de padure, citrice sau pepene! Axeaza-te pe carnea slaba, pe oua si peste pentru a creste nivelurile de proteine si acizii grasi omega-3. Nici produsele lactate nu trebuie uitate, deoarece ofera calciu si alti nutrienti. Incearca lapte cu continut scazut de grasimi, iaurt si branza. Nu in ultimul rand, adauga in dieta cereale integrale, ce reprezinta carbohidrati sanatosi, necesari pentru o dieta completa. Consuma, asadar, paine cu quinoa, fulgi de ovaz, orz, mei.

2. Limiteaza consumul de alimente bogate in calorii si grasimi. Pentru a-ti mentine greutatea corporala, e necesar sa elimini cat mai multe alimente bogate in calorii si grasimi. O modalitate simpla ar fi prin evitarea alimentelor preambalate, cum ar fi produsele de panificatie, dulciurile si gustarile sarate. Redu, de asemenea, consumul de produse lactate cu continut ridicat de grasimi, precum inghetata, branza integrala si untul. Ar trebui, in acelasi timp , sa reduci mesele bogate in carne grasa!

3. Micsoreaza consumul de sare. Tensiunea arteriala este o problema comuna, dupa 50 ani! Sarea contribuie la cresterea tensiunii arteriale, asa ca ar trebui sa limitezi semnificativ cantitatea de sare pe care o consumi. Incearca sa ajungi la maximum 1500 mg de sodiu pe zi! Ai putea sa inlocuiesti sarea cu ierburi, cum ar fi oregano, cimbru si rozmarin, care au multe beneficii pentru sanatate. O alta modalitate de a elimina sarea din dieta ar fi renuntarea la alimentele procesate. Nu uita: hipertensiunea arteriala poate produce complicatii, precum accident vascular cerebral, atac de cord, insuficienta cardiaca si boli renale.

4. Ia suplimente. Necesarul zilnic de vitamine si minerale este foarte important, pe masura ce imbatranesti. Discuta cu medicul despre suplimente alimentare de care ai nevoie. Exista o multime de vitamine concepute pentru nevoile specifice ale persoanelor in varsta. Vitamina B12 este esentiala in acest proces. Ea ajuta celulele sanguine si intareste sistemul nervos. Poti lua aceasta vitamina din peste si din carne, insa un supliment te ajuta la cresterea aportului! La randul lor, vitamina D, uleiul de peste si calciul sunt vitale pentru a mentine sanatatea dupa implinirea celor 50 ani! Daca iei multivitamine, ai grija ca acestea sa nu contina adaos de fier, mai ales daca esti femeie! Prea mult fier poate afecta inima si ficatul.

5. Incearca o dieta mediteraneana. O astfel de dieta protejeaza impotriva cancerului, bolilor de inima si a altor afectiuni majore. Dieta mediteraneana este usor de urmat. Ideea de baza? Consumul de fructe, legume si cereale integrale, cu cantitati moderate de ulei de masline si vin. Nu trebuie sa restrictionezi caloriile! Inainte de a te apuca de o dieta, consulta un medic specialist!

C. Minte sanatoasa. Corp sanatos

1. Obtine o greutate sanatoasa. O greutate nepotrivita poate provoca multe probleme de sanatate, cum ar fi diabetul, bolile de inima si hipertensiunea arteriala. Pentru a atinge greutatea corporala dorita ar trebui sa reduci numarul de calorii si sa faci miscare! Medicul iti va spune care e greutatea ta optima! Greutatea potrivita depinde de o serie de factori.

2. Nu renunta la activitatea fizica. Calitatea superioara a somnului, buna-dispozitie si evitarea anumitor boli tin si de miscarea zilnica! Nu trebuie sa faci exercitii prea dificile! Activitatea fizica poate include mersul pe jos, gradinaritul sau curatenia in casa! 30 minute de activitate fizica pe zi ar trebui sa fie suficiente!

3. Provoaca-ti mintea. Folosirea creierului este esentiala dupa 50 ani! Incearca lucruri noi pentru a pune creierul la treaba! Iata cateva exemple la indemana oricui: invataarea unui sport sau a altui gen de activitate, cititul despre istorie, stiinta si arta, condusul diferit etc! Important e sa pui mintea la contributie!

4. Adopta o perspectiva pozitiva. Unii oameni au probleme cu imbatranirea, deoarece se concentreaza pe ceea ce pierd. Trebuie sa constientizezi ca procesul e ireversibil, ca pierderile sunt firesti. De asemenea, nu uita ca a depasi 50 ani nu inseamna automat ca iti vei pierde sanatatea, energia, vitalitatea sau apetitul sexual! Incearca, asadar, sa te concentrezi pe lucrurile pozitive.

5. Exprima-ti sentimentele. Unii oameni cred ca trebuie sa ramana stoici, ascunzandu-si sentimentele pe masura ce imbatranesc. Nu e bine deloc sa faci asta! Suprimarea emotiilor poate provoca stres, furie, vinovatie, resentimente si depresie.

Citeste si: Cum sa incetinesti procesul de imbatranire. Acesti hormoni sunt foarte importanti

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Traim, de multe ori, cu senzatia ca trebuie sa investim multi bani in produse de ultima generatie...
Sanatatea ta trebuie sa fie pe primul plan! Cu cat esti mai sanatos, cu atat iti reusesc...
Milioane de oameni intampina probleme de vedere, in fiecare an. Multe dintre bolile care afecteaza ochii au...