Cum sa inveti COPILUL sa fie RABDATOR

Cum sa inveti COPILUL sa fie RABDATOR

Nu orice adult are o rabdare de fier, in ceea ce priveste copiii. Exista, din fericire, metode de a dezvolta autocontrolul si de a alunga plictiseala unui copil, fara a recurge la un gadget.

1. JOACA-TE CU TIMPUL. Copilul incepe sa dezvolte gandirea abstracta la varsta de 9 ani. Pana atunci, mintea lui functioneaza intr-un mod mai concret, motiv pentru care ar putea fi dificil pentru el sa faca diferenta intre 15 si 45 minute, sa zicem. Pentru a evita un astfel de moment, este util sa dai o alta valoare timpului.

Gresit: Plecam intr-o ora. Ai 10 minute sa-ti strangi jucariile.

Corect: Tata va fi acasa de la munca cand soarele va disparea de pe acoperisul casei vecinului.

Asteptarea nu va fi atat de agresiva pentru un copil, daca poate face o comparatie de genul Va fi la fel de rapid ca periajul dintilor.

2. INVATA-TI COPILUL JOCURI INDIVIDUALE. Exista mai multe motive pentru care jocul individual este important pentru copil. Cel mai important: se poate distra oriunde si oricand. Imaginatia copilului nu are limite, asa ca acest tip de jocuri nu necesita pregatire sau obiecte speciale.

Jocurile interzise: Jocurile cu smartphone sau cu tableta  impiedica dezvoltarea imaginatiei si a creativitatii.

Jocuri corecte: puzzle-uri, vanatoare de comori, inventare de povesti, roluri etc.

Exista mai multe modalitati de a invata un copil sa se joace in mod independent, iar rezultatele vor depasi toate asteptarile, daca te inarmezi cu rabdare.

3. JOCURI REALE, INTERACTIVE IN LOCURI PUBLICE. Este intotdeauna plictisitor pentru copil sa astepte pana cand soseste autobuzul sau pana cand mama revine de la magazin. Pentru aceste situatii, exista o modalitate excelenta de a distrage atentia.

Jocul: Tu si copilul conveniti ca trebuie sa cautati ceva anume in jur (o culoare, o forma, prima litera a unui nume). Cel care ajunge primul la 20 (sau orice alt numar) obiecte care sa aiba caracteristica aleasa, castiga jocul si i se va indeplini o dorinta. De exemplu, puteti numara autoturismele in timp ce asteptati in statia de autobuz.

Care este trucul: acesta este un joc foarte captivant, care iti permite sa stabilesti regulile in functie de varsta copilului.

4. O MODALITATE SIMPLA DE A NU INTRERUPE ADULTII

Regula: Cand copilul tau doreste sa spuna ceva in timp ce tu vorbesti cu altcineva, trebuie sa-si puna mana pe bratul sau pe umarul tau. Daca iti atingi copilul cu mana ca raspuns, inseamna ca acesta a fost auzit si va fi bagat in seama cat mai curand posibil.

De ce functioneaza: prin mentinerea contactului, adultul ii arata copilului ca nu il ignora si ca il respecta.

5. ASTEPTAND EVENIMENTE MARI (zi de nastere, Craciunul). Chiar daca un copil invata sa nu intrerupa adultii si sa se distreze singuri, este totusi dificil sa astepte datele importante din viata sa(Craciun, zi de nastere, vacanta etc).

Cum il poti ajuta: Un calendar preliminar poate contribui la reducerea asteptarilor. Cu cateva zile inainte de evenimentul important, pregateste-ti copilul pentru ceea ce urmeaza: intreaba-l ce dorinte are si noteaza-le pe biletele, da-i sarcini creative legate de eveniment, ofera-i mici cadouri sau pachete de bomboane. Oricare dintre aceste optiuni il va bucura pe copilul tau. Toti copiii adora surprizele.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Nu e usor sa fii parinte, dar sa fii un parinte intelept este, cu siguranta, una dintre...
Multi copii asteapta varsta de 18 ani ca pe o eliberare, ca pe un moment in care...
Pentru ca relatiile dintre frati si parinti sa fie cat mai armonioase si pentru ca micutii sa...