Cum sa verifici autenticitatea aurului

Cum sa verifici autenticitatea aurului

Ai cumparat o bijuterie si nu esti sigur ca e din aur? Du-o la un bijutier si vei afla adevarul. Daca n-ai timp pentru asta, ai la dispozitie cateva metode pe care le poti pune in practica acasa.

Stim cu totii ca aurul se masoara in carate. Daca bijuteria pe care ai achizitionat-o are mai putin de 10 carate, e falsa.Numarul de carate este inscriptionat micut pe orice bijuterie din aur (10K, 14K, 18K, 22K sau 24K), alaturi de numarul care indica puritatea aurului, legata tot de numarul de carate: 585 (14K), 750 (18K), 999 (24K). Acest lucru inseamna ca din 1000 de parti de aliaj, 585/750/999 sunt parti de aur pur.

Cum sa verifici aurul:

- cumpara o lupa pentru a vedea foarte bine mica inscriptie referitoare la puritate.

- cauta si inscriptia cu numarul de carate. Daca n-o gasesti, nu te panica. E posibil ca bijuteria sa fii fost proiectata in acest fel.

- aceste 2 inscriptii trebuie cautate pe spatele bijuteriei sau undeva unde nu ar fi la vedere (in interiorul inelului, pe spatele pandantivului, pe sistemul de inchidere al bratarii sau lantisorului ).

- nu uita: se poate ca o bijuterie veche sa nu mai aiba inscriptia, din cauza uzurii.

- testul nu e suficient. Falsificatorii foarte buni pot imita chiar si inscriptiile.

- studiaza cu atentie si suprafata bijuteriei. Aurul pur va avea o suprafata omogena, in vreme ce acela fals va prezenta zone decolorate, mai ales in portiunile care sunt mereu supuse frictiunii (in general pe la margini).

- musca bijuteria, aplicand o presiune medie asupra acesteia. Uita-te pe suprafata ei, pentru a vedea daca au ramas urme. Aurul real va prezenta urme ale dintilor. Totusi, nu intotdeauna testul acesta e relevant: plumbul este mai moale decat aurul si daca ai in mana o bijuterie de plumb aurita, aceasta va parea autentica.

- aporpie un magnet mai mare de bijuteria pe care vrei s-o testezi. Aurul nu este un metal magnetic, asa ca daca bijuteria este atrasa de obiect nu e autentica.

- invata sa-i masori densitatea:

1. Cantareste bijuteria

2. Umple o fiola cu apa (una care are marcate unitatile), notand nivelul apei inainte si dupa ce pui bijuteria in ea.

3. Calculeaza diferenta intre aceste doua numere, iar pentru a calcula densitatea, foloseste urmatoarea formula: masa/volum. Aurul de 24K are aproximativ 19.3 g/ml, ceea ce este mult mai mult decat in cazul oricarui altui metal. Iata un exemplu ajutator: obiectul tau cantareste 38 g si ridica apa cu 2 ml. Folosind formula mentionata, obtii o densitate de 19g/ml, adica cea a aurului de mare calitate. Densitatile de urmarit:

- 14K - 12.9 pana la 14.5 g/ml

- 18 K - 15.2 pana la 15.9 g/ml

- 22K - 17.7 pana la 17.8 g/ml

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Atunci cand cumperi bijuterii, arareori te gandesti la faptul ca ai putea achizitiona un fals. O gandire...
Daca doriti sa cumparati bijuterii de aur si nu sunteti sigur de autenticitatea acestora, puteti efectua urmatoarele...
Bijuteriile de aur sunt foarte elegante, insa pot fi si destul de sensibile. Iata cum se aleg,...