Semnificatia culorilor asociate cu sarbatoarea Craciunului:
Rosul. Simbol religios al sangelui, al focului si al caritatii, rosul reprezinta semnificatia crestina a sangelui lui Iisus.
Aceasta nuanta intensa este caracteristica si hainelor in care este reprezentat, in general, Mos Craciun. Acest obicei a devenit foarte popular datorita reclamelor realizate de Coca –Cola, inca de la inceputul secolului al XX-lea.
Albul. Craciunul este o sarbatoare de iarna , un anotimp in care puritatea zapezii ne inspira sentimente inalte, curate.
De asemenea, albul reprezinta un simbol crestin al luminii, al puritatii si al slavei. Bisericile crestine folosesc adesea albul , alaturi de auriu , drept culoare liturgica a Craciunului.
Auriul. Aurul simbolizeaza, dincolo de valoarea sa materiala , lumina soarelui si aura sfinteniei. Stravechile festivaluri pagane ale iernii erau centrate in jurul soarelui auriu , ca divinitate centrala in perioadele de frig si intuneric.
Luminile Craciunului , lumanarile si steaua din varful bradului readuc aminte credinciosilor crestini de steaua pe care au urmat-o cei trei magi in drumul lor catre copilul Iisus.
In decoratiunile de Craciun , auriul este inlocuit , cateodata, cu argintiul , o culoare asemanatoare cu albul , care simbolizeaza iarna cu frigul sau nemilos, care pandeste in jurul caselor pline de caldura si veselia Craciunului.
Verdele. Simbol al naturii , al tineretii si al vietii eterne oferite de Iisus Hristos , verdele nu avea cum sa nu devina una dintre culorile specifice Craciunului.
Bradul de Craciun , copacul mereu verde , reprezinta, la randu-i, un simbol al vietii eterne.
Insa, diferitele nuante de verde nu se rezuma numai la pomul de Craciun. Ele apar, in aceasta perioada, si pe ornamente, ghirlande, cununi florale , cadouri si fete de masa.