Conform filosofiei budiste, fericirea implica imbratisarea si acceptarea tuturor aspectelor vietii, adica si pe cele negative. Altfel, evitam realitatea si ne opunem fortelor naturale ale Universului.
Mai jos, iti prezentam o lista de adevaruri budiste.
1. Grijile sunt inutile. Ingrijorarea este o creatie a mintii si nu aduce nimic bun in viata ta. Schimba ingrijorarea cursul vietii? Daca nu, atunci este o pierdere de timp.
Ingrijorarea nu aduce nimic bun. Chiar daca iti faci griji de douazeci de ori mai mult, nu vei schimba situatia in lume. Mai mult, anxietatea ta va face lucrurile sa se inrautateasca. Chiar daca nu e totul asa cum ne-ar placea, putem fi, totusi, multumiti, stiind ca incercam tot ce putem si vom continua sa facem acest lucru. Daca nu invatam sa respiram, sa zambim si sa traim profund fiecare clipa a vietii noastre, nu vom putea niciodata sa ajutam pe nimeni. Sunt fericit in momentul prezent! Nu mai cer nimic altceva, spune maestrul budist Thich Nhat Hanh
2. Daca vrei sa fii fericit, trebuie sa vezi realitatea asa cum este. Budismul ne invata ca trebuie sa vedem realitatea asa cum este, daca vrem sa fim cu adevarat liberi. In loc sa ne fixam idei si opinii, mai bine ramanem deschisi si curiosi pentru orice adevar din jurul nostru. Multi oameni incearca sa ramana mereu pozitivi, evitand emotiile sau situatiile negative. Budismul spune ca trebuie sa le confruntam si sa le acceptam.
3. Accepta in mod activ schimbarea. Totul in viata inseamna schimbare. Te-ai nascut si vei muri, in cele din urma. Vremea se schimba in fiecare zi. Indiferent de felul in care privesti viata, totul reprezinta schimbare. Totusi, multi oameni incearca sa pastreze lucrurile fixe, constante. Aceste comportamente nu fac decat sa ctioneze impotriva adevaratelor forte ale Universului. Prin acceptarea si imbratisarea schimbarii, iti oferi eliberare si energie pentru a putea crea viata pe care o doresti. Acceptarea schimbarii iti permite sa preiei initiativa si sa creezi schimbari pozitive in viata ta.
4. Suferinta e creata de sentimentele efemere. Foarte multi oameni cred ca sentimentele proprii aduc fericirea. Pentru ei, emotia, bucuria, euforia inseamna fericire. Ceea ce uita sau ignora este faptul ca toate aceste trairi sunt temporare: apar si dispar. Sa vanezi tot timpul astfel de sentimente, inseama sa traiesti in suferinta. Budismul, in schimb, considera ca fericirea autentica provine din pacea interioara - fiind multumit de ceea ce ai si de ceea ce esti.
Potrivit budismului, radacina suferintei nu este nici sentimentul de durere, nici de tristete, nici macar de lipsa de sens. Mai degraba, suferinta provine din aceasta urmarire neincetata si inutila a sentimentelor efemere, care ne determina sa fim intr-o stare constanta de tensiune, neliniste si nemultumire. Din cauza acestor dorinte continue, mintea nu este niciodata satisfacuta. Chiar si atunci cand te simti bine, nu esti multumit, deoarece te temi ca acest sentiment( n.r. - placut) ar putea disparea in curand, iar tu ai vrea sa ramana si sa se intensifice. Oamenii nu se elibereaza de suferinta atunci cand simt aceasta bucurie trecatoare, ci mai degraba atunci cand inteleg natura efemera a tuturor sentimentelor lor si nu le mai doresc, spune Yuval Noah Harari
5. Meditatia, calea spre reducerea suferintei. Meditatia ne invata ca totul este trecator, in special sentimentele noastre. Ea ne mai invata ca momentul prezent este tot ce exista. Cand ne dam seama cu adevarat de aceste aspect, devenim multumiti si fericiti, conform religiei budiste.