Exemple comune de dublu standard

Exemple comune de dublu standard
Exemple comune de dublu standard

Dublul standard inseamna aplicarea aceleiasi reguli/situatii diferit de la un om la altul, de la un grup la altul. Probabil, cele mai raspandite forme de dublu standard se regasesc in situatii legate de gen(sex), dar ele exista pe toate palierele sociale. Adesea, ne lovim de aceste standarde, fara macar sa realizam.

9  exemple comune de dublu standard:

1. Atitudine total diferite fata de tata si mama. Tatii sunt, adesea, laudati pentru orice fac spre binele copiilor, in timp ce mamele sunt, frecvent, criticate pentru aceleasi actiuni. Spre exemplu, daca vedem o mama in parc cu copilul, vom fi tentati sa o analizam critic, sa ii cautam nod in papura. Daca cel mic se da pe tobogan,  iar mama sa nu e prea atenta, probabil vom gandi: Ce mama! Nu e atenta deloc la copil! Daca i se intampla ceva celui mic?! In schimb, daca inlocuim mama cu tatal, in acelasi context, vom reactiona, cel mai probabil, la polul opus: Ce tata bun! Vine cu copilul in parc! Acesta este un dublu standard care tine de structura familiei clasice, in care mama trebuia sa aiba grija de copil, iar tata sa aduca bani acasa. Societatea s-a schimbat, insa, asa ca ar trebui sa o facem si noi.

2. Femeie in dispozitie proasta vs barbat in dispozitie proasta. Daca o femeie este suparata la locul de munca, cei mai multi dintre noi ne vom gandi ca este in acea perioada a lunii, adica in zilele menstruatiei. In schimb, un barbat nervos la birou ar putea primi chiar si compatimire din partea celor din jur. Probabil ca ai sa gandesti: Saracul! Are atatea pe cap...Femeile si barbatii pot avea momente mai putin bune din cauza grijilor de zi cu zi sau din cauza unei probleme de moment, alta decat cea fiziologica. Mai mult, nicio femeie de cariera nu se va vaita in timpul programului din cauza ciclului!

3. Subiectul cu privire la parul de pe corp. Dublul standard legat de parul de pe corp e vechi si inca folosit. Daca vezi un barbat cu par la subrat, nu ti se pare nimic iesit din comun. In schimb, vei judeca o femeie aflata in aceeasi situatie… Vorbim despre perceptia esteticii, care, de multe ori, creeaza astfel de gandiri. Simplificand, daca nu iti place o femeie cu par la subrat sau chiar cu mustata, nu e cazul sa te exteriorizezi, atata timp cat nu e iubita/sotia ta! Fiecare se poarta asa cum ii place!

4. Ne raportam diferit la dezbaterile dintre barbati si femei. Daca doi barbati discuta aprins, nu ni se pare nimic ciudat. Daca o fac doua femei, le putem cataloga, instant, ca fiind doua tate. E tot un imbold discriminatoriu la mijloc…

5. Ne raportam diferit la aspectul parului grizonat. Un barbat cu parul nins pare distins, ca sa folosim si un soi de rima :) O femeie grizonata ar putea aparea in ochii nostri ca neglijenta si chiar batrana. Sigur ca estetica sociala croita in timp a produs un dublu standard.

6. Erou vs vrajitoare. Chiar si in majoritatea povestilor, basmelor, benzilor desenate, barbatul e vazut diferit de femeie. Daca el zboara, e un supererou. Daca o face ea, e o vrajitoare…

7. Plansul. Daca o femeie elibereaza stresul plangand, ni se pare absolut firesc. Daca un barbat varsa lacrimi, nu da bine! E considerat slab, lipsita de forta mentala. O situatie in care partea masculina este discriminata. Plansul e, evident, firesc pentru ambele sexe.

8. Justificam fiecare greseala pe care o face un barbat si generalizam abilitatile mentale ale femeilor atunci cand vine vorba de mici greseli. Daca un barbat greseste o ecuatie matematica, spre exemplu, ii gasim imediat scuze. Probabil, oboseala e de vina, o sa spunem. Daca i se intampla unei reprezentante a sexului frumos, imediat gandim cum ca aceasta ar fi slaba la matematica, ca toate femeile...O gandire din alt secol, pe care va sfatuim sa o alungati din sistemul vostru de valori.

9. Standarde corporale diferite. Judecam, de cele mai multe ori, cand vedem un cuplu format dintr-o femeie mai plinuta si un barbat mai slab. Nu se potrivesc, ce o fi vazut la ea?! sau ce gusturi are si asta! Sunt cateva dintre potentialele noastre ganduri. La fel, cand vedem o fata slaba si tinerica alaturi de un barbat mai corpolent, o vom cataloga, rapid, drept materialista

Important! Fa diferenta dintre dublu standard si discriminare! Dublul standard se arata in mod inconstient, instant, fara a contine elemente distructive. Cand dublul standard devine constient si aplicat, el se transforma in discriminare. Iar cand discriminarea este institutionalizata, cum , din pacate, s-a intamplat de atatea ori in istorie, abia atunci putem vorbim despre o problema cu adevarat grava.

Concluzie.  Nu e gresit sa ii privesti intr-un mod aparte(pana intelegi mecanismul lor de functionare), cu rezervare, analitic pe cei diferiti de tine(culoarea pielii, orientare sexuala etc). E gresit si periculos sa ii urasti pe cei diferiti de tine, sa le faci rau celor care nu sunt ca tine, atata timp cat nu iti aduc vreo atingere!

Citeste si: De ce e bine sa citim

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Diferitele desene pe care le mazgalim inconstient in timp ce vorbim cu cineva la telefon sau in...
Moda se schimba pe zi ce trece, in cam toate zonele de activitate! In unele situatii, e...